Büyük Menderes Havzası kurtulacak

WWF-Türkiye Genel Müdürü Demirayak: “Büyük Menderes nehri gibi alarm veren su kaynaklarının kirlilik sorununa kuraklık ve verimsiz su kullanımı da eklenince karanlık bir tablo ortaya çıktı” dedi.

Ege Bölgesi'nin en uzun akarsuyu olan Büyük Menderes Nehri'nin havzada yaşayan 2.5 milyon insana ekonomik açıdan hayat verdiğine işaret eden Demirayak, ''Bafa Gölü, Büyük Menderes Deltası ve Pamukkale gibi küresel düzeyde öneme sahip doğal alanların yer aldığı havza, her yıl binlerce ton evsel, endüstriyel ve tarımsal atık nedeniyle kirleniyor'' dedi.
WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Genel Müdürü Dr. Filiz Demirayak, Büyük Menderes Nehri gibi alarm veren su kaynaklarının kirlilik sorununa kuraklık ve verimsiz su kullanımı da eklenince karanlık bir tablonun ortaya çıktığını belirtti.
Dr Filiz Demirayak açıklamasında, Büyük Menderes Nehri gibi alarm veren su kaynaklarının kirlilik sorununa son yıllarda yaşanan kuraklık ve verimsiz su kullanımı da eklenince karanlık bir tablonun ortaya çıktığını belirterek şunları kaydetti:
''WWF-Türkiye olarak biz karamsar değiliz. Sorunların çözümü için ilgili tüm taraflarla birlikte çalışmak ve çözümleri hayata geçirmek için 'Geçmişten Geleceğe Büyük Menderes Projesi'ne başlıyoruz. Vakfımızın iç kaynaklarıyla hayata geçirdiğimiz projeyle bu önemli bölgemizin sorunlarının çözümü için ilgili taraflarla çalışmak istiyoruz.''
Demirayak, Türkiye'nin endüstriyel ve tarımsal anlamda en önemli üretim bölgelerinden olan Büyük Menderes Havzası'nın başta kirlilik olmak üzere su kaynaklarına dair bir dizi sorunla yeniden gündemde olduğunu iddia ederek, şu bilgileri verdi:
''2007 yılından bu yana Büyük Menderes Havzası'nın bir parçası olan Bafa Gölü'nde çalışmalarını sürdüren WWF-Türkiye, başladığı yeni projeyle havza ölçeğinde yaşanan sorunlara dikkati çekmek, çözüm getirmek ve ilgili tarafları bir araya getirmek için büyük bir adım atıyor. 'Geçmişten Geleceğe Büyük Menderes' Projesi kapsamında Büyük Menderes Havzası'nda suyu kullanan başlıca sektörleri, bu sektörlerin su kullanımı ve kirlilik açısından yarattığı sorunları, havzadaki önemli doğal alanları tehdit eden unsurları ortaya koyacak olan WWF-Türkiye, sorunların çözümü için öneri paketi de hazırlayacak.
Ayrıca, havzada yer alan dört şehirde (Muğla Denizli, Uşak, Aydın, ) suyu kullanan ve yöneten taraflara yönelik kapasite ve diyalog geliştirme toplantıları düzenlenerek tüm tarafların konuya ilişkin görüş ve önerileri alınacak. Yereldeki sektör temsilcileri ve EKODOSD gibi sivil toplum örgütleriyle birlikte yürütülecek ve bir yıl sürecek olan bu projeyle 'havza ölçeğinde su kaynakları yönetimi' için sağlam bir altyapı oluşturulmuş olacak.''
Büyük Menderes Havzası, Denizli'den başlayarak Ege Denizi kıyılarına uzanan geniş ovaları kapsıyor. Bu ovalar tarımsal üretim açısından son derece önemli. Başlıca tarımsal ürünler pamuk, incir ve zeytin. Tekstil ve deri sanayisi de havzadaki önemli üretim kollarından
Bafa Gölü, Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, Pamukkale Özel Çevre Koruma Alanı, Işıklı Gölü, Honaz Dağı Milli Parkı gibi önemli doğal alanlar Büyük Menderes Havzası'nda yer alıyor.

MUCİZE ÇOCUK YELDA BAŞARAN
Hakan Berk: Türkiye'nin Sanatçısı ve Siyasi Arenada Ses Getiren Şarkısı!
SCOOTER SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN YENİ GİRİŞİM
Başkan Aras; “Muğla Turizm Araştırma ve Strateji Geliştirme Platformu Kuruyoruz”
Aras, “İçme Suyu Sorunlarının Giderilmesi İçin Projelerimiz Hazır"
Muğla Milletvekili Gizem Özcan; "Değirmenbaşı Konaklamasız Orman Parkı Fethiye Belediyesi'ne devredilmelidir"
OYUNCUSUZ AFİŞ ÇIKTI
MUĞLA GAZETECİLER CEMİYETİ MUĞLA’DA BİR DİZİ ZİYARET GERÇEKLEŞTİRDİ
100 Yıllık Hasret Büyükşehir İle Sona Eriyor
ÜNLÜ: KARAR SÜRECİNDE BİRLİKTE HAREKET EDECEĞİZ