Liman büyütme projesine tepki

Marmaris Limanı'nı büyütme projesine karşı çıkan çevrecilerin düzenlediği geziye katılan uzmanlar incelemelerde bulundu.

Marmaris Çevre Gönüllüleri Grubu'nun daveti üzerine Marmaris'e gelen Muğla Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma Uygulama Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Balcı, Su Ürünleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Muammer Tuna ve Greenpeace'in denizlerden sorumlu uzmanı Banu Dökmeci, tekneyle denize açılarak Marmaris Körfezi'nde inceleme yaptılar.
İnceleme gezisi hakkında gazetecilere bilgi veren Marmaris Çevre Gönüllüleri Grubu Başkanı Filiz Ersan, bilim adamlarının yapacağı incelemeler sonunda hazırlayacağı raporları yetkililere sunacaklarını ve kamuoyuyla paylaşacaklarını açıkladı.
Çevre grubu üyeleriyle Marmaris Körfezi'nde tekneyle incelemelerde bulunan uzmanlar, limanın büyütülmesi projesi kapsamında inşa edilecek olan 300 metrelik rıhtımın nereye kadar uzayacağı ve yapabileceği olumsuz etkileri konusunda gözlemde bulundular.
İncelemenin ardından gazetecilere değerlendirmelerde bulunan ve Marmaris'in çevre açısından hassas bir bölge ve milli park sınırları içinde kalan bir liman ve körfez olduğunu belirten Greenpeace üyesi Banu Dökmeci, ''Bu bölgeyle ilgili detaylı bir biyoçeşitlilik çalışması henüz yapılmadı. Öncelikle böyle bir çalışmanın yapılması gerekli. Çünkü bu bölgede poseidonya çayırları gibi Akdeniz'in en önemli sualtı bitkilerinden birinin bulunduğunu biliyoruz'' dedi.

-''VAROLAN RİSKİ DAHA DA ARTIRABİLİR''-

Marmaris'in, su sirkülasyonunun çok sınırlı bir liman olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Muammer Tuna ise en ufak bir kirlilikte dahi denizin kendisini yenilemesinin zor olduğunu savunarak, ''Marmaris Limanı'nda 7 bin kayıtlı tekne olduğu söyleniyor. Bu şartlar altında, Marmaris Limanı'nın mevcut kapasitesinin üstüne çıktığını ifade etmek mümkün. Büyümeyle, varolan riskin artacağını söyleyebiliriz. Tabii ki bunların hepsi kesin tespit edilmiş veriler değil. Ayrıntılı bir şekilde sonuçların ortaya konulup, buna göre bir karar verilmesi gerekiyor'' diye konuştu.
Tuna, limanın büyümesinin ekonomik katkıları olabileceğini ama çevreye ve taşıma kapasitesine yapacağı olumsuzlukların turizmden elde edilecek gelire göre kat kat daha fazla olabileceğini vurguladı.
Büyüme onayının, ''evet-hayır'' ya da ''siyah-beyaz'' gibi kolaylıkla verilebilecek bir karar olmadığına işaret eden Tuna, ''Olayın farklı boyutları araştırılarak, düşünülerek ve tartışılarak karar verilmesi gerekir. Elde edilen sonuçlar hakkında kamuoyunun da aydınlatılmalıdır. Üniversitemizden bu yönde yardım talepleri olursa, memnuniyetle karşılarız'' diye konuştu.
Prof. Dr. Ahmet Balcı ise limanın büyütülmesinin çevreye zarar vereceği yönünde bilgiler verebilmek için henüz erken olduğunu ve gerekli verilere ulaştıktan sonra görüşlerini rapor halinde sunacağını dile getirdi.

-MARMARİS LİMANI-

Marmaris Limanı, Marmaris Liman İşletmeciliği A.Ş. tarafından 2001 yılında özelleştirme kapsamında 49 yıllığına kiralanmıştı. Limana aynı anda 4 yolcu gemisinin yanaşabilmesi için 300 metrelik yeni bir rıhtım yapılmasını öngören proje hazırlanmıştı. 2005 yılında hazırlanan proje için yaklaşık 20 kurumdan olumlu görüş alındığı, konuyu görüşecek olan Kültür ve Turizm Bakanlığı komisyonunun da izin vermesi durumunda ilerleyen günlerde inşaata başlanacağı açıklanmıştı.

Marmaris Belediyesi Spor Kulübü'nden Başkan Ünlü’ye 'hayırlı olsun' ziyareti
BAŞKAN ÜNLÜ’DEN GECE DENETİMİ
BÜYÜKELÇİ MORRİS’TEN ÜNLÜ’YE ZİYARET
Birleşik Krallık Ankara Büyükelçisi’nden Başkan Aras’a Ziyaret
Can dostlar İçin Acil Müdahale Aracı Yollarda
Başkan Aras; “Muğla Turizm Araştırma ve Strateji Geliştirme Platformu Kuruyoruz”
MUCİZE ÇOCUK YELDA BAŞARAN
Hakan Berk: Türkiye'nin Sanatçısı ve Siyasi Arenada Ses Getiren Şarkısı!
SCOOTER SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN YENİ GİRİŞİM
Başkan Aras; “Muğla Turizm Araştırma ve Strateji Geliştirme Platformu Kuruyoruz”