Habertürk'te çarşamba ve cuma günleri canlı olarak yayınlanan "Çıkış Yolu" isimli programa; Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş, Turizmci Bülent Bülbüloğlu ve Teb Bankası Genel Müdür Yardımcısı Turgut Boz ile birlikte katılan Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar, programda sunucu Sami Altınkaya'nın sorularını cevapladı.
Marmaris'le ilgili sözlerine 19 Mayıs Gençlik Meydanı'nı överek başlayan Altınkaya'ya teşşekkür eden Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar, " Marmaris yerleşim bölgesi olarak ve turizm merkezi olarak küçük bir yer. 1 milyon yatak kapasitesi olan Antalya ile 65-70 bin yatak kapasitesi olan Marmaris'in sayısal olarak mukayese edilmesi mümkün değil. Marmaris'te kent meydanının hayata geçirilmesi, eskiden oradaki bir kaçak yapının yıkılması yeni bir kimlik kazandırdı. Bulunduğunuz yerin, turizm merkezi olarak sunduğunuz yerin, bir kimliğinin olması lazım. Maalesef Türkiye'deki yapılanma, imar planlarına aykırı. Biz görev süremiz içersinde kaçak ve imara aykırı yapılanmaya göz yumulmamasına özen gösterdik ve göstermeye dikkat ediyoruz. Sonuçta o kaçak yapıdan oluşan kent size; artı bir kent, artı bir rant getirmiyor. 8 yıldır biz öncelikli olan cadde ve sokakların yapılması, parkların arttırılması, yürüyüş yollarının düzeltilmesi, kent meydanın yapılması gibi çalışmalarla Marmaris'e yeni bir kimlik kazandırdık "dedi.
Marmaris'in alt yapısını çözerek, büyük bir şans yakaladığını belirten Başkan Acar, "2004'te kentin prim yapmadığı, haksız rekabetin acımasız bir boyuta geldiği, kalitenin tamamen düştüğü ve sadece ucuz tatil bölgesi olarak satılan bir Marmaris vardı. Bizim de bu nedenle temel hedefimiz çok doğaldır ki ürünün iyileştirilmesi oldu. Bu anlayışla yola çıktık ve kentteki kamusal alanlar, halkın katılımında olan bölgelerle ilgili çalışmalarımızı yaptık. Her gelen misafirimiz Marmaris'i her sene farklı bir gözle gördü. Yenilenmiş, modernleşmiş gördü. Çağdaşlaşmış bir Avrupa kenti gibi görmeye başladı. Buna özel sektör de ayak uydurmaya başladı. Butik otelciliğin yoğun olduğu bir Marmaris olma noktasına geldik. Ve bununda kazancını görüyor" diye konuştu.
Marmaris turizminin iyileştirilmesi için yapılması gerekenleri de sıralayan Acar, "Turizm sektörü artık bütün dünya ülkelerinin eğilim gösterdiği ve bu pastadan pay almak istediği bir sektör. Dünyada 5 bin destinasyon var. Yani Marmaris bunlardan sadece bir tanesi. Dolayısıyla bu acımasız rekabetin içersindeyiz. Turizm sektörü hizmet sektörü. Turizm sektöründe en önemli unsur müşteri memnuniyetini oluşturmanız. Siz gelen misafirinizi hangi yolla gelirse gelsin havaalanı ya da deniz yoluyla alıp konaklayacağı tesiste kaldığı süre içersinde bölgedeki alışveriş, eğlence sektörü, yeme-içme, gezi alanları gibi tatilinin tamamını kapsayacak şekilde müşteri memnuniyetini sağlamanız gerekiyor. Yapısal olarak iyi bir ürün sunamadıktan sonra bu işte başarılı olamazsınız. İşte bizim 8 yıldır görev süremizde yapmış olduğumuz çalışmamız bu. Her şeyden önce kentin iyileştirilmesi. Kentin iyileşmesiyle birlikte tüm ticari faaliyette bulunan esnafımızın kendisini yenileyebilmesi. Sonuçta Marmaris'te herkes bildiği işi yapacak ve işini iyi yapacak. Bu bireysel olarak yapılan turizm faaliyeti bölgeye yansıyacak, olumlu olarak ülkeye yansıyacak. Bunun için tek önemli olan olgu, sektörde dinamiklik ve kalıcı olmak. Bunun için tabi ki sürdürebilir turizm adına alternatifleri arttıracaksınız. Marmaris şanslı bir bölge. Bu tip çalışmalar için de sivil toplum örgütleri ve odalarla birlikte koordineli bir şekilde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Marmaris artık yavaş yavaş yerli turizmden de payını alamaya başladı. Tabi ki bunun daha da arttırılması gerekir" diye konuştu.
Marmaris'in tanıtım çalışmaları hakkında da bilgi veren Başkan Acar şunları söyledi:
"8 yıldır gerek yurt dışı gerekse yurt içinde Marmaris için lokomotif olan bütün pazarlar da biz tanıtımlarımıza olabildiğince özen gösteriyoruz. Bununla birlikte 2007 yılında oluşturulan turizm alt yapı birlikleriyle beraber, Marmaris'te de oluşan bu birlik tanıtım çalışmalarımızı büyüttü. Artık sektör, muhtarlıklar, belediyeler, sivil toplum örgütleri ve odalarla birlikte bir koordinasyon içersinde çalışıyoruz. Fazla sayı fazla gelir anlamına gelmez. Sayısal olarak geçmişte çok yüksek rakamlarla satmış olduğumuz ürünlerimizi maalesef şimdi ucuz satmak zorundayız. Siz yatak kapasitesini gerek denizde tekne olarak, gerekse karada kontrolsüz olarak arttırdığınız zaman fiyatlarınız otomatik olarak düşecektir. Araz talep dengesini korumak için fiyatları düşürmeden, alım gücü iyi olan müşteriye hitap etmek gerekmektedir. Marmaris'te son zamanda bir gelişme daha oldu. Datça Yolunda bir otel 295 odadan 200 odaya düştü. Fiyatını da minimum kişi başı 600 liraya yükseltti."