Gündem Gazetesi

HASATTAN HEMEN SONRA BUDAMA YAPILMALI

Bayır Köyünde çiftçilere Zeytin ve Zeytinyağı ile ilgili eğitim toplantısı düzenleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü organizasyonuna ilgi yüksek oldu.

25 Kasım 2017 Cumartesi 15:15

HASATTAN HEMEN SONRA BUDAMA YAPILMALI

Bayır Köyünde çiftçilere Zeytin ve Zeytinyağı ile ilgili eğitim toplantısı düzenleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü organizasyonuna ilgi yüksek oldu.

Zeytin hasadı, Budaması, zeytinlerin hasat edildikten sonra  fabrikaya taşınması, fabrikada sıkım şartları, zeytin hastalık ve zararlıları konusunda bir sunum gerçekleştiren İlçe Müdürü Nejmettin KAYA, daha sonra üreticileri alarak 3 bahçede farklı yaşlarda ağaçlarda uygulamalı olarak budama tekniklerini gösterdi.

Nejmettin KAYA sunumunda şu konulara özellikle dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Hasat geciktirilmemeli, erken hasat teşvik edilmelidir. Hasat işlemi meyvelerin yeşilden siyaha dönmeye başladığı yani pembeleşmeye başladığı zaman yapılmalıdır.

Hasat edilen ağaçlar zaten hasar gördüğü ve sürgünler kırıldığı için bir sonraki ürün dönemine kadar ağaçların kendini toparlaması ve meyveye yatması için hasattan hemen sonra budama yapılmalıdır ve bordo bulamacı uygulaması yapılmalıdır. Bilhassa sırıkla hasat yapılırken zeytinler ezilmekte olup, yağın asitlik değeri artmaktadır.

Kaya; ‘ Doğru hasat yöntemi sürgünlerin zarar görmesini etkilemekle birlikte, Zeytinyağı kalitesini de olumlu yönde etkilemektedir. Hasat edilirken araya karışan sap ve ezilen daneler zeytinyağı kalitesini bozmakta, bilhassa sırıkla hasat yapılırken zeytinler ezilmekte olup, yağın asitlik değeri artmaktadır’ dedi.
Hasat yöntemleri farklı olan zeytinler ayrı ayrı kasalarla taşınıp işlenmelidir

İlçe Müdürü Kaya hasat yöntemleriyle ilgili şu bilgileri de paylaştı; ‘Hasat edilen ürünler büyük bir hızla fermantasyona uğradığı için ışıkla teması kesilmelidir. Mümkünse kasaların içerisinde rüzgar alan bir yerde tutulmalıdır. Zeytinler en geç 6 ila 10 saat içerisinde fabrikaya ulaştırılmalıdır. Hasat edilen zeytinlerin içerisinde ezik veya dip zeytinleri var ise mutlaka birbirinden ayrılmalıdır. İşleme tesislerinde yerden toplanan dip zeytinler ile ağaçtan toplanan dal zeytinler birlikte işlenmemelidir.

Özellikle küfeler, jüt veya naylon çuvallar zeytin tanesini hırpalamakta, ezmekte ve mikrobiyal faaliyeti hızlandırmaları nedeniyle daha çabuk bozularak yağ kalitesini doğrudan etkiliyor. Hasadın geciktirilmesi kaliteyi olumsuz yönde etkilemektedir. Kırsalda İMECE usulü toplamaya geçilmelidir. Çünkü bir üretici kendi topladığı zeytinlerini biriktirip fabrikaya götürdüğü için zeytinler bir hafta civarında beklemekte olup asitlik derecesi yüksek yağlara dönüşmektedir. Ama imece usulü ile birkaç kişi her gün bir kişinin zeytinlerini toplayarak kısa süre fazla miktar hasat yaparak fabrikaya götürecek ve hasattan sonra zeytinler bekletilmemiş olacaktır. Bazı insanlar kızartmalarda kullanmanın zararlı olabileceğini düşünse de tam tersidir. Yanma sıcaklığı 250 dereceye kadar çıkabilen zeytinyağı, yanma sıcaklığı en yüksek yağlardandır. Bu sebeple kızartmalarda ve sıcak yemeklerde güvenle kullanabilirsiniz.’

Facebook'la Yorumla

BENZER HABERLER