“Arılar gizli kahramanlarımız”

Muğla'nın Datça ilçesinde arıcılık yapan Alper Kuyucu (35),Amerika'da 'Center for Honeybee Research' merkezinin her yıl düzenlediği 'Siyah Kavanoz Bal Yarışması'nda, kekik ve keçiboynuzu balı herbal( şifalı bitkiler) dalında birincilik ödülü almıştı.

 
 Amerikalı doğal arıcılık araştırma uzmanı Debra Roberts, 2014 sonbaharında Datça'ya gelerek Datça balı üzerine araştırma yapmış. Arıcılara 1 hafta boyunca doğal arıcılıkla ilgili eğitim  de veren bal uzmanı Roberts, Alper Kuyucu'nun organik kekik ve keçiboynuzu balını çok beğenerek, Amerika'da her yıl geleneksel olarak düzenlenen 'Siyah Kavanoz Bal Yarışması'na götürmüş ve  düzenlenen yarışmada birinci olmuştu.
25 yıldır arıcılık yapan Datçalı Alper Kuyucu'nun gazetemize verdiği röportajdan satır başları :
Alper Kuyucu, “Çocukluğumdan bu yana arıcılığa merakım vardı. Arkadaşlarım sokakta top oynarken, ben arı kovanlarımızı tamir ediyor, onlarla oynuyordum . Benim oyuncuklarım onlardı. Her gün arıcılıkla ilgili yeni bir şeyler öğreniyordum. Arıları anladıkça doğayı anladım. Doğayı anladıkça kendimi, çiçeği ve böcekleri anlamaya başladım." dedi.
Doğada her canlının   görevini mükemmel yaptığını vurgulayan Kuyucu " Doğada herkes görevini mükemmel derecede yapıyor, bundan ilham almamak mümkün değil. Arılar perde arkasındaki gizli kahramanlarımızdır. Çünkü doğada bitki çeşitliliğinin fazla olması ya da bazı bitkilerin neslinin tükenmemesi arılara bağlıdır yani arılar doğadaki dengenin en önemli unsurlarıdır. Onlara zarar vermemeye çalışalım. " ifadelerini kullandı.
En Büyük Zarar, Tarım İlaçları
Arıların çalışma alanın çok geniş bir coğrafyaya yayıldığından bahseden Alper Kuyucu" Arıların geniş bir coğrafyaya yayılarak çalışması bir yandan iyi bir yandan kötü çünkü  benim arılarımın çalıştığı ortamlarda bazı çiftçilerin kullandığı tarım ilaçları ve çeşitli kimyasallar hem arıların yaşamını tehdit ediyor hem de balın kalitesini düşürüyor. Kilometrelerce uzakta kullanılsalar bile arılara zarar veriyor " diye konuştu.
'Fason üretimler arıların emeğini yok saymaktır'
Çocukluk hayalinin bu mesleği yapmak olduğunu belirten Kuyucu insanoğlunun arılara zarar verdiğini belirterek şunları söyledi :" Fason üretimlere karşıyım bu işi bilmeden sadece ticari amaçla yapan insanlar bal üretiminde rekolteyi artırmak için  çeşitli kimyasallar kullanarak insanların sağlığını tehdit ediyor bu aynı zamanda arıların onca emeğini yok saymak demektir. Bu işi doğru yapmak, doğal ve kaliteli bal üretmek benim ödevimdir."
 
Üretmek Kadar Tüketmek de Önemli
Yılın her mevsiminde hasat yapan Alper  Kuyucu, çam balı, çiçek balı, kekik balı, keçi boynuzu balı, okaliptüs balı, hozan balı çeşitlerini üretiyor. Balı üretmek kadar tüketmek ve muhafaza etmenin de önemli olduğuna dikkat çeken Kuyucu " Bal bozulmaz derler ama onu  doğru bir şekilde muhafaza edersek bozulmaz aşırı sıcak ve aşırı soğuk yerlerde muhafaza etmekten kaçınalım, oda sıcaklığında ambalajın ağzı kapalı olacak şekilde muhafaza edelim" şeklinde konuştu.   
BAŞKAN ÜNLÜ HAFTA SONU DA SAHADAYDI
Marmaris Genç İş İnsanları Derneği’nde Faik Caner Torunoğulları Dönemi
MUĞLA MİLLETVEKİLİ SÜREYYA ÖNEŞ DERİCİ’DEN ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANLIĞINA SERT ÇIKIŞ!
Ahmet Aras; ‘Ormanların Korunması Hepimizin Görevi’
MGC görev dağılımı yaptı
Milas Yörük Türkmen Kültür Derneği'nden Anlamlı Etkinlik
Marmaris Belediye Meclisinde atama kararları onaylandı
UKRAYNALI KONSOLOS’TAN BAŞKAN ÜNLÜ’YE HAYIRLI OLSUN ZİYARETİ
ÜNLÜ: ÖZVERİNİZ İÇİN HEPİNİZE TEŞEKKÜR EDERİM
MARMARİS MAHALLELERİNİN SORUNLARI YERİNDE TESPİT EDİLİYOR