Sevgili okurlar, yağcı, yalaka, gazcı ne derseniz deyin buna eski İstanbul'da özetle ''Dalkavuk'' derlerdi ve bol miktarda bulunurdu. Sözlük : (Çıkarları için makam sahiplerini bilerek yanıltan, herşeyi alkışlayan, olduğundan farklı görünmeye çalışan kişilere verilen ad) olarak belirtilir.
Merhum Başbakan Adnan Menderes'in ve o zaman sözü geçen hemen bütün devlet yöneticilerinin etrafında çeşitli dalkavuklar vardı. Bunlar zaman geldiğinde efendilerini güldürür, gaz verir, dedikodu yapar, bir yere giderlerken arkasından gül yaprakları döker ve genelde kendi işlerine gelen yanlış bilgilerle yönlendirirlerdi.
Belki de merhum Adnan Menderes'in idam edilmesinin en önemli sebeplerinden biri bu dalkavuklardı.
Dalkavuklar 1960 yılının başında, öğrenci olayları başladıktan sonra zamanın Başbakanını yanlış yönlendirmeyip erken seçime gitmesini sağlasalardı askeri ihtilal olmayacak ve bir trajedi yaşanmayacaktı.
Bu dalkavuklar o zamandan bu zamana hiç bitmedi ve devamlı çoğaldı.
Bakıyorum bugün Belediye Başkanları hatta adaylarının dahi etrafını saran dalkavuklar var, fırsat buldukça kendi kafalarına göre Başkanları veya adayları yönlendirmek için büyük çaba sarfediyorlar, bazıları sanıyorum başarılı da oluyor.
Bunlar hiç saklanmıyor, bakınız heryerde Başkanların veya adayların en yakınlarında dalkavukluklara devam ediyorlar.
Ne yazık ki, makam sahibi birçok insanımızın kendileri bu dalkavuklardan hoşlanıyorlar ve yanlarından ayırmıyorlar. Bakın gezerlerken hep gurup halindeler, bir kısmı gerçek görevli, diğerleri dalkavuk ordusu.
Bunlar olduğu müddetçe siyasilerin başarılı olmaları çok zor. Bazen çok kıymetli insanlarımızı bile bu dalkavuklar tesir altında bırakıyor , yazık oluyor.