İğne atsan denize düşmez

Güney Ege'de dünyada yaşanan ekonomik krize rağmen marinaların yüzde 100 doluluk oranına ulaştığı bildirildi.

Marmaris, Fethiye ve Datça gibi önemli turizm merkezlerini kapsayan Güney Ege'de dünyada yaşanan ekonomik krize rağmen marinaların yüzde 100 doluluk oranına ulaştığı bildirildi. Deniz Turizmi Birliği Başkanı ve Marmaris Martı Marina Genel Müdürü Ercan Güneştutar, Türkiye genelindeki marinalarda mayıs ayında yüzde 85 doluluk oranına, Güney Ege'de ise yüzde 100 doluluk oranına ulaşıldığını kaydetti.

Krizin Türkiye'deki marinalar için fırsata dönüştüğünü ifade eden Güneştutar, ''Genel Müdürlüğünü yaptığım Martı Marina'da doluluk yüzde 110'a ulaştı. Kriz bize yansımadı. Yat sahibi teknesini satsa da satmasa da tekneler marinada kalıyor. Kriz bizi sadece sattığımız akaryakıt ve market alışverişlerinde etkileyebilir, marina doluluğumuzu etkilemez. İspanya ve İtalya'daki yat bağlama ücretleri Türkiye'ye göre 3-4 kat pahalı olduğu için yat sahipleri Türkiye'ye gelmek istiyor. Bu anlamda kriz bizim için fırsat oldu. Ancak marinaların şimdiden dolması nedeniyle talebi karşılamıyoruz. En büyük sorunumuz da bürokrasi nedeniyle marina yapımlarının yavaş gitmesi'' dedi.

YER SIKINTISI ÇEKİLİYOR-

Marmaris Netsel Marina Genel Müdürü Zafer Ergün ise, Türkiye'nin birçok yerinde olduğu gibi kendi marinalarında da artık denizde ve karada doluluk nedeniyle yer sıkıntısı çekmeye başladıklarını söyledi.
Ekonomik krizin getirdiği olumsuz beklentilere rağmen sezonun şimdilik iyi gittiğini ve kötü bir öngörünün bulunmadığına işaret eden Ergün, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bu yıl meslektaşlarımızdan aldığımız bilgiler hem de kendi marinamızdaki istatistiklerden yat turizminin yoğun geçtiğini ve geçeceğini görüyoruz. Özellikle marinamızda çok sayıda bulunan charter firmalarının yetkilileriyle yaptığım görüşmelerde, bu yılı ilişkin yaptıkları satışlar ve tanıtımlarda, fuarlardan elde ettikleri izlenimin iyi olduğunu öğrendim. Bu göre charter teknelerinin sayılarında ve faaliyetlerinde geçen yıla göre bir azalma olmayacağını anlıyoruz.''
Geçen yıl tamamen dolu bir sezon geçirdiklerini ve Türkiye'nin diğer marinalarının da benzer özellikler gösterdiğini ifade eden Ergün, krize rağmen dolulukların devam ediyor olmasında, dövizin yabancıların avantajı olacak yönde değişmesinin etkisi olabileceğini vurguladı.

''YENİ MARİNALARA İHTİYAÇ VAR''-
Türkiye'de yeni marinalara ihtiyaç olduğunu dile getiren Netsel Marina Genel Müdürü Ergün, şöyle dedi:
''Hem Türkiye'de hem de Marmaris'te arz talep dengesine baktığımız zaman, yeni marinalara ihtiyaç olduğunu görüyoruz. Yabancı bayraklı yat sahipleri, kendi ülkelerinden buraya geldikleri zaman, bilmedikleri kıyılarda dolaşırken belli sıklıkta marinaların olmasını, kendi seyir emniyetleri açısında tercih ederler. Bir marinadan çıkıp uzaktaki başka bir marinaya giderken hava şartlarından, sağlık problemlerinden yada teknesiyle ilgili bir takım teknik sorunlar nedeniyle kendilerini biran evvel yeni bir limana sokma ihtiyacı duyduklarından güzergahları üzerinde marinaların bulunmasında fayda var.''
Dünyaca ünlü doğal güzelliklere sahip yaklaşık 250 koyun bulunduğu Marmaris'te, Marmaris Yat Marin, Marmaris Netsel Marina, Marmaris Martı Marina ve Albatros Marina isimli 4 marina bulunuyor. İlçe, yaklaşık 3 bin 500 yat çekme ve bağlama yerine sahip.
Yat turizminin, ülke turizminin yaklaşık yüzde 25'ini oluşturduğuna dikkati çeken yetkililer, önümüzdeki yıllarda 20 bin yeni bağlama yeri yapılması durumunda bu oranın yüzde 40'ı bulacağını öne sürüyor.

BAŞKAN ÜNLÜ HAFTA SONU DA SAHADAYDI
Marmaris Genç İş İnsanları Derneği’nde Faik Caner Torunoğulları Dönemi
MUĞLA MİLLETVEKİLİ SÜREYYA ÖNEŞ DERİCİ’DEN ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANLIĞINA SERT ÇIKIŞ!
Ahmet Aras; ‘Ormanların Korunması Hepimizin Görevi’
MGC görev dağılımı yaptı
Milas Yörük Türkmen Kültür Derneği'nden Anlamlı Etkinlik
Marmaris Belediye Meclisinde atama kararları onaylandı
UKRAYNALI KONSOLOS’TAN BAŞKAN ÜNLÜ’YE HAYIRLI OLSUN ZİYARETİ
ÜNLÜ: ÖZVERİNİZ İÇİN HEPİNİZE TEŞEKKÜR EDERİM
MARMARİS MAHALLELERİNİN SORUNLARI YERİNDE TESPİT EDİLİYOR