''Bağışlayın Bedeniniz Tıp Eğitiminde Yaşasın'' kampanyası

PAÜ Hastanesi Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akdoğan: "Kadavra eksikliği, ülkemizdeki tıp fakültelerinin temel tıp eğitimi bakımından en büyük sıkıntılarından biridir

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ilgaz Akdoğan, Türkiye'de kadavra bulunan merkez sayısının 20 civarında olduğunu belirterek, "Kadavra eksikliği, ülkemizdeki tıp fakültelerinin temel tıp eğitimi bakımından en büyük sıkıntılarından biridir" dedi.

Akdoğan, "Ulusal Anatomi Haftası" kapsamında başlatılan ''Bağışlayın Bedeniniz Tıp Eğitiminde Yaşasın'' kampanyası ile ilgili yaptığı açıklamada, amaçlarının vatandaşların bedenlerini ölüm sonrası tıp eğitiminde kullandırmaları konusunda bilinçlendirmek olduğunu söyledi.

Sağlık Bakanlığı'nın, Milli Eğitim Bakanlığı'nın, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ve Yüksek Öğretim Kurumu'nun kampanyayı desteklediklerini ifade eden Akdoğan, temel hedeflerinin "tıp eğitiminde kadavra sorunu" konusunu toplum ile paylaşmak olduğunu bildirdi.

Tıp fakültesi ve tıpta uzmanlık öğrencilerinin eğitiminde kadavranın yerine dikkati çeken Akdoğan, "Yeni ameliyat teknikleri geliştirilmesi için planlanan kadavra çalışmaları oldukça önem kazandı. Bu nedenle tıp fakültesi öğrencilerinin ve asistanlarının eğitiminde kadavra temini çok önemli" dedi.

Tıp eğitiminde "10 öğrenciye bir kadavra" olarak belirlenen ideal sayının Türkiye'deki hiçbir tıp fakültesinde bulunmadığını dile getiren Akdoğan, şunalrı söyledi:

"Tıp fakültelerimiz içerisinde 20-50 öğrenciye bir kadavra sunan yerlerin sayısı da çok az. Kadavra pratiği sunamayan tıp fakültesi sayısı çok. Ülkemizde kadavra bulunan merkez sayısı 20 civarındadır. Bu nedenle kadavra eksikliği, ülkemizdeki tıp fakültelerinin temel tıp eğitimi bakımından en büyük sıkıntılarından biridir. Eğitim öğretim yılının başlangıcında tıp eğitimine başlayan parlak beyinlerin alacakları eğitiminde bu rakamlar hiç de hoş gözükmemektedir. Bunun yanında Diş Hekimliği ve Sağlık Bilimleri Fakültelerinde de 'kadavra eğitimi' şarttır."

Yasal bekleme süresinin sonunda sahibi olmayan kadavraların eğitim amacıyla tıp fakültelerine verilebildiğini, fakat son yıllarda tıp fakültelerinin sayısının artmasıyla bunun kadavra ihtiyacı karşılayamadığını kaydeden Akdoğan, toplumun bu konuda bilgilendirilmesi durumunda kadavra sayısının artacağını düşündüklerini söyledi.

Muhabir: İbrahim Süzer
Yayınlayan: Serdar Yılmaz

Başkan Topuz: 1 Mayıs sadece bir bayram değil, aynı zamanda hak mücadelesinin de temsil günüdür
BAŞKAN ÜNLÜ’DEN TEDBİR RİCASI
HOLLANDA KRALI DOĞUM GÜNÜ MARMARİS’TE KUTLANDI
Deniz Turizmi Çalıştayı, Marmaris’te yapıldı
Hollanda’nın Ankara Büyükelçisi Joep Wijnands Başkan Ünlü'yü ziyaret etti
BAŞKAN ÜNLÜ HALKIN İÇİNDE PAZAR MESAİSİNDEYDİ!
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Turnuvası düzenlendi
Otogar Yolunda İkinci Etap Çalışmaları Devam Ediyor
NAZAN ÖNCEL TÜRKİYE TURNESİNİN STARTINI VERDİ
ÇEKİN YENER'DEN DEVLERİN AŞKI