Engelsiz İlaç projesini Manisa'da uyguluyor

"Engelsiz İlaç" projesini Manisa'da uyguluyor

(Fotoğraflı - Görüntülü)

MANİSA (AA) - Çevreci Eczacılar Kooperatifi (ÇEKOOP) Yönetim Kurulu Üyesi Seval Ünlüer, Türkiye'de ilk kez İzmir'de yürütülen "Engelsiz İlaç" projesini Manisa'daki eczanesinde uygulamaya başladı.

Ünlüer, AA muhabirine yaptığı açıklamada Manisa ve ilçelerinde projenin uygulandığı tek eczane olduğunu belirterek, dijital ses kayıt cihazlarına ilacın adı, kullanım şekli ve son kullanım tarihi bilgilerini aktardıktan sonra görme engellilere ilaçlarını verdiklerini söyledi.

Türkiye'de yaklaşık 4 bin ilaçtan ancak 162'sinde Braille alfabesinin kullanıldığına işaret eden Ünlüer, sesli ilaç kutularının bu anlamda görme engellilere büyük kolaylık sağlayacağını belirtti.

Ünlüer, şöyle konuştu:

"Proje ilk olarak İzmir'de başladı ama gerekli sponsorları bulabilirsek ve SGK destek verirse en kısa sürede tüm Türkiye'deki görme engelli vatandaşlarımızın bu projeden yararlanacaklarına inanıyorum. Her ilaç bir zehirdir eğer dozunda doğru kullanırsanız devadır. Dijital ses kayıt cihazlarının maliyeti yüksek olduğundan elimizde sınırlı sayıda bulunmaktadır. Bundan dolayı ilaç almaya gelen görme engelli vatandaşımız şayet Braille alfabesi biliyorsa, ilaç kutusunun üzerine eczanelere verilen makine sayesinde Braille alfesiyle yazdığımız yazıyı yapıştırıyoruz. Alfabeyi bilmiyorsa o zaman dijital ses kayıt cihazı veriyoruz. Bu ciddi bir bütçe gerektirmektedir. Engelsiz İlaç projesi bu anlamda SGK'dan destek bekliyor."

Cihazın ücretsiz olarak verildiğini vurgulayan Ünlüer, ilçede hizmetten yararlanmaya başlayan görme engellilerin projeden memnuniyetlerini dile getirdiğini anlattı.

Turgutlu'da görme engelli Aykan Çatıkkaş da ilaç kullanımında çeşitli sıkıntılar yaşadığını ve kimi zaman yanlış ilaçlar içebildiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Çok güzel bir proje. Biz görme engellilerin ihtiyacını karşılayacak güzel bir sistem. Kullandığımız ilaçları evde muhafaza ettiğimiz yerde karıştırabiliyor ve zaman zaman yanlış ilaç alabiliyorduk. Uygulamaya konulan bu sistem sayesinde yanlış ilaç alımını ortadan kaldırmış olacağız."

Muhabir: Erkan ŞİMŞEK
Yayınlayan: Nevbahar Kabaklı

GİAD’DAN ANKARA ÇIKARMASI
HALK PLAJLARI YAZA HAZIRLANIYOR
SÖĞÜT PİRİ REİS PARKI YENİLENİYOR
19 MAYIS BİR DESTANIN BAŞLANGICIDIR
MUĞLA MİLLETVEKİLİ SÜREYYA ÖNEŞ DERİCİ’DEN ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞINA SERT ÇIKIŞ!
ÜNLÜ: DOMUZLARDAN BULAŞABİLECEK BİR KUDUZ VAKASI İLÇE TURİZMİNİ SIKINTIYA SOKAR
Muğla Milletvekili Gizem Özcan; "MUÇEV Limited Şirketi hangi yetkiyle Göcek’teki tekneleri sahilden uzaklaştırmaktadır?"
MİLLETVEKİLLERİ METE VE OTGÖZ MUĞLA-DENİZLİ-MARMARİS (KÖTEKLİ) KAVŞAĞI ÇALIŞMALARI TURİZM SEZONUNUN BAŞLAMASI NEDENİYLE KONTROLL
Hisarönülülerden Başkan Ünlü'ye 'hayırlı olsun' ziyareti
ZABITADAN YÜRÜYÜŞ YOLU DENETİMİ