• BIST 9678.88
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Muğla 26 °C
  • İzmir 28 °C
  • Aydın 31 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 29 °C

Selimiye Camisi için, motiflerini taşıyan halılar dokunacak

Selimiye Camisi için, motiflerini taşıyan halılar dokunacak
Mimar Sinan'ın ustalık eseri olarak değerlendirilen Edirne'deki Selimiye Camisi'nin halıları, Manisa'daki bir firma tarafından dokunacak- Firma yetkilisi Özkul: "Halılarda işlenecek motiflerin Selimiye Camisi'nden esinlenilmesini karar

TURGAY DUYAR - Mimar Sinan'ın ustalık eseri olarak değerlendirilen Edirne'deki Selimiye Camisi, kendine has motiflerin yer aldığı halılarla döşenecek.

Manisa Demirci ilçesinde 102 yıldır halı dokumacılığı yapan Özkul ailesi, Selimi Camisi'nin halılarını 20 yıl sonra tekrar dokuyor.

Firma yetkilisi Emin Özkul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyanın en büyük camilerinin halılarını dokuduklarını bildirdi. Halılarını dokudukları camiler arasında Süleymaniye, Fatih, Bursa Ulu, Ankara Hacı Bayram, Japonya'daki Tokyo, Mısır'daki Hazreti Hüseyin, Yemen'deki Ali Abdullah El Salih Camilerinin de bulunduğunu bildiren Özkul, son olarak Edirne'deki Selimiye Camisi'nin halılarının siparişini aldıklarını belirtti.

Selimiye Camisi'nde bulunan seccadeli tarzdaki halıları da 20 yıl önce kendilerinin dokuduğunu ifade eden Özkul, yeni halıların motiflerinin belirlenmesine yönelik çalışma sürdürdüklerini kaydetti. Selimiye Camisi halılarında klasik Osmanlı renkleri ve motiflerinin yer alacağını bildiren Özkul şu bilgileri verdi:

"Dokunacak halılarla ilgili tasarım çalışmalarımıza başladık. Halılarda işlenecek motiflerin Selimiye Camisi'nden esinlenilmesini kararlaştırarak, camiden bine yakın desen ve motif fotoğrafı çektik. Bunlar arasında halılara uyarlanabilecek olanları belirlemeye çalışıyoruz. Camide oldukça fazla kaynak var. Avludaki revakların kubbelerinde bile çok çeşitli orijinal motifler bulunuyor. İstanbul'da ünlü nakkaşlar ile çalışıyoruz. Renklerdirme konusunu da uzman bir kurulla değerlendireceğiz. Selimiye Camisine yakışır bir tasarım olması için uğraş veriyoruz."

Ön çalışmaların yaklaşık 5 ay süreceğini ve motiflerin belirleneceğini anlatan Özkul, Yeni Zellanda yünü kullanarak dokumaların yapılarak Selimiye Camisi'ne özel bir ürünün ortaya çıkacağını söyledi.

Halı tüylerinin sağa ya da sola yatmış bir şekilde dokunduğunu ifade eden Özkul, özel bir işlemle tüylerin kıbleye doğru yatımını sağlayacaklarını belirterek, "Namaz sırasında tüylerin yönü nedeniyle bir renk değişimi oluşmayacak. Bu sayede yıpranmanın da önüne geçilecek ve uzun süre kullanılabilecek. Halının sırtına yapılan uygulamalarla da kokuyu ortadan kaldıracağız. Yüzde 100 yün olması, yanmaz özelliği, kullandıkça parlama gibi özellikleri var" diye konuştu.

Özkul, Fatih Camisi'nde de benzer bir proje uygulayacaklarını kaydetti.

Selimiye Camisi'nde dokunacak halıların İstanbullu bir hayırsever tarafından finanse edileceğini bildiren Özkul, camideki mevcut halıların durumlarının çok iyi olduğunu, yenilerinin dokunmasının ardından sökülen halıların Bulgaristan'daki camilere gönderileceğini ifade etti.

Muhabir: Turgay Duyar
Yayınlayan: Serdar Yılmaz

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141