Lahitler Ait Olduğu Yerde

Müze Yetkilileri Lahitlerin Ortaya Çıkarıldığı Yerde Sergileneceğini Söyledi.

Muğla'nın Milas İlçesi'nde, bir inşaatın temel kazısı sırasında ortaya çıkarılıp taşındığı yüksekokul bahçesinde 5 yıllık bekleyişinin ardından restore edilen 8 lahit mezar, sergilenmek için bulunduğu yere getirildi. Müze yetkilileri ilk kez bir tarihi eserin ortaya çıkarıldığı yerde sergileneceğini söyledi.

2004 yılında, İsmetpaşa Mahallesi, Tütüncüler Caddesi'ndeki bir inşaatın temel kazısı sırasında bulunan 8 lahit mezar, 5 yıl boyunca korumasız bir şekilde durduğu Milas Sıtkı Koçman Meslek Yüksekokulu bahçesinden geçen mart ayında alınarak Milas Müze Müdürlüğü'nde restore edildi. Lahit mezarlar bugün 6 yıl önce ortaya çıkarıldıkları yere taşınmaya başlandı. Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren müze yetkilileri, ''M.Ö. 4. yüzyıla, yani Helenistik döneme ait olduğu sanılan lahitler Milas Müzesi'nde yer olmadığı için 5 yıl önce Meslek Yüksek Okulu'na götürülmüştü. Lahitler restorasyon çalışmaları yapılmak üzere geçen mart ayında müzeye taşındı. Milas Müzesi'ndeki kazı restoretörleri tarafından yapılan çalışmanın ardından lahitlerin çıkarıldıkları yere tekrar konulması için çalışma başlatıldı. Eserler bulundukları yerde sergilenecek. Bu çalışma ile ilk kez bir tarihi eser bulunduğu yerde sergilenmiş olacak' dedi.

Lahitlerin temel kazısı sırasında bulunduğu dersane binasının sorumlu mimarı Fatih Aban ise, ''Mezarlara rastlanılmasının ardından binanın inşaat çalışmasının sürmesi için yeni bir proje hazırladık. Lahitlerin yerinde korunması ve sergilenmesi için inşaat projesinde yeniden düzenlemeler yaptık. Yapmış olduğumuz projeyi Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na sunduk. Projemize onay aldıktan sonra inşaat çalışmalarımızı sürdürdük. Şimdi bu eserler özel bir bölümde sergilenecek' diye konuştu.

Ordulular Derneği'nden Başkan Ünlü’ye 'hayırlı olsun' ziyareti
HOLLANDALI DOSTLARDAN MARMARİS’E FİDAN BAĞIŞI
BAŞKAN ÜNLÜ’DEN 1 MAYIS MESAJI
KAYMAKAM KAYA’DAN İADE-İ ZİYARET
Başkan Aras’tan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Mesajı
MURAT KANAR MÜZİĞİNDE İNCİ TANELERİ ETKİSİ
Başkan Topuz: 1 Mayıs sadece bir bayram değil, aynı zamanda hak mücadelesinin de temsil günüdür
BAŞKAN ÜNLÜ’DEN TEDBİR RİCASI
HOLLANDA KRALI DOĞUM GÜNÜ MARMARİS’TE KUTLANDI
Deniz Turizmi Çalıştayı, Marmaris’te yapıldı