Marmarisin dokuz sorunu

Çevreciler, ilçeyi tehdit eden sorunları sıraladı: Madencilik, denize dolgu, ormanlık alanların şahıslara kiralanması...

Her yıl 1 milyonu aşkın turisti ağırlayan turistik ilçe Marmaris, 'dokuz' tehditle boğuşuyor.

Geçen yıl 20 olan üye sayısı 200'e ulaşan Marmaris Çevre Gönüllüleri, 'Yeter artık, Marmaris'in yok olmasına izin vermeyin' başlıklı bildiri yayımlayarak, Marmaris'in doğasına, tarıma, hayvancılığa, canlıların sağlığına ve sürdürülebilir turizme darbe vuran dokuz sorunun bir an önce çözümlenmesi için işbirliği çağrısı yaptı. Çevre Gönüllüleri Başkanı Filiz Ersan, Marmaris'i tehdit eden sorunları şöyle sıraladı:

* 41 firmaya, Marmaris yüzölçümünün yüzde 52'sinde maden aranmasına olanak sağlayan ruhsat verilmiş. Düşünülmemiş ki, Marmaris'in zaten kendisi altın. Ruhsatlar iptal edilmeli.

* Marmaris Limanı'nın körfezin içine doğru 300 metre uzaması için yapılan başvurular son aşamasına geldi. Top şimdi Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda. İzin çıkarsa, denizde 6 bin 500 metrekarelik dev bir beton kütle oluşacak. Gölet görünümünde, kapalı bir deniz ve kendini temizleyemeyen bir körfeze sahip ilçedeki liman büyürse dev gemilerce kirletilecek. Su altı florası bozulacak, ekolojik denge korunamayacak, İstanbul'daki Haliç'e dönecek.

* Çevre Bakanlığı, 'Özel Ağaçlandırma Projesi' kapsamında orman vasfını yitirmiş arazi sayarak, ilçede nedense yıllardır ağaçlandırılmayan birçok alanı şahıslara kiraladı. Maddi kazanç elde etmek için buralara binalar, tesisler yapılmasından çekiniyoruz. Proje, derhal yürürlükten kaldırılmalı.

* Uzun yıllardır imar düzenlemesi yapılamadığı için, özel koruma alanlarında kaçak yapılaşma artt. Bu durumda 1500 yapı var. İmar sorunu halledilmeli ve kaçak yapılar yıkılmalı.

* Cennet Adası'nda denizin doldurulduğu Milli Parklar tarafından tespit edildi ve konu yargıya taşındı. Bundan sonra denizin doldurulmaması için sıkı önlemler alınmalı.

* Birçok deniz aracı sintine ve atık yağlarını denize boşaltıyor. Bu durumun önüne geçmek için deniz kirliliği izleme istasyonları oluşturulmalı.

* Cip safarilerin müşterileri, attıkları çöplerle geçilen güzergâhları kirletiyor. Orman bölgesindeki yol güzergâhında ise ciplerin kaldırdıkları toz bulutları, çam ağaçları ve bitkileri öldürüyor. Sürücü ve müşterilerin sigara içmesi ormanın yangını riski doğuruyor.

* Marmaris, yazları, Türkiye'nin en büyük şehrinden bile daha gürültülü. Restoran, bar ve eğlence mekânlarından çıkan gürültü denetlenmeli.

* İlçenin dört bir yanındaki kuru ot tarlaları, yangına davetiye çıkarıyor. Kuru otlar temizlenmeli, arazilerindeki otları temizlemeyenler cezalandırılmalı.

SCOOTER SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN YENİ GİRİŞİM
Başkan Aras; “Muğla Turizm Araştırma ve Strateji Geliştirme Platformu Kuruyoruz”
Aras, “İçme Suyu Sorunlarının Giderilmesi İçin Projelerimiz Hazır"
Muğla Milletvekili Gizem Özcan; "Değirmenbaşı Konaklamasız Orman Parkı Fethiye Belediyesi'ne devredilmelidir"
OYUNCUSUZ AFİŞ ÇIKTI
MUĞLA GAZETECİLER CEMİYETİ MUĞLA’DA BİR DİZİ ZİYARET GERÇEKLEŞTİRDİ
100 Yıllık Hasret Büyükşehir İle Sona Eriyor
ÜNLÜ: KARAR SÜRECİNDE BİRLİKTE HAREKET EDECEĞİZ
Muğla’da Huzur ve Güvenlik Toplantısı Yapıldı
HIDIRELLEZ’E COŞKULU KUTLAMA