CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin milletvekili çıkaramadığı illerden gelen muhtarların katılımıyla WOW Hotels&convention Center'da düzenlenen etkinliğe katıldı.
Türkiye'de demokrasinin en saf ve doğru tecelli ettiği seçimlerin muhtarlık seçimleri olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Muhtar kendisi çıkar, 'Ben muhtar adayıyım' der. Kendi propagandasını yapar, vatandaş da bizzat doğrudan kendi muhtarını seçer. Arada ne bir genel başkan, ne bir genel başkan yardımcısı, kimse yoktur" dedi.
Milletvekilliği seçimlerinin böyle olmadığını ve vatandaşın sunulan listeye oy verdiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, Türkiye'de Seçim Kanunu'nun mutlaka değişmesi gerektiğini kaydederek, "Vatandaş nasıl kendi muhtarını seçiyorsa kendi milletvekilini de seçmelidir" dedi.
Çözüm süreci
Çözüm süreci çalışmalarına değinen Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:
"Bir süreç konusu yaşıyoruz. Kimi 'barış', kimi 'çözüm' süreci diyor. Adına ne derlerse desinler. Bu ülkede yaşayan 76 milyon yurttaşın ortak arzusu, bu ülkede kimsenin çocuğunun saçının teline zarar gelmesin. Hepimizin ortak arzusu, bu ülkede terör bitsin, silahlar sussun, bu ülkede hepimiz barış içinde huzur içinde yaşayalım. Burada hiç kimsenin tereddüdünün olacağını sanmıyorum."
Süreç konusunda kimsenin bilgisi olmadığını, kendilerinin ise tüm toplumun kaygılarını dile getirdiklerini söyleyen Kılıçdaroğlu, "Kaygıları dile getirmek barışa karşı olmak anlamında değildir" dedi.
Suriye
Suriye'de yaşanan olaylara da değinen Kılıçdaroğlu, hükümetin iyi bir politika gütmediğini savunarak, "Ne işimiz var bizim Suriye'de? Suriye'de yaşayanların akrabaları Türkiye'de, Türkiye'de yaşayanların akrabaları Suriye'de. Biz neden dışarıdan terör örgütlerini getirip, eline silah verip Suriye'ye gönderiyoruz, 'Git kardeşini öldür' diyoruz. Bir yerde yangın varsa yangının üzerine benzinle gidilmez" diye konuştu.
Demokrasi
Türkiye'de 100'e yakın gazetecinin hapiste olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, "Batman'a geldik. 30'un üzerinde belediye başkanı hapisteydi. Seçimle gelenin hapse atılması doğru değildir. Neden? Çünkü demokrasiyi savunuyorum. Seçimle gelen birisini niye hapse atıyorsunuz? Bir dahaki seçimde cezasını vatandaş verir. Bunu söyledim" dedi.
Seçim barajının kaldırılması için kanun teklifi verdiklerine dikkati çeken Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:
“Kimin oyuyla reddedildi? Adalet ve Kalkınma Partisi. Bu nasıl bir demokrasi. A partisine oy veriyorum, B partisi milletvekili çıkarıyor. Yüzde 10 seçim barajı kimin eseri? Kenan Evren'in eseri. 12 Eylül’ün eseri. Hani darbeye karşıydınız. Hani demokrasiyi savunuyordunuz. Hani millet iradesine saygılıydınız. Neden siyasi partiler hülle yoluyla parlamentoya gelsinler. Kaldıralım yüzde 10 barajını. Vatandaş hangi partiye oy verecekse gelsin meclise görevini yapsın."