• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Muğla 10 °C
  • İzmir 16 °C
  • Aydın 13 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C

Onlar için en büyük keyif ve gurur: Milas Zeytinyağı Şişelerine Ab Coğrafi İşaret Etiketi Yapıştırmak!

Onlar için en büyük keyif ve gurur: Milas Zeytinyağı Şişelerine Ab Coğrafi İşaret Etiketi Yapıştırmak!
Mehmet Al mimar ve tarihe meraklı. Eşi Eda Al İngilizce üzerine eğitim almış. Şimdi de sosyoloji bölümünde okuyor.

 

 

 

 

 

 

           O da tarihe meraklı. Mehmet Al ve Eda Al çiftinin tarih merakının yanısıra bir ortak ilgi alanları daha var: zeytin ve zeytinyağı.

            "Zeytin yağı ile doğduk, zeytin ile büyüdük. Zeytin ve zeytinyağı olmaz ise hayat olmaz" diyorlar.

            Atadan geldiğini söyledikleri zeytin ve zeytinyağı tutkusu onları eğitimini aldıkları mesleklerinin ötesinde zeytinin ve zeytinyağının üreticisi yapmış. Milas'ın Bafa ve Ağaçlıhöyük mahallelerinde atalarından kalan zeytinlikleri kendileri işlemeye başlamışlar. Hem de zeytinlikleri atadan kalmış olsa bile hasatı ve sıkımı modern yöntemlerle yapmaya başlamışlar. Sonrasında "erken hasat, soğuk sıkım" yöntemiyle elde ettikleri sızma zeytinyağını toptan satmaktansa kendileri pazarlamaya karar vermişler. Öyle olunca da ilk adımı markalaşma ile atmışlar.

            Her ikisi de tarihe meraklı olunca Milas ilçe merkezinde kaçak kazıyla ortaya çıkan ve bulunduğunda "Arkeolojide 100 yılın buluşu" olarak adlandırılan Karia Kralı Hekatomnos'un adını akıllarına ilk gelen isim olmuş. M.Ö. 4. yüzyılın Karia kralının adını kendilerine marka adı seçmişler. Logo tercihleri ise yine Karia'nın izini taşıyor. Karialıların kutsal saydıkları ve Zeus'un simgesi olan çift ağızlı baltası olan "Labris", Eda ve Mehmet Al çiftinin zeytinyağı logosu olmuş.

            Eda Al ve Mehmet Al şimdi "Madem ki bir kralın adını marka seçtik, öyleyse ürettiğimiz zeytinyağımız da  zeytinyağlarının kralı olmalı" diye üretimin her aşamasında olanca titizlikleriyle işin başında  bulunuyorlar.

            Zeytinin daha dalında çiçek halinden damla damla yağını akıttığı sıkım anına kadar bütün aşamalarını gözlemliyorlar. "Taze sıkılan zeytinyağının kokusu bir başkadır. İnsanı mest eder" diyorlar. Fakat işin en heyecanlı anının ise üzerinde çift ağızlı Karia baltasının olduğu cam şişelere Milas Ticaret ve Sanayi Odasından aldıkları AB coğrafi işaret etiketini yapıştırmak olduğunu söylüyorlar.

            Eda Al ve Mehmet Al "AB coğrafi işareti alabilecek kalitede zeytinyağı üretmiş olmak bize ayrı bir keyif ve büyük bir gurur veriyor" diye konuşuyor.

            "Hekatomnos" zeytinyağını şimdilik internet ortamında satışa sunduklarını anlatan Mehmet Al "Amacımız zeytinyağımızı Türkiye'nin dörtbir yanında bilinen, tercih edilen, aranan bir zeytinyağı haline getirmek. Öncelikle de bizim gibi tarih severlere ulaştırmak" diyor. Ve ekliyor; "Elbette ikinci aşamadaki hedefimiz ihracat." diyor.

            Hekatomnos zeytinyağının ihracatı için pazar araştırmasını İngilizce dili üzerine eğitim almış Eda Al yürütüyor. Eda Al, "İnternet sayfamızdaki tanıtımımıza çok güzel dönüşler oluyor. Zeytinyağımızı almış kişilerden gelen övgüler, bizi daha da umutlandırıyor. Daha da heyecanlandırıyor. Zeytin ve zeytinyağı emeğimizi karşılıksız bırakmıyor" diye anlatıyor.

            Akredite olmuş bir laboratuarda bu yılın ürünü olan sızma zeytinyağlarının duyusal ve kimyasal analizlerini yaptırarak MİTSO'ya başvuran Eda Al ve Mehmet Al, AB coğrafi işaret belgesini ve etiketlerini MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer'in elinden aldılar. Eda Al ve Mehmet Al'ı kutlayan Reşit Özer "Milas zeytinyağının kalitesinin giderek yükselmesinde en önemli etken üreticilerimizin bilinçlenmeye başlamasıdır. Sizler gibi iyi eğitimli üreticilerimiz arttıkça kalite çıtası daha da yükselecektir. Milas zeytinyağının hedefi bundan sonra hep ihracat olmalıdır. Tüm üreticilerimizin dünya ile rekabet edebilir kalitede üretim yapmasını ve ihracata yönelmesini istiyoruz" diye konuştu.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141