Kalp hastalarına yılbaşı uyarısı

Prof. Dr. Ceyhan: "Tıbbi veriler, yılbaşı gecesi kalp krizi geçirme ve kalp krizinden ölme olasılığının yılın diğer günlerine göre daha yüksek olduğunu göstermektedir"- "Kalp rahatsızlığı bulunan vatandaşların yılbaşında kontrolsüz bir şekilde beslenmemes

GÖKMEN ŞİRECİ - Yılbaşı gecesi, kalp rahatsızlığı riskinin arttığı zaman dilimi olduğu bildirildi.

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ceyhun Ceyhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yılbaşı gecelerinde kalp rahatsızlığı şikayetiyle acil servislere başvuran hasta sayısında da artış gözlendiğini belirtti.

"Tıbbi veriler, yılbaşı gecesi kalp krizi geçirme ve kalp krizinden ölme olasılığının yılın diğer günlerine göre daha yüksek olduğunu göstermektedir" diyen Ceyhan, özellikle kalp rahatsızlığı bulunanların yılbaşında kontrolsüz bir şekilde beslenmemesi, yağlı, tuzlu ve şekerli gıdaları aşırı tüketmemesi ve kesinlikle yüksek miktarda alkol almaması gerektiğini kaydetti.

Vatandaşların yeni yıla tatsız bir başlangıç yapmaması ve huzurlu bir şekilde girebilmesi için bunlara özen gösterilmesi gerektiğine işaret eden Ceyhan, şunları kaydetti:

"Tıbbi veriler, yılbaşı gecesi kalp krizi geçirme ve kalp krizinden ölme olasılığının yılın diğer günlerine göre daha yüksek olduğunu göstermektedir. Yılbaşında kalp hastalığı riskini arttıran diğer bir faktör de piyango heyecanıdır. Yılbaşı piyangosu gibi yüksek heyecana sebep eğlence araçlarının panik atağı tetiklediği, bunun da kalp krizi riskini arttırdığı bilinmektedir. Aşırı heyecan, panik atağı tetikler, kalbin ani durmasına sebep olabilir, ritim bozukluğu gibi rahatsızlıklara yol açabilir. Yılbaşı gecesi tıbbi hizmetlerin de yetersiz olabileceğini göz önünde bulundurularak kalp hastalarının tüm bunlara dikkat etmesi büyük önem taşımaktadır."

- Rahatsızlık durumunda ne yapılmalı?

Ceyhan, kalp krizi belirtilerinin, göğüs ortasında baskı hissi veya ağrı, soğuk terleme, çarpıntı, bulantı, nefes darlığı gibi etkenler olduğunu dile getirerek, "Böylesi bir durumda yapılacak şey yakınları haberdar etmek, bulunulan ortamdan uzaklaşarak havası temiz, sakin bir yere geçmek ve sıkıntının devam etmesi durumunda zaman geçirmeden hastaneye gitmektir" diye konuştu.

Muhabir: Ali Gökmen Şireci
Yayınlayan: Mehmet Yılmaz Güldaş

Muğla Milletvekili Gizem Özcan: Avukat İçin de Adalet!
BAŞKAN ÜNLÜ SANAYİ SİTESİ’NDE İNCELEME BULUNDU
MKSF’24 11 MAYIS’TA BAŞLIYOR
BAŞKAN ÜNLÜ: EMEKLERİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM
Marmaris Genç İş insanları Derneği'nin Yeni Ofisi Hizmete Açıldı
Hasan Yaylalı Güven Tazeledi
Marmaris’te 7 Kadın muhtar görev yapıyor
Prof. Dr. Ümit Özdağ, Ankara Ulus Hali’nde bulunan Et ve Süt Kurumu’na gitti
BAŞKAN ÜNLÜ’DEN ZİYARET TURU
BAŞKAN ÜNLÜ HALK GÜNÜ’NE KATILDI