Gündem Gazetesi

'Yörük' Geleneği Yaşatılıyor

Türk Örf ve Adetlerinde Önemli Bir Yere Sahip Olan Yörük Türkmen Geleneği, Muğla Yörük Obaları Derneği'nin Bu Yıl İkincisini Gerçekleştirdiği 'Muğla 2. Yörük Türkmen Şenliği' ile Yaşatılıyor. Muğla İkizce Köyü Dırlavan Mevkiinde Gerçekleştirilen Şenliğe B

10 Mayıs 2009 Pazar 23:14

Yörük Geleneği Yaşatılıyor

Türk Örf ve Adetlerinde Önemli Bir Yere Sahip Olan Yörük Türkmen Geleneği, Muğla Yörük Obaları Derneği'nin Bu Yıl İkincisini Gerçekleştirdiği 'Muğla 2. Yörük Türkmen Şenliği' ile Yaşatılıyor. Muğla İkizce Köyü Dırlavan Mevkiinde Gerçekleştirilen Şenliğe Binlerce Vatandaş Katılırken, Sabah Başlayan Şenlik, Akşam Saatlerine Kadar Devam Etti.



Türk örf ve adetlerinde önemli bir yere sahip olan Yörük Türkmen geleneği, Muğla Yörük Obaları Derneği'nin bu yıl ikincisini gerçekleştirdiği 'Muğla 2. Yörük Türkmen Şenliği' ile yaşatılıyor. Muğla İkizce köyü Dırlavan mevkiinde gerçekleştirilen şenliğe binlerce vatandaş katılırken, sabah başlayan şenlik, akşam saatlerine kadar devam etti.
Şenliği, Muğla Vali Yardımcısı Mestan Yayman, milletvekilleri Mehmet Nil Hıdır, Metin Ergun, İl Genel Meclisi Başkanı Zeki Köylü, Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, Yatağan Belediye Başkanı Haşmet Işık, siyasi partilerin il ve ilçe başkanları, çevre belediye başkanları ve yaklaşık 2 bin kişilik bir vatandaş topluluğu izledi.

Muğla Yörük Obaları Derneği Başkanı Nurhan Keleş, programda yaptığı konuşmada, Türk örf adetlerinin ve Yörük Türkmen geleneğinin yaşatılması amacıyla bu yıl ikincisini organize ettikleri ve geleneksel hale gelen Yörük Türkmen Şenliğini önümüzdeki yıllarda kapsamını daha da genişletmek istediklerini belirtti.

Keleş, "Şenliğin bir festival havasında kutlanması için çalışmalarımız sürüyor. Derneğimizin kurulmasının ardından ilk defa Yörük Müzesi'nin açılışını yaptık. Yörük ve Türkmen kültürünün yaşatılması ve geleneklerin gelecek kuşaklara aktarılması temel gayemizdir. Yörüklük bir etnik olgu değildir, geleneksel bir meslektir. Kendi yaşam tarzı ve kültürünü oluşturması bakımından Yörüklük, toplumsal bir olgu ve kültür olarak farklı bir hayat tarzı oluşturmuştur. Yörüklük milli bünyemizde ve milli kültürümüzde önemli bir yer işgal etmektedir. Derneğimiz, Yörük ve Türkmenlerin yüz yıllardır yoğun yaşadığı ilimiz ve çevresindeki kırsal bölgenin, sosyal ve kültürel gelişmesine öncülük etmeyi hedefleyen sivil toplum kuruluşudur." dedi.

Yörük Türkmen şenliği başlarken, meydana kıl çadırlar kuruldu. Binlerce vatandaşın akın ettiği şenlikte temsili olarak gelin alma düğün töreni düzenlendi. Düğün töreni, gelin adayının ellerine ve ayaklarına kına yakılması ile başlarken, deve ile gelin evinden eşyalar taşındı. Düğünün son günü ise damat adayı meydanda tıraş olurken, at sırtında gelin alma gerçekleştirildi. Gelin evine gelen damat evi, gelinin anne ve babası ile yakınların vedalaşmasının ardından at sırtında damat evine gitti. Damat evinde at sırtından inmeyen geline kayınpeder, kayınvalide ve damadın hediyeleri verildi. Attan inen gelin, damat ile eve girdikten sonra tekrar dışarı çıktı ve Zeybek oynadıktan sonra sırtı vurularak odaya gönderildi.


Facebook'la Yorumla

BENZER HABERLER