Gündem Gazetesi

Binlerce kişi evinin ‘memur’u olacak

Devlet Personel Başkanlığı Başkanı Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Marmaris’te katıldığı tıoplantıda, kamu çalışanlarına birbirinden değişik çalışma koşulları sunmaya hazırlandıklarını açıkladı.

28 Nisan 2014 Pazartesi 15:04

Binlerce kişi evinin ‘memur’u olacak

Buna göre, binlerce memur için sabah 9 akşam 5 mesaisi tarihe karışacak. Başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi olmak üzere bazı belediyeler, ‘Yalova Modeli’ni uygulamaya koyacak. Memurlar, bağlı oldukları belediye binasına gitmeden, evinde çalışacak. Tüm kamu kurumlarındaki doğum yapacak yada yeni anne olmuş kadın memurlar, ücretsiz izin yerine, dilerlerse 2 yıla kadar yarım gün mesai yapabilecek. Emekliliğe merdiven dayamış 60 yaş üzeri kamu çalışanlarına da alternatif çalışma yöntemleri sunulacak. Emekli adayları, haftanın 3 günü yada yarım gün mesai yapacak.

 

Devlet Personel Daire Başkanlığı’nca organize edilen ve 4 gün sürecek ‘Esnek Çalışma Şekillerine İlişkin Bilgilendirme ve Değerlendirme Çalıştay’ı, dün Marmaris’te başladı. Martı Otel’deki Çalıştay’ın açılış toplantısına, Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Muğla Vali Yardımcısı ve Marmaris Kaymakam Vekili Kamil Köten, Devlet Personel Başkanlığı Başkanı Mehmet Ali Kumbuzoğlu’nun yanısra aralarında Cumhur Başkanlığı, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Özelleştirme İdaresi’nin de bulunduğu çok sayıda kamu kuruluşunun üst düzey personelin bulunduğu 120 kişi katıldı. Açılış konuşmasını yapan Mehmet Ali Kumbuzoğlu, 657 sayılı Kanun’da yapılan değişiklikle, kamu kurumlarının, zamana ve mekana bağlı olmaksızın personel istihdam edebileceğinin hükme bağlandığını vurguladı.

HEDEF MUTLU, HUZURLU PERSONEL

Değişikliğin yapılmasıyla birlikte, Bakanlığın da emriyle ‘esnek çalışma şekilleri’ konusu üzerinde 1,5 yılı aşkın süredir araştırma ve incelemelerde bulunduklarını, bu amaçla da komisyon kurduklarını kaydeden Başkan Kumbuzoğlu, “Yasa, Devlet Personel Başkanlığı’na bu konuda görev ve yetki vermiş . Kamu çalışanlarının ama öncelikle yöneticilerinin bunları bilmesi gerekiyor. Temel hedefimiz, kamu çalışanlarının huzuruna katkıda bulunmak. Huzurlu olmayan çalışandan verim almanız mümkün değil. Çalışan mutlu olursa, verimli olur. İşte bu çalıştayımızda, arzuladığımız çalışma ortamları üzerinde fikir alışverişinde bulunmak için organize edildi” ifadelerini kullandı.

Kumbuzoğlu, daha sonra hayata geçirmeyi planladıkları ‘esnek çalışma modelleri’ hakkında bilgi verdi, şunları söyledi:

İSTANBUL’A YALOVA MODELİ

“Komisyonumuz araştırmalar yaparken, Yalova Belediyesi’nde incelemelerde bulunduk. İlginçtir, Yalova Belediyesi personelinin yüzde 70'ini uzaktan çalışma yöntemiyle istihdam ediyor. Personelin yüzde 70'i evden çalışıyor. Belediye yönetimi, hangi personeline, hangi dosyaları ne kadar dosya verdiğine hakim. Belediye binasında sadece yöneticiler çalışıyor. Belediye Başkanı, sekretarya, özel kalem, koruma, güvenlik personeliyle çalışıyor geri kalanların hepsi dışarıda. Eğer Yalova Belediyesi bunu uygulayabiliyorsa, en azından diğer belediye yönetimleri de bu yönetemi uygulayabilir. İstanbul Büyükşehir belediyesi de bu yöntem üzerinde bir çalışma başlattı. Uygulamaya konulursa faydalı olacağını düşünüyorum.”

ANNE ADAYLARINA, YENİ ANNE OLANLARA

ÜCRETSİZ İZİN YERİNE YARIM GÜN ÇALIŞ TEKİLFİ

Doğum yapan personelimizin 2 yıl ücretsiz izne ayrıla hakları var. Ücret almadan evine kapanıyor. Uygulamaya koymayı planladığımız yöntemle, biz kadın çalışanlarımıza, baştacımız olan annelerimize, anne adaylarımıza alternatif sunacağız. Diyeceğiz ki, ‘istiyorsan iki yıl ücretsiz izine ayrıl, istiyorsan haftanın yarım günü çalış yarım günü evinde ol.’ Bunun da alternetifleri olabilir. Bu uygulama haftanın 5, 4 yada 3 günü olabilir. Bu

konuyu çalıştayımızda masaya yatıracağız. Engelli yada önemli hastalıkları olan yakınlarına bizzat bakmak zorunda olan personelimize için de bazı alternatifler planlıyoruz.

EMEKLİLİĞE HAZIRLIK DÖNEMİ

60 yaş ve üzeri olan çalışanlarımıza emekli olma aşamasında yardımcı olmak için de çalışmalarımız var. Yoğun iş yaşamından birden emekli yaşantısına geçmenin oluşturacağı boşluğu yaşamalarını engellemeyi amaçlıyoruz. Yavaş yavaş emekliliğe alışmaları için, haftanın 5 günü değil de 3 günü çalışmaları yada öğleden sonra izinli olmaları gibi bir istihdam modeli yaratacağız.”

Muğla Valisi Hakan Güvençer de ‘esnek çalışma şekilleri’nin personelin istediği zaman çalışması, istemediğini zaman çalışmamasını hedefleyen bir yöntem olarak algılanmaması gerektiğini vurguladı. Konuşmkaların ardından Ali Kumbuzoğlu, Vali Güvençer ile Marmaris Kaymakam Vekili Kamil Köten’e çalıştayın gerçekleşmesine yaptıkları katkıdan ötürü birer teşekkür plaketi verdi. Çalıştay, 30 Nisan akşamına kadar sürecek.

(Ender TÜRKKAN)

Facebook'la Yorumla

BENZER HABERLER