• BIST 9520.22
  • Altın 4318.544
  • Dolar 39.4275
  • Euro 45.5636
  • Muğla 23 °C
  • İzmir 26 °C
  • Aydın 27 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 20 °C

Medyada Ar-Ge departmanını ilk AA açtı

Medyada Ar-Ge departmanını ilk AA açtı
AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, AA'nın Hacettepe Teknokenti'nde Ar-Ge birimi açmasının medya sektöründe bir ilk olduğunu belirtti.

Anadolu Ajansının (AA) Hacettepe Teknokenti'ndeki Ar-Ge biriminin açılışını yapan Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, buradaki konuşmasında Ar-Ge departmanının medya ve kitle iletişim alanlarında Türkiye'deki sektöre önemli katkılar yapacağına inandığını ifade etti.

Medya sektöründe ilk defa bir Ar-Ge departmanının açıldığına işaret eden Öztürk, "Eminim Türkiye'de ve dünyada önemli katkılar sağlayacağımız önemli bir departmanımız olacak. Bunun ilk işaretlerini de alıyoruz zaten. Allah hayırlı uğurlu etsin, mahcup etmesin. Başarıları daim olsun inşallah" diyerek açılış kurdelesini kesti. 

Daha sonra Ar-Ge merkezini gezerek, merkez çalışanlarından bilgi alan Öztürk, AA'nın 100. yıl hedeflerine ulaşmada iki tane ciddi sıkıntılarının bulunduğunu anlattı. 

Bunlardan ilkinin teknoloji konusunda olduğunu anlatan Öztürk, Türkiye'de tasavvur ettikleri AA projesiyle uyuşan bir teknolojinin bulunmaması nedeniyle AA'nın kendi teknolojisini üretmesine karar verdiklerini ifade etti. Haber Akış Sistemi'nin (HAS) alt yapısının da bu sebeple oluşturulduğunu, bu büyüklükte bir projenin teknolojik olarak Türkiye'de karşılığının bulunmadığını vurgulayan Öztürk, "HAS, benim kanaatimce, ki ben herhalde dünyadaki en önemli ajansların tamamını dolaştım, en gelişmiş haber dağıtım sistemlerinden birisi oldu. İnşallah her şeyini tamamladığımız zaman da dünyada sayılı ürünlerden biri olacak" dedi.

Öztürk, AA'nın dünyanın beş bölgesine merkezler açtığının altını çizerek, bu merkezler arasında teknolojik alt yapının uyuşmaması halinde habercilik projesinin hayata geçemeyeceğini söyledi. 

Bütçede en önemli kaynak teknolojiye

Kemal Öztürk, 2,5 yıl içinde AA bütçesinin en önemli kalemlerinden birinin teknoloji, teknik alt yapı olduğunu belirtti. 

Direktörlük düzeyine en hızlı yükselen, kadrosu en hızlı büyüyen birimlerden bir tanesinin de Bilgi Teknolojileri olduğunu ve halen de ihtiyacın bulunduğunu dile getiren Öztürk, şöyle konuştu:

"Şunu da gururla ifade etmekten mutluluk duyuyorum; şu anda Anadolu Ajansı, medya teknolojileri konusundaki know-how'ı, altyapısı, tecrübesi, birikimi ve ürettiği fikirleri Türkiye'deki en üst düzeyde, en önde giden kurumlardan bir tanesidir. Bundan da son derece mutluyuz. Anadolu Ajansı, medya teknolojileri konusunda çok kısa bir süre sonra dünyada ses getirecek, ilgiyle izlenecek kurumlardan bir tanesi olacaktır. Şu anda Türkiye'de bizim ürettiğimiz medya teknolojileri konusunda ürettiğimiz fikirler, projeler konusunda başka bir medya kuruluşu olduğunu düşünmüyorum." 

Yabancı dilde haber yazan insan kaynağı 

AA'nın 100. yıl hedeflerine ulaşmadaki ikinci sıkıntının kaliteli insan kaynakları olduğunu, Türkiye'de yabancı dilde haber yazabilen insan kaynağının neredeyse yok denecek kadar az bulunduğunu kaydeden Öztürk, "Özellikle bizim gibi yoğun habercilik yapan, günlük bin 500 haber üreten bir kurumun İngilizce, Arapça, Rusça, Boşnakça haber üretecek departmanlarının ihtiyaç duyduğu insan kaynaklarını Türkiye'den karşılamak mümkün değil. O yüzden iki yıl önce Haber Akademisini açtık" diye konuştu.

Bilgi Teknolojileri ve İnsan Kaynakları'nın Türkiye'de ihtiyaca cevap vermeyen alanlar olduğuna vurgu yapan Öztürk, özellikle, yazılımcı, teknik proje yöneticisi, proje üreticisi alanlarında da çalışan bulmanın zor olduğunu söyledi. 

