Çözüm süreciyle sağlanan huzur ve güven ortamı sayesinde uyuşturucu madde imal ve ticareti yapan şahıslara yönelik operasyonlar yoğunlaştırıldı.
Daha önce yaşanan şiddet olayları nedeniyle güvenlik gerekçesiyle operasyonların nadir düzenlendiği Lice-Hani-Kocaköy üçgenindeki alanlara Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının başlattığı narko-terör soruşturması kapsamında, İl Jandarma Komutanlığı ve İI Emniyet Müdürlüğü narkotik ekiplerince hava destekli operasyonlar gerçekleştiriliyor.
Bu kapsamda son 5 ayda düzenlenen 200'e yakın uyuşturucu operasyonunda 47 milyon 893 bin 665 kök kenevir bitkisi ile 44 bin 605 kilogramı toz, 17 bin 309 kilogram da kubar olmak üzere 62 ton esrar ele geçirildi. Uyuşturucularla ilgili 480 kişi sorgulamalarının ardından savcılığa sevk edilirken, elde edilen uyuşturucuların piyasa değerinin yaklaşık 3 milyar lira olduğu kaydedildi.
"Süreci engellemek için ellerinden gelen tüm çabayı gösterirler"
Dicle Üniversitesi (DÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi ve Uluslararası Ortadoğu Barış Araştırmaları Merkezi Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Şeyhanlıoğlu AA muhabirine, çözüm süreciyle huzurun hakim olduğunu belirterek, bu sayede güvenlik güçlerinin uyuşturucu ile mücadeleye ağırlık verdiğini söyledi.
Operasyon düzenlenen bölgelerde daha önce de uyuşturucu ekiminin yapıldığını ancak güvenlik nedeniyle bu alanlara operasyon düzenlenmediğini kaydeden Şeyhanlıoğlu, "Bu uyuşturucular yakalanmasaydı ülke genelinde satılacak ve tüketilecekti. Operasyonlar sayesinde Türkiye'de uyuşturucu kullanımı azalacak" dedi.