Gündem Gazetesi

Aday görülmek daha önemli

Muğla Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencisi ve gazetemizin Muğla muhabiri Özge Yıldız, Ak Parti eski Muğla Milletvekili olan Seyfi Terzibaşıoğlu ile siyasetten sanata keyifli bir sohbet gerçekleştirdi.

04 Kasım 2008 Salı 15:36

Aday görülmek daha önemli

Özge:Sizi diş doktorluğundan siyasete sürükleyen şey ne oldu?
Seyfi Terzibaşıoğlu: Doktorluk hekimlerle birebir olunan bir meslek. Doktorların, hekimlerin dertlerini dinlerseniz ve siyaset yapma dürtüsü ortaya çıkar. Türkiye' de meslek seçim şekli farklı olsaydı belki diş hekimliğinden önce hukuku, siyaseti seçerdim. Ben yüksek tahsil yapan herkesin siyasete atılmasını isterim. Böylelikle ülke iyi insanlar tarafından yönetilir; ama bunu fiziki eyleme geçirmek yanlış, siyaseti sözle, fikirle yapmak lazım.

Ö:Genel siyasete ve yerel siyasete katkılarınız neler oldu ve bundan sonrası için neler olabilir?

S. T.: Ben Muğla'ya milletvekili olduktan sonra herkese eşit mesafede durdum. Önce Türk vatandaşı sonra Muğlalı olmak benim için çok önemliydi. Yapısal olarak da temel hizmetlere önem verdim. Yol, liman, köy, üniversite ve toplu konut hizmeti. Muğla'daki duble yol, tıp fakültesi, köy yolları, su, Kavaklıderedeki toplu konutlar, Yeşilbağdaki toplu konutlar, Güllük limanı, Bodrum Gemi Yanaşma Limanı ve 1958' den beri hayal edilen Göcek tüneli... Muğla'nın 37 köyüne su getirildi, 2000 km köy yapıldı. Bunlar cumhuriyet tarihinin enleridir.

Ö:Eğitimle ilgili söyleyecekleriniz...

S. T.:Eğitim çok önemli. Türkiye'de artık çocukların kafasında okumak var. Türkiye zengin varlıkların üzerinde oturan fakir bir ülke. Bu varlıkları işleyecek olan üniversiteli gençlerdir.

“Muğla artık bir Üniversite kenti”
Ö:Muğla Üniversitesinin 1992 yılında kurulmuş olmasına rağmen, üniversitenin etrafının ve Muğla'nın yeni yeni gelişmeye başlamış olması ve konut gibi ihtiyaçların son yıllarda giderilmeye başlanmış olmasıyla ilgili neler söylersiniz?

S. T.: Biz Toki arsasını tespit ettik ve Tokiyi oraya getirdik. Artık şunu kabul edeceğiz, Muğla bir üniversite kenti. İki havaalanı, 20 km ötede sahili olan, batı ülkesi olma yönünde ilerleyebilecek bir şehir. Bunun için şehre doğalgaz en geç iki yıl içinde gelmelidir. Üniversitenin güzel bir kongre salonu var. Bu kongre salonu gibi bir yerden Muğla'nın yararlanabilmesi için iki tane beş yıldızlı otele ihtiyaç var. Bunun için belediyenin izin vermesi lazım. Muğla'nın kongre turizmine açılabilmesi için bu tip mekanlara ihtiyacı var.
Yollar ve kaldırımlar ne yazık ki olması gerektiği gibi değil. Bunlar belediyenin yapması gereken şeyler, inşallah zamanla olur.

Ö:2005 yılında cep telefonlarının kayıt altına alınmasıyla ilgili bir yasa tasarınız oldu. Bugün için bu hareketin başarıyla sonuçlanmış olduğunu söyleyebilir misiniz?

S. T.: Benim teklifimle çıkan bu kanun çok önemliydi. Teknoloji gelişiyor. O günden bugüne ölümle, darpla gelişen bir olay olmadı. Kaçak telefon asgariye inmiş durumda. Ama halen bazı cihazlarla telefonların e-mail numaralarının değiştirildiği söyleniliyor.

Ö:Önceki yıllarda Muğla'daki termik santrallerin yöre halkının sağlığını tehdit etmediğini söylemiştiniz. Yine şehrin birçok yerinde karşımıza çıkan ve bir tehdit gibi duran baz istasyonları ile ilgili ne düşünüyorsunuz?

S. T.: Baz istasyonları ile ilgili olan konuya ben ne yazık ki vakit ayıramadım. Diğer milletvekili arkadaşlarımız bu konuya eğilerek yönetmelik değişikliğini temin edebilirler.

Ö:Muğla' da sanat adına ne gibi faaliyetler yapılmakta?

S. T.: Muğla insanı esprilidir ve sanatı takip etmek ister. Ama sanat biraz ekonomiyle ilgilidir. Muğla, Güzel Sanatlar Fakültesine sahiptir. Güzel Sanatlar Fakültesi etkinlikler düzenlerse Muğlalı bu yönde de gelişecektir.

Ö: Nobel Barış Ödülüne aday gösterilmeniz sizin için nasıl bir süreçti?

S. T.: Bu süreçte iki defa Afganistan'a gittim ve orada sağlık çalışmaları yaptık. Azerbaycan'daki göçmenlere yardım götürdük. Parlamenter hekimler dalında nobele aday gösterildim ve ben bunla gurur duyuyorum. Aday olmak benim için kazanmak kadar önemli.

Ö:Bir milletvekilinin keşkesi ne olabilir, sizin keşke dediğiniz şey nedir?

S. T.: Ben bir de hukuk okusaydım derdim veya siyaset bilimi okusaydım. İnsan bu noktada eksiklik çekiyor.

Başbakanımız görev verirse aday olurum
Ö: Son olarak yerel seçimlere adaylığınızı koymayı düşünüyor musunuz?

S. T.: Siyasette sizin bir yere aday olmanız önemli; ama size oy verecek olanların sizi bir yere aday olarak görmeleri daha önemlidir. En önemli unsur ve nokta budur. Bu olmazsa olmaz. Sayın başbakanımız Muğla Belediye Başkanlığı görevini verirse aday olabilirim. Onun dışında kendiliğimden aday olamam.

Facebook'la Yorumla

BENZER HABERLER