SU KRİZİ KAPIMIZA DAYANDI!

SU KRİZİ KAPIMIZA DAYANDI!
İYİ Parti Muğla Milletvekili Prof. Dr. Metin Ergun:“Su artık sadece çevre meselesi değil, ulusal güvenlik sorunudur!”

Türkiye genelinde giderek derinleşen su krizi, İYİ Parti Muğla Milletvekili Prof. Dr. Metin Ergun’un gündemine taşındı.

Prof. Dr. Ergun, madencilik ve tarım sektörlerindeki plansız su kullanımı, yetersiz arıtma altyapısı, kentleşme baskısı ve kuraklık nedeniyle su kaynaklarının hızla tükendiğini belirterek, durumun ulusal güvenlik boyutu kazandığına dikkat çekti.

“Arıtma tesisleri yetersiz, kayıp-kaçak oranı dünya ortalamasının üç katı”

Ergun, yaptığı açıklamada Türkiye’nin birçok belediyesinde arıtma tesislerinin yetersiz çalıştığını, su şebekelerinde ise kayıp-kaçak oranlarının dünya ortalamasının üç katına ulaştığını vurguladı.

“Bugün su yönetiminde ciddi bir plansızlık yaşanıyor.

Kayıp su miktarı, dünyadaki birçok ülkenin toplam tüketiminden fazla.

Bu tabloyu görmezden gelirsek, geleceğimiz tehlikeye girer.”

Meclis Araştırma Önergesi Verildi

İYİ Parti Milletvekili Prof. Dr. Metin Ergun, su krizine çözüm arayışları kapsamında TBMM’ye Meclis Araştırma Önergesi sundu.

Ayrıca, Tarım ve Orman Bakanı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı’na konuyla ilgili yazılı soru önergeleri vererek, hükümetin su yönetimi politikalarını sorguladı.

“Su kaynaklarımızı kaybediyoruz.

Devletin tüm kurumlarıyla bu konuyu bir ulusal güvenlik stratejisi çerçevesinde ele alması gerekiyor.”

“Su fakirliği kapımızda”

Ergun, Türkiye’nin kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı açısından “su stresi yaşayan ülkeler” arasında yer aldığını hatırlattı.

Mevcut eğilimin devam etmesi durumunda, ülkenin önümüzdeki 10 yıl içinde ciddi içme suyu sıkıntısıyla karşılaşabileceğini söyledi.

“Su, geleceğin en stratejik değeri haline geldi.

Bugün önlem almazsak yarın musluklarımızdan su akmayacak.

Su fakirliği artık kapımızda.”

“Doğru su yönetimi için acil eylem planı şart”

İYİ Partili Ergun, su krizinin önlenmesi için kapsamlı bir ulusal eylem planı hazırlanması gerektiğini ifade etti.

Bu planın;

modern sulama sistemlerinin yaygınlaştırılmasını,

yeraltı suyu kullanımının denetlenmesini,

kayıp-kaçak oranlarının azaltılmasını

ve

şehir planlamasında su kaynaklarının korunmasını içermesi gerektiğini belirtti.

“Su yönetimi artık sadece belediyelerin değil, devletin en üst düzey önceliklerinden biri olmalıdır.”

İYİ Parti Muğla Milletvekili Prof. Dr. Metin Ergun’un Meclis’e taşıdığı su krizi önergesi, hem çevre hem de ulusal güvenlik politikaları açısından büyük önem taşıyor.

Ergun’un girişimi, Türkiye’de su yönetiminin yeniden ele alınması ve gelecek nesiller için sürdürülebilir bir kaynak politikası oluşturulması adına güçlü bir çağrı olarak değerlendiriliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.