• BIST 9693.46
  • Altın 2509.616
  • Dolar 32.5735
  • Euro 34.7645
  • Muğla 16 °C
  • İzmir 21 °C
  • Aydın 21 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C

Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi “Ulusal Yenidoğan İşitme Tarama Referans Merkezi” Oldu

Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi “Ulusal Yenidoğan İşitme Tarama Referans Merkezi” Oldu
Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde hizmete veren Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Harun Üçüncü öncülüğünde ve Doç. Dr. Çağıl Gökdoğan sorumluluğundaki

 

 

 

 

 

 

Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde hizmete veren Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Harun Üçüncü öncülüğünde ve Doç. Dr. Çağıl Gökdoğan sorumluluğundaki odiyoloji merkezimiz, 26.01.2021 tarihinde Bakanlığımız tarafından yürütülmekte olan ve her yenidoğan bebeğin işitme tarama programı kapsamında işitme testinin yapılması ve işitme kayıplarının erken tespit edilmesi, tanılanmasında, yaklaşım ve rehabilitasyon programlarının uygulanabilmesi ve bebeklerin tanı sonrası takiplerinin yapılarak hem bebek hem de ailelerin desteklenmesini hedefleyen  “Ulusal Yenidoğan İşitme Taraması Programı” kapsamında referans merkezi ünvanını alarak tescillenmiş ve halkımıza hizmet vermeye başlamıştır.

3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü kapsamında referans merkezimiz Başhekim Doç. Dr. Turhan Togan, MSKÜ Tıp Fakültesi  Dekanı Prof. Dr. Nevres Hürriyet Aydoğan, İl Sağlık Müdürümüz Dr. İskender Gencer ve  AK Parti İl Başkanı Kadem Mete  tarafından ziyaret edilerek ekibe Ulusal Yenidoğan İşitme Tarama Referans Merkezi” olma sürecindeki çalışmaları için teşekkür edilerek, meslek günleri kutlandı.

Merkezimiz bünyesinde bulunan modern cihazları ve uzman kadrosuyla halkımıza güvenli, kaliteli ve ulaşılabilir sağlık hizmeti sunmaktadır. Merkezimizde pediatrik (bebek, çocuk) ve yetişkin hastalara yönelik olarak hizmet verilmektedir.

Merkezimizde işitsel implantlar (orta kulak implantları ve koklear İmplant vb.) ameliyatı öncesinde ve sonrasında gerekli odyolojik değerlendirmeler ve program uygulamaları Doç. Dr. Çağıl Gökdoğan; ekip içinde bulunan uzman odyolog ve odiyometristler tarafından yürütülmektedir. Ayrıca hastanemizin hakem hastane olması nedeniyle, mediko-legal vakaların işitme değerlendirmeleri de merkezimizde yapılmaktadır.

Doç. Dr. Çağıl Gökdoğan tarafından ziyaretçilerimize merkezimizde verilen hizmetler hakkında detaylı bilgi verildi.

“İşitme kaybı, 1000 canlı doğumda 1-3 insidansla en yaygın görülen doğumsal sağlık sorunudur. Bebeklerde işitme kaybı erken dönemde tanılanarak tedavi edilmediğinde, konuşma ve dil gelişimleri yaşıtlarına göre geri kalmaktadır. İşitme kaybı erken tanılanan ve 6 aydan önce gerekli müdahaleler yapılan bebeklerin dil gelişimlerinin normal sınırlar içine. İşitme engeli erken dönemde tanılanmayan çocukların dil, sosyal ve bilişsel becerilerinin gelişmemesine bağlı olarak okul ve sosyal yaşantılarında zorluklar yaşamaktadırlar. Yenidoğan İşitme Tarama Programları işitme kaybıyla doğan ya da doğum sonrası dönemde işitme kaybı ortaya çıkan çocuklarda işitme kaybının çocuğun konuşma gelişimini etkilemeden ve psikolojik ve sosyal açıdan sağlıklı bir birey olarak toplumdaki yerini almasını sağlayacak şekilde erken dönemde saptanması, tedavi ve rehabilitasyonunun sağlanması, toplumla sağlıklı bireyler kazandırılması amacıyla yapılmaktadır.