AA Ar-Ge merkezinin okul olacağına inandığını dile getiren Öztürk, "Ar-Ge'nin yazılımın, donanımın yani Anadolu Ajansının Bilgi Teknolojileri'nde çalışan birisinin Türkiye'de çok aranan, istenilen bir insan kaynağı olacağına kesinlikle inanıyorum" dedi. Öztürk, Ar-Ge biriminde çalışanlarına "Sakın bir yere gitmeyin" diyerek espri yaptı.

AA insan kaynağına transfer teklifleri 

Haber Akademisinde yetiştirilen insan kaynağının gazeteler, televizyonlar, bakanlıklar ve devlet kuruluşları tarafından transfer edilmek istendiğini aktaran Öztürk, şunları kaydetti:

"Çünkü Türkiye'de İngilizce, Arapça haber yazabilen gazeteci yok. Bir tek Anadolu Ajansı bunu yetiştiriyor. Onların da ayağına prangayı bağladık. Bir yere gitmesinler diye... Ama eninde sonunda tabii ki arkadaşlarımızın daha iyi yerlerde, daha iyi şartlarda olacağına inanıyorum. Bu da bu işin kaçınılmaz bir gerçeği. O yüzden benim yöneticilerden ısrarla istirhamım insan yetiştirmek olmalıdır. Özellikle medya departmanında yazılımcılar çok zor yetişiyor. Burada bir imkan var. Türkiye'de Ar-Ge departmanı olan başka bir medya kurumu yok. Bu ayrıcalığı da imkanı da ayrıca kullanmanız lazım. Hükümetimizin desteği yoğun. Sağolsunlar bizlere güvenleri de son derece yüksek. Onun karşılığını vermemiz lazım Ar-Ge olarak, insan kaynakları olarak ,habercilik olarak. Bu yolda da ilerliyoruz."

AA Genel Müdürü Öztürk, "Anadolu Ajansı, maalesef 90 yıldır bazı alanlarda geri kaldığı gibi bazı alanlarda da sürüncemede bırakılmış. Bunları çözeceğiz. Bizden sonra gelecek kuşaklar, daha rahat, daha net, ayakları yere basan güçlü bir Anadolu Ajansını yöneteceklerdir inşallah. Sizlerin de kurduğu altyapılar bir süre sonra yerine oturacaktır" diye konuştu.

Öztürk, Ar-Ge merkezinin yaptığı işlerin hayırlarda kullanılması dileğinde bulanarak, "İnşallah bu yazılımlar güzel haber yapımında mutlu haberlerde kullanılır. Ülkemiz ve dünya sıkıntılı bir dönemden geçiyor. Ama geçecek, hiçbir şey baki değil ve güzel haberler yapacağız" dedi. 

Öztürk, daha sonra Ar-Ge merkezinin çalışanlarıyla birlikte üzerinde Ar-Ge yazılı pastayı kesti.

AA Ar-Ge birimi

AA, geçen yıl kurum bünyesinde Ar-Ge birimini kurmuştu. Ar-Ge birimince, Anadolu Ajansının 100. yıl vizyon ve hedeflerine cevap verebilecek Haber Takip Sistemi (News Tracking System-NTS) kısa sürede hayata geçirildi. Sistemle, AA'nın yayımladığı haberlerin, başta Türkiye olmak üzere tüm dünyada kullanım oranları tespit ediliyor.

AA Ar-Ge birimi, kurum fotoğraflarının kullanım oranını tespit etmek ve izinsiz kullanımın önüne geçmek için Fotoğraf Takip Sistemi'ni de yakında devreye sokacak. Görüntülü haberlerin kullanımı ve takibi de çalışmalar sonucunda en kısa zamanda sistem üzerinden yapılabilecek.

Anadolu Ajansı, ürettiği haber, fotoğraf ve videoların abonelerine son teknolojiyle ulaşmasını sağlayacak yeni Haber Akış Sistemi'ne (HAS) de geçen yıl geçti. HAS, tamamen yerli imkanlar, Ar-Ge, bilgi ve deneyimle yapılandırıldı. 

Anadolu Ajansı Ar-Ge birimi, çalışmalarını artık Hacettepe İvedik Teknokenti'nde açılan Ar-Ge merkezinde yürütecek. Ar-Ge merkezinde, AA'nın 100. yıl hedefleri doğrultusunda yazılım ve donanım geliştirilecek, medya sektörüne yönelik iletişim teknolojileri alanında öncü projeler yürütülecek.  

Başta Hacettepe Üniversitesi olmak üzere diğer üniversitelerin bilgi birikimi, Ar-Ge merkezinde yürütülecek bilimsel araştırmalara aktarılacak. Üniversitelerin özellikle bilgisayar, elektronik ve haberleşme bölümleriyle işbirliği sağlanacak. Geliştirilen ürünler öncelikle AA'da kullanıma sunulacak. Bu teknolojilerin ileride iletişim sektörünün ihtiyacını karşılayacak şekilde uluslararası rekabet gücü sağlaması hedefleniyor. 

AA'nın 6 bilgisayar mühendisinden oluşan Ar-Ge ekibi, aynı zamanda çeşitli kurum ve kuruluşlardan sağlanan hibe ve destek programları kapsamındaