Gündem Gazetesi

Rezervasyon Yapmak Mümkün

Doğuş-akfen-tüv Süd Konsorsiyumu Tarafından Kurulan Tüvturk, Merkezi Rezervasyon Sistemi Çalışmaları Başlattı. İnternet Aracılığıyla, Çağrı Merkezi Üzerinden, İstasyonlardaki Kiosklardan, Rezervasyon Yapmak Mümkün Olabilecek.

25 Ocak 2009 Pazar 12:57

Rezervasyon Yapmak Mümkün

Doğuş-akfen-tüv Süd Konsorsiyumu Tarafından Kurulan Tüvturk, Merkezi Rezervasyon Sistemi Çalışmaları Başlattı. İnternet Aracılığıyla, Çağrı Merkezi Üzerinden, İstasyonlardaki Kiosklardan, Rezervasyon Yapmak Mümkün Olabilecek.



Doğuş-Akfen-TÜV SÜD konsorsiyumu tarafından kurulan TÜVTURK, merkezi rezervasyon sistemi çalışmaları başlattı. İnternet aracılığıyla, çağrı merkezi üzerinden, istasyonlardaki kiosklardan, rezervasyon yapmak mümkün olabilecek. TÜVTURK Pazarlama ve Halkla İlişkiler Proje Müdürü Nurhayat Kılıç, en geç iki ay içerisinde hayata geçecek rezervasyon sistemi sayesinde bekleme süreleri ile ilgili şikâyetler giderileceğini kaydetti.
Doğuş-Akfen-TÜV SÜD konsorsiyumu tarafından kurulan TÜVTURK, Muğla'da beş istasyonda 40 personeliyle yılbaşından itibaren hizmet vermeye başladı. Türkiye çapında 189'u sabit, 80'i gezici olmak üzere toplam 269 adet araç muayene istasyonu açmayı hedefleyen şirket, şu an itibariyle 77 ilde 183 sabit araç muayene istasyonunda hizmet veriyor.

Aracın durumu ile ilgili olarak Ulaştırma Bakanlığı tarafından belirlenen unsurlara göre araçları muayene ettiklerinin altını çizen TÜVTURK Pazarlama ve Halkla İlişkiler Proje Müdürü Nurhayat Kılıç, araç muayene istasyonlarında cumartesi günü de dâhil olmak üzere haftanın altı günü 08.30 ile 16.30 saatleri arasında araç kabulü gerçekleştirildiğini kaydetti. 20 gün içerisinde 940 bin aracın periyodik muayenesi yapıldığını kaydeden Kılıç; "368 bin araç muayene tekrarına kalmıştır. 514 bin araç hafif kusurla, 48 bin araç kusursuz olarak ilk muayenelerinden geçmiş bulunmaktadır. Yani muayeneye gelen araçların yüzde 39'unun trafikte seyir güvenliği açısından tehlike arz ettiği tespit edilmiştir. İlk muayenelerinde başarısız olan araçlardan ücretsiz muayene tekrarına 341 bin araç gelmiştir. Ücretsiz muayene tekrarına gelen araçların 10 bin adedinin sorunlarının devam ettiği belirlenmiştir." dedi.

Araç muayene istasyonlarında, araçların aksam, sistem veya parçaların zorunlu olarak kontrolü yapıldığını belirten Kılıç, "Fren sistemi, direksiyon ve direksiyon simidi, görüş özellikleri, lambalar, yansıtıcılar ve elektrik teçhizatı, dingiller, tekerlekler, lastikler, süspansiyon, şasi ve şasi bağlantıları, zorunlu ekipmanları, gürültü kirliliği ve seviyesinin kontrolü, yolcu taşıyan araçlar için ilave kontroller, araç tanıtım numaralarının, şasi ve motor numarası ile tescil plakasının, aracın trafik ve tescil belgelerinde belirtilenler ile aynı olması gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

Muayene sürecinin etkinliğini güvenceye almak için hesap verilebilir, ölçülebilir ve izlenebilir bir yönetim sistemi kuracak ve uygulayacaklarını kaydeden Kılıç, bunları yaparken ana değerleri arasında yer alan bağımsızlık, tarafsızlık ve dürüstlük ilkelerinden hiçbir koşulda ödün vermeyeceklerini vurguladı.

Kılıç, istasyonlarında muayene ettikleri araçlarda en çok tespit edilen kusurları ise şöyle sıraladı: "İlk yardım çantası içeriğinin eksik olması, üçgen reflektörün iki adet olmaması, yangın tüpünün olmaması veya kontrol tarihinin geçmesi, motor numarasının okunamaması, araçta cam filmi olması, kısa ve uzun farların ayarsızlığı, fren parçalarının bakımsızlığı ya da ayarlarının bozuk olması, araç üzerindeki şase no ile ruhsattaki şase numarasının uyuşmaması, minibüs ve otobüslerde acil çıkış yerlerinin belirtilmemiş olması, acil çıkış çekiçlerinin olmaması, arka ikaz ışıklarının kısmen ya da tamamen çalışmaması, yağ kaçakları, lastik hasarları, kamyon, kamyonet ve römorklarda arka işaret levhalarının olmaması"

Aracını fenni muayene ettirmeye gelen Muhteşem Akgül, yılbaşından önce araçların karayollarında muayene olurken, sadece şahse numarasına, motor numarasına, boyasının göz önüne alındığını söyledi. Akgül, "Özelleştirildikten sonra insan sağlığı ne kadar önemli ise 6 ayda ya da 1 yılda check-up yaptırıyorsa sağlık yönünden buradaki fenni muayene de sanki bir araç check-up geçirmiş gibi oluyor. Korkular bence yersiz, çünkü insan sağlığı önemli ise bindiği aracında bu kadar önemli olması lazım. Mutlaka araçların check-uptan geçmesi gerekiyor. Yeni uygulamadan çok memnunum." şeklinde konuştu.

Araçların fenni muayene ücretleri ise şöyle: Otobüs, kamyon, çekici ve tankerler 165,20 TL, otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt ve arazi taşıtı, römork ve yarı römork 123, 90 TL, traktör, motosiklet ve motorlu bisiklet 63,72 TL.

Facebook'la Yorumla

BENZER HABERLER