"Kadavradan organ bağışı bilinci artmalı" -EÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun: "Yaptığımız bin 535 böbrek naklinin yüzde 35'i kadavradan kalanı ise canlı v

İZMİR Mustafa Yıldırım - Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun, böbrek nakillerinin yalnızca yüzde 65'inin canlı vericilerden gerçekleştirildiğini belirterek, toplumda kadavradan organ bağ

İZMİR Mustafa Yıldırım - Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun, böbrek nakillerinin yalnızca yüzde 65'inin canlı vericilerden gerçekleştirildiğini belirterek, toplumda kadavradan organ bağışı bilincinin artması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ege Bölgesi'ndeki ilk böbrek naklini 1987 yılında Konyalı Behice Bor'a gerçekleştirdiğini, geçen 26 yılda bin 535 böbrek nakli operasyonunu yaptığını bildirdi.

Nakillerden 529'unun kadavradan, diğer bölümünün ise canlı vericilerden gerçekleştiğini ifade eden Hoşcoşkun, "İlk böbrek nakillerini kadavradan gerçekleştirdik, ancak zamanla canlı vericilerden nakil yapılan nakiller daha da arttı. Nakillerinin yüzde 65'i canlı vericiden, 35'i ise kadavradan" dedi.

Kadavradan naklin önemine dikkati çeken Hoşcoşkun şöyle konuştu:

"Canlı vericiden nakil yaptığınızda, sağlıklı bir kişiyi ameliyat etmek zorunda kalıyorsunuz. Ameliyat öncesi ve sonrası da var. Sonuçta bir ameliyat yapıyorsunuz, anestezi veriyorsunuz, sağlıklı kişi organ kaybı yaşıyor. Nakli kadavradan yaptığınızda, canlı verici gibi ameliyat stresi, travması ya da ameliyatta karşılaşılması muhtemel riskleri ortadan kaldırmış oluyorsunuz. Nakilde esas olan kadavradan yapılmasıdır. Ama şartlar, imkansızlıklar nedeniyle canlı vericiden de yapılıyor. Kadavradan organ bağışı bilincinin artması gerekiyor."

Hoşcoşkun, bu yılın ilk 4 ayında yapılan 35 naklin 18'inin kadavradan gerçekleştiğini, bunu orandan mutlu olduklarını söyledi.

Organ nakli, başka seçenek kalmadığında yapılıyor"-

Organ naklinin, hastanın hayatını devam ettirebilmesi için başka tedavi imkanının kalmaması halinde gerçekleştirildiğini bildiren Hoşcoşkun, Prof. Dr. Hoşcoşkun, "Bir insan kalpsiz, böbreksiz yaşayamaz. Karaciğeri, akciğeri pankreası, bağırsakları olmadan yaşayamaz. Bunun tedavisi ancak organ nakliyle mümkün olur. Son dönemlerde gündeme gelen kol, bacak, yüz gibi nakiller organ nakli değil, kompozit doku naklidir" diye konuştu.

Yayıncı: Serdar Yılmaz

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberler Haberleri