Gündem Gazetesi

Aldığı Patentle 40 Yıldır Tarihi Çınarları Tedavi Ediyor

Orman Genel Müdürlüğü Bünyesinde 26 Yıl Çalıştıktan Sonra Emekli Olan Orman Yüksek Mühendisi Teoman Varol(73), Geliştirdiği 'Ağaç Koruyucu Sistemlerde Yenilik' Adlı Patentiyle 40 Yıldır Çürümeye Yüz Tutmuş Tarihi Çınarları Tedavi Ediyor

02 Eylül 2008 Salı 23:57

Aldığı Patentle 40 Yıldır Tarihi Çınarları  Tedavi Ediyor


Küresel Isınmayla Birlikte Ağaçlanmanın Öneminin Daha da Arttığına Dikkat Çeken Varol; "Biz Ne Yapıyoruz, Fidanı Dikiyoruz, Bırakıyoruz, Olmaz. Ağaç Çocuklar Gibidir, Gençlik, Hastalık ve Yaşlılık Dönemleri Vardır, Sulamakla Görevimiz Bitmez" Dedi.



Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde 26 yıl çalıştıktan sonra emekli olan Orman Yüksek Mühendisi Teoman Varol(73), geliştirdiği 'Ağaç Koruyucu Sistemlerde Yenilik' adlı patentiyle 40 yıldır çürümeye yüz tutmuş tarihi çınarları tedavi ediyor. Küresel ısınmayla birlikte ağaçlanmanın öneminin daha da arttığına dikkat çeken Varol; "Biz ne yapıyoruz, fidanı dikiyoruz, bırakıyoruz, olmaz. Ağaç çocuklar gibidir, gençlik, hastalık ve yaşlılık dönemleri vardır, sulamakla görevimiz bitmez" dedi.
Orman genel Müürlüğü'ndeki görevi sırasında ağaçların tedavisine önelik çalışma yapan Teoman Varol, emekli olduktan sora ilk iş olarak 'Ağaç Koruyucu Sistemlerde Yenilik' çalışmasına patent aldı. Türkiye'de ilk kez alınan patent, özellikle çürümeye yüz tutmuş tarihi çınarların hayatını uzatmada önemli bir aşama olarak değerlendiriliyor. Çınarlarıyla ünlü Bursa'da son günlerde tarihi çınarların peş peşe yıkılmasıyla gündeme gelen 'bakımsızlık' sorununu değerlendiren Varol; "Ağaçlar, özellikle de çınarlar çocuklar gibidir. Aynen insanlar gibi, gençlik, hastalık ve yaşlılık önemleri vardır. İnsan o dönemlerde bakımsız olursa nasıl genç yaşta ölüyorsa, ağaçlar da öyle. Gerekli ilgiyi gösermezseniz fidanlar daha hayata merhaba demeden ölüverir. Geliştirdiğimiz kimyasal maddelerden oluşan özel macunla çürümeye yüz tutmuş çınarları tedavi ediyoruz. Ağaçların gövde kısımlarında kanser, mantar ve dış şartlara karşı kullandığımız macunlar gayet etkili oluyor" dedi.

ıÜüBursa olmak üzere İstanbul, İzmir, İznik, Marmaris ve Ankara olmak üzere birçok bölgede çalışmalara imza attıklarını söyleyen Varol, Bursa'da son zamanlarda peşpeşe yıkılan tarihi çınarların bakım sorununun tekrar gündeme geldiğini söyledi. Varol, son olarak Kayhan Camii bahçesindeki 232 yaşındaki Doğu Çınarı'nı tedavi eden Varol, tarihi bir çınarın tedavi masrafının 400 YTL'den başlayarak 15 bin YTL'ye kadar çıkabildiğini kaydetti.

Facebook'la Yorumla

BENZER HABERLER