Merkezimizde verilen diğer hizmetler

•          İşitme, denge ve kulak çınlaması vb bozukluklarını tanımlamak için her yaş grubuna ayrıntılı test yöntemleri  (Otoakustik emisyon (OAE), İşitsel beyin sapı cevabı (auditory brainstem response; ABR (BERA), Elektrokokleografi, ASSR, VEMP, vHIT,  bebek çocuk ve yetişkinler için odyometrik değerlendirme, konuşma testleri, MR gibi görüntüleme yapılamayan hastalara retrokoklear parolojilerin belirlenmesine yönelik testlerin uygulanması, yorumlanması ve işitsel işlemleme bozukluklarına yönelik testler tüm testleri yaşa uygun olarak seçimin yapılarak, uygulanması, yorumlanması) yapılabilmektedir.

•          Hastalara işitme sağlığı ve işitme sağlığının korunmasına yönelik yöntemler konusunda danışmanlık yapmaktadır.

•          İşitme cihazları, orta kulak implantları, koklear implantlar, beyinsapı implantları için işitme kaybı olan kişilerin adaylığını değerlendirilerek kişinin işitme kaybına en uygun cihaz seçiminin yapılması, programlama, kontrol ve rehabilitasyon gibi hizmetler sağlamaktadır.

•          İşitme cihazına ek olarak hastanın ihtiyacı olan yardımcı cihaz teknolojileri konusunda bilgilendirme ve yönlendirme yapılmaktadır.

•          Yenidoğan ve okul çağı işitme tarama programlarında işitme kaybı şüphesi ile yönlendirilen hastaların ileri işitsel değerlendirmeleri sağlanmaktadır.

•          Santral işitsel işlemleme bozukluğu olan çocukların ve yetişkinlerin değerlendirilmesi, rehabilitasyonu sağlamaktadır

•          Kulak çınlaması (tinnitus), hiperakuzinin değerlendirilmesi ve medikal olmayan tedavi seçeneklerinin (nöromoniks, TRT vb) uygulamasını yapılmaktadır.

•          Hastaları ve aileleri işitme kaybının psikososyal etikleri konusunda danışmanlık hizmeti vermektedir.

•          İletişim yönetimi, işitme kaybının eğitim sonuçları, eğitim programlaması, sınıf akustiği konusunda danışmanlık hizmetleri vermektedir

•          Denge kaybı şikayeti olan hastaların baş dönmesi ve denge kaybına neden olan patolojilerin saptanması amacıyla ileri değerlendirmeleri yapmaktadır

•          Denge bozukluğu olan hastaların rehabilitasyon programlarını oluşturarak eğitiminin verilmesine, takip edilmesine ve yaşam kalitelerinin arttırılmasını sağlamaktadır.

Başhekim Doç. Dr. Turhan Togan “Hastanemiz özellikli hizmet çalışmalarına bir yenisini daha ekleyerek pandemi döneminde küçük bebeklerin ve ailelerinin başka illere gitmek zorunda kalmamaları için girişimlerde bulunuldu ve referans merkezi sertifikamızı aldık.” dedi.

Merkezimizde görevli bir hocamız, bir odyolog ve 5 odiyometristimiz görev almaktadır. Referans merkez uygulaması için gerekli olan yenidoğan işitme tarama ünitesi, klinik ABR testi, ameliyathane koşullarında gerekli tıbbi, teknik altyapı ve donanım hazırlıklarını tamamladıklarını belirtti.”

Merkezimizde 3 serbest alanlı odyometri kabini ve odyometri, 1 Akustik immitansmetri, 1 ABR (Auditory Brainstem Response), 1 OAE (Otoakustik Emisyon), 1 ASSR ( Auditory Steady State Response), 1 VHIT (Video Head İmpulse Test), 1 REM (Real Ear Measurement), 1 VEMP (Vestibular Evoked Myogenic Potentials ) ve koklear implant ürününün programlama sistemleri mevcuttur.”diyerek vatandaşlarımıza kaliteli, güvenilir ve sürdürülebilir sağlık hizmeti sunumu için çalışmalarını sürdüren tüm meslektaşlarına teşekkür etti.

Merkezimizden randevu almak için öncelikle hasta veya yakınlarının hastanemizin Kulak-Burun-Boğaz Polikliniğine MHRS veya 182’den randevu alarak başvurması ve muayene olmaları gerekmektedir. Uzman hekim tarafından merkezimize yönlendirilen hastalar, sekreterliğe başvurmak suretiyle veya telefonla randevu alabilmektedir.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141