Tüp Bebek Gebelik Riski

Tüp bebek tedavisinin Ülkemizdeki en ünlü ismi olan Prof. Dr. Bülent Tıraş ,Tüp bebek tedavisinde oluşabilecek olan çoğul gebelik riski hakkında bilgiler veriyor.

Tüp bebek tedavisinin Ülkemizdeki en ünlü ismi olan Prof. Dr. Bülent Tıraş ,Tüp bebek tedavisinde oluşabilecek olan çoğul gebelik riski hakkında bilgiler veriyor.

Birçok anne babanın umut kaynağı haline gelen tüp bebek tedavisinde de gün geçtikçe teknolojideki gelişmelere paralel olarak olumlu sonuçlar alınmaya başlanmıştır. 

Bu yenilikler hastanın yaşı, embriyo durumu ve daha birçok görülen olumsuz durum için araştırılıp ortaya çıkmıştır. Eğer kadının yaşı 37 den büyük ise, FSH hormon değeri yüksek ise ve daha önce tüp bebek tedavisine başlamış ve olumsuz sonuç almış ise bu durumda hastaya assisted hatching işlemi uygulanır. Bu işlem embriyo transferi günü embriyoları hastaya vermeden önce hastanın yaşına ve öyküsüne bakarak bu işlemin uygulayıp uygulamayacağına karar verilir. Tüp bebek'te uygulanan bu işlem embriyoların rahim içi duvarına tutunma şansını artırarak gebelik oranını arttırmayı hedefler.

Tüp bebek tedavisinde çoğul gebelik riski ortaya çıkabilir. Bunu ortadan kaldırmak amacıyla ve gebelik oranını daha yüksek tutmak amacıyla araştırılan bir diğer yenilik ise embriyo transferidir. Bu transferler yumurta toplamadan 5-6 gün sonra yapılır. Daha az sayıda embriyo transferi ile çoğul gebelik riski de arttırılmadan bu işlem yapılır. 

Aşağıdaki yazımda tüp bebek tedavisindeki en önemli risk olan çoğul gebeliği detaylı şekilde anlatmaya çalıştım. İncelemenizi avsiye ederim

http://www.tupbebekklinigi.com/tup-bebek-ve-cogul-gebelik-riski

Sorun her zaman kadında olmayabilir. Erkeklerde de olgun sperm bulunmadığı durumlarda olgunlaşmamış hücrelerin olup olmadığı araştırılıp eğer varsa alınarak mikroenjeksiyon işlemi uygulanır. Böylece gebelik şansı yüksek tutulmaya çalışılır. Ama bu yenilik henüz deneme aşamasındadır ve başarı şansı birkaç taneyi geçmemektedir.

Tüp bebek tedavisinde sonuç her zaman olumlu olmayabilir. Doktorlar bunu da düşünerek fazla embriyoları dondurma işlemi uygulamaktadırlar. Bu işlem tedavinin riskleri de düşünülerek herhangi bir olumsuzluk olduğunda laboratuvar ortamında spermle yumurtaların birleştirilip daha sonra oluşacak embriyoları dondurmasıyla gerçekleştirilir. Çiftler için umut verici bir yeniliktir.

Her anne bebeği doğmadan cinsiyetini kromozom bilgilerini bilmek ister. Tüp bebek tedavisinde geliştirilen yenilikle bu bilgiler artık öğrenilebilmektedir. Embriyolardan bir örnek alınarak biyopsi yapılır ve anne rahmine yerleştirilmeden önce embriyonun cinsiyeti, kromozom sayısı ve bazı gen defektleri belirlenebilmektedir. Ama bu işlemler hiçbir zaman % 100 sağlam çocuk iddiasında bulunmamaktadır.

Bir diğer yenilik ise laboratuvar ortamında hazırlanan embriyoların anne rahmine verilirken anne rahminde tutunmasını sağlayacak bazı maddelerin üretilmesidir. Bu maddelere embriyo tutkalı adı verilir. Böylece gebelik şansıda arttırılmış olur. Tüp bebek tedavisinde yeni kullanılmaya başlanan bu yeniliğin ilerleyen çalışmalarda etkinliği gösterilememiştir.

Erkeklerde spermlerin olgunlaşmadığı gibi kadınlarda da yumurtalar olgunlaşmayabilir. Bu durumu ortadan kaldırmak için laboratuvar ortamında olgunlaştırılır ve daha sonra anne rahmine yerleştirilir. Böylece gebelik sağlanmış olur.Tüp bebek tedavisinde uygulanan  bu işlemin adı da in vitro maturasyondur.

Tüp bebek tedavisi, gebelik, çoğul gebelik ve kısırlık konularında Prof. Dr. Bülent Tıraş' a danışmak ve yardım istemek için http://www.tupbebekklinigi.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri