• BIST 8886.87
  • Altın 2239.383
  • Dolar 32.3397
  • Euro 35.1137
  • Muğla 14 °C
  • İzmir 16 °C
  • Aydın 17 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C

SANDALET USTASI'NA TANITIM DESTEĞİ

SANDALET USTASI'NA TANITIM DESTEĞİ
Marmaris Belediyesi, yaşayan son sandalet ustasını ve sandaletlerini tanıtacak.

Fabrikasyona karşı el emeğini yaşatmak için direnen Fevzi Olca, baba mesleğinin Marmaris'teki son temsilcisi. Sandaletlerinin yerli turistin olmaması nedeniyle yeterince ilgi görmediğini belirten Olca, bu sanatın devam etmesi için her gün atölyesinde işe koyuluyor.

Evinin giriş kısmı ve bahçesindeki atölyesinde el emeği göz nuruyla yaptığı sandaletlerini sergileyen Olca'nın daha geniş kitlelere tanıtılmasını amaçlayan Marmaris belediyesi işe ilk olarak pankartla başladı. Geleneksel el sanatlarının yaşatılması amacıyla Olca'nın yurt içi ve yurt dışında tanıtılmasını hedefleyen Marmaris Belediyesi, sandaletlerin özelliklerini de araştırdı. 
Marmaris'e artık fazla yerli turist gelmediği için sandaletlerin yeterince ilgi görmediğini dile getiren Olca, yabancı turistlerin ise ilçede kısa süre kaldıkları için sandalet almadıklarını ifade etti.
Doğup büyüdüğü evinde bir zamanlar geçim kaynağı olan sandalet yapım işine yıllar sonra merak saldığını anlatan Olca, ''1987 yılına kadar değişik yerlerde çalıştım. En son Marmaris Belediyesi Yazı İşleri Müdürlüğü'nde memur olarak görev yaptım. Memurluktan ayrılınca babama yardım etmeye başladım. Baba mesleğim olmasına rağmen bu işle önceleri pek ilgilenmedim. Sandalet yapmaya, yapacak başka işim olmayınca başladım. Bende de böyle bir yetenek varmış, devam ettik. 25 senedir sandalet yapıyorum'' dedi. 
Sandaletlerin tamamen deriden yapıldığını, yazın ayağı terletmediğini kaydeden Olca, ayakkabılarda çeşitli işleme ve örgüler kullandığını anlattı. Yaptığı işin emek ve sabır istediğini vurgulayan Olca, kaliteli bir sandalet yapmanın bir gününü aldığına dikkati çekti.
-25 yıldır sürekli müşterileri var-
Çok sayıda sandalet meraklısı müşterisinin bulunduğunu belirten Fevzi Olca, ''Sürekli gelip sandalet alan müşterilerim var. 25 yıldır bu küçük tezgahta halen iş yapabiliyorsam bu, sürekli müşterilerim sayesindedir. Beni tanıyanlar geliyor, arkadaşlarını yolluyorlar, böylece sandaletçiliğe devam ediyoruz'' diye konuştu. 
Kendisinden sonra Marmaris'te sandalet yapan kimsenin kalmayacağına işaret eden Olca, şöyle dedi:
''Şimdilik bu işe meraklı kimse yok. Geçenlerde iki kişi geldi, bu işi yapmak istediklerini söyledi. Yardımcı olabileceğimi söyledim, ama bir daha uğramadılar. Bu iş fazla para kazandırmıyor, ancak yediğimize içtiğimize yetiyor. Günde ancak 2 sandalet yapabiliyorum. Bütün kış derileri hazırlayıp kestiğim halde ikiden fazla sandalet yapamıyorum.''
Olca, ürettiği sandaletlerin en önemli özelliğinin giyileceği ayağa göre yapılması olduğunu ifade ederek, müşterinin ayak ölçüleri alarak rahat edebileceği sandaleti yaptığını kaydetti. Olca, ''Örneğin müşterinin 45 numara ayağı oluyor, ama ayağı ince. Kalıba göre, ayağa göre sandalet yapıyorum. Kadın ayakkabılarını genellikle 41-42 numaraya kadar yaparlar, ama benim 45'e kadar özel sandalet yaptığım oluyor'' diye konuştu.
Sandaletlerde dana ve kuzu derisi kullandığını anlatan Olca, derileri Aydın ve İzmir'den aldığını, kösele isteyene kösele, lastik isteyene lastik tabanlı sandalet yaptığını kaydetti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141