Mısır'daki müdahaleye tepkiler

Mısır'daki müdahaleye tepkiler
Mısır'da Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarındaki darbe karşıtlarına güvenlik güçlerince müdahale edilmesi, pek çok kesim tarafından tepkiyle karşılandı.

Mısır'da Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarındaki darbe karşıtlarına güvenlik güçlerince müdahale edilmesi, pek çok kesim tarafından tepkiyle karşılandı.

Gelişmeleri genellikle sosyal medya hesapları üzerinden anlık paylaşımlarla takip eden Arap aydınlar, barışçıl gösterilerin askeri güçle bastırılması ve çok sayıda ölümün yaşanmasını sert ifadelerle kınadı. 

Nobel ödüllü Yemenli insan hakları aktivisti Tevekkül Karman, "Müdahalenin ilk 30 dakikasında 30 şehit verildi. Rabiatul Adeviyye'de düşen her şehitle birlikte Mısır ordusu askeri şerefini kaybediyor. Bahar devrimleri ulusal orduların yalanlarını ortaya çıkardı. Rabiatul Adeviyye Meydanı efsanevi barışçıl direnişe ateşle karşılık verildi. Mısır'daki askeri yönetim zor bir seçimle karşı karşıya: ya gidecek veya gidecek" görüşlerini dile getirdi.

"Mısırlılar tarihlerini kanlarıyla yazıyor"

Ürdün Ed-Dustur Gazetesi Yazarı Filistinli aydın Yasir ez-Zeatira da şunları kaydetti:

"Sisi askeri kariyerinin ilk zaferini kazanmak istiyor. Nişanları, rütbeleri hepsi sahte. Meydanlarda oturma eylemi yapan sivillere karşı kazanılan şanlı utanç zaferi! Rabia ve Nahda meydanlarında işlenen cinayetler Mısır'ın meydanlarında gösterileri tetikledi. Sisi'ye barışçıl oturma eylemlerine müdahalenin meseleyi bitireceğini hangi aptal önerdi acaba? Mısırlılar, tarihlerini kanlarıyla yazıyor. Millet bir daha asla katillere boyun eğmeyecek. Şehitlerin kanları sadece hürriyet ve onur için ısrarı artırıyor. Şu anda kanın kılıca üstün olduğu en dehşetli bir biçimde görülüyor. Askerin ve Mübarek dönemi kalıntılarının basını 3 gün önce Rabia'da ağır silahlar var diye manşet atmıştı. Hani nerede? Niçin ortaya çıkmadı şu ana kadar? Rabiatul Adeviyye Meydanı'ndan naklen yayınlar kesildi. Karanlıkta katliam yapacaklar, fakat şehitlerin kanları hiçbir şeyi gizli bırakmaz. Ezher Şeyhi uyandı mı uykusundan? Ne zaman başlayacak arabuluculuk görüşmelerine?"

Öte yandan bir televizyona konuşan Ezher Büyük Alimler Heyeti Üyesi Muhammed Umara, demokrasi meydanlarına polis müdahalesini "Serbest ve demokratik seçimlerle iş başına gelen yönetim görevden uzaklaştırılarak 25 Ocak Devrimi'nin kazanımları yok edilmeye, polis ve asker devleti geri getirilmeye çalışılıyor" ifadeleriyle değerlendirdi.

Tahliye kanlı başladı 

Mısır'da güvenlik güçlerinin çok sayıda kişinin ölmesine neden olan, darbe karşıtlarına müdahalesi Fransız basının da bir numaralı gündem maddesi oldu.

Fransız basını, yer yer "katliam" kelimesini de kullanırken, ünlü Le Monde gazetesi müdahaleyi, “Mursi yanlılarının tahliyesi kanlı başladı” başlığı ile duyurdu.

Le Monde, Müslüman Kardeşler sözcüsünün aktardığı “katliam” ifadesine vurgu yaparken, en az 100 kişinin hayatını kaybettiğini, 2 bin kişinin de yaralandığını bildirdi.

Mısır polisinin Nahda ve Adeviyye meydanlarını boşaltmak için bu sabah helikopter destekli operasyon düzenlediğini ifade eden Le Monde, kalabalığa karşı göz yaşartıcı gaz kullanıldığını, aynı zamanda civardaki binaların çatılarına keskin nişancıların yerleştirildiğini aktardı.

Haberde “kan gölü”ne dönüşmesi istenmeyen operasyon sonrası İçişleri Bakanlığı’nın “olaylar tamamen kontrol altında” olduğu açıklamasına yer verildi.

Le Figaro: "Polis göstericileri meydandan çıkardı”

Müslüman Kardeşler’in sözcüsünün sosyal paylaşım sitesi twitter üzerinden yaptığı açıklamaya yer veren Le Figaro, sözcünün “250 kişi öldü. 5 binden fazla yaralı var” açıklamasını öne çıkardı.

Gazete ayrıca, göstericilerin internetten yaptığı, “Bizi öldürmeyin. Biz İsrailli ya da terörist değiliz. Biz Mısırlıyız” yönündeki çağrılarını da okurlarına aktardı.

Le Parisien: "Polis, Mursi yanlılarını dağıttı, en az 17 ölü var"

Le Parisien gazetesi, müdahale sırasında ajanslardan yansıyan ilk bilgilere göre, 2’si polis en az 17 kişinin öldüğünü belirterek, operasyon sırasında çok sayıda göstericinin de yaralandığını duyurdu. Gazete, “Polis, devrik İslamcı Cumhurbaşkanı taraftarlarını iki meydandan çıkarmaya başladı” ifadesini kullandı. İçişleri Bakanlığı’nın, "Bazı göstericiler, polise ateş açtı” açıklamasına da yer veren gazete, Müslüman Kardeşler’in “katliam yapıldı” ifadesini de okurlarıyla paylaştı.

Liberation: "Kahire'de Mursi yanlılarına kanlı müdahale"

Kahire’de sabah saatlerinde düzenlenen polis operasyonunu, “kanlı müdahale” başlığı ile veren Liberation gazetesi, polisin, 1,5 aydır “Mursinin geri dönmesini isteyen” kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu göstericilerin barikat kurduğu alana göz yaşartıcı gaz atarak girdiğini bildirdi.

Geçici morga getirilen 17 cesedin olduğunu ifade eden gazete, 2 polisin de hayatını kaybettiği operasyonda Müslüman Kardeşler’in "100 ölü, 2 binden fazla yaralı var" açıklamasına da yer verdi.

"Derin endişe duyuyoruz"

İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da "Bu sabah Kahire'den gelen haberlerden dolayı derin endişe duyuyoruz. Dışişleri Bakanı William Hague'in 27 Temmuz'da yaptığı açıklamada söylediği gibi, şimdi çatışma değil diyalog zamanıdır" denildi.

Açıklamada ayrıca, Mısır ile ilgili seyahat uyarısının yenilendiği, insanlara gösterilerden ve büyük kalabalıklardan uzak durma tavsiyesinde bulunulduğu kaydedildi. 

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.