Hagel ile Ortadoğu politikası değişecek mi?

ABD Başkanı Obama'nın Savunma Bakanlığı için teklifte bulunduğu Hagel'in zorlu bir sürecin ardından bakanlığa seçilmesi özellikle Ortadoğu'ya yönelik dış politikasını farklılaştırma çabası olarak değerlendiriliyor.

ABD Başkanı Barack Obama'nın Savunma Bakanlığı için teklifte bulunduğu Chuck Hagel, göreve gelmeden önce ABD'nin müdahaleci politikalarına eleştirileri, İran, İsrail ve Yahudi lobisi ile Pentagon bütçesi konularındaki sıradışı duruşu nedeniyle dikkatleri üzerine çekmiş bir isim olarak biliniyor.

Göreve başlamasına kesin gözüyle bakılan Hagel'in Amerikan dış politikasında herhangi bir değişime neden olup olmayacağı ise tartışılmaya devam ediyor.

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ramazan Gözen, Savunma Bakanlığı'na Hagel'in gelmesinin ABD dış politikasında bir değişiklik yapacağını söylemenin mümkün olduğunu ancak bunun Hagel'in gelişinden kaynaklanmayıp, aksine Hagel'in Obama'nın yeni döneminin bir unsuru olduğuna işaret ediyor. Prof. Dr. Gözen, Hagel'in bakanlığa gelmesinin de bunun uygulanması noktasında bir avantaj olduğunu belirtiyor. 

Bu arada, ABD Savunma Bakanlığı makamına oturan ilk Vietnam Savaşı gazisi olan Hagel, Türk-Amerikan ilişkilerinin de güçlü bir savunucusu ve sıkı bir Atatürk hayranı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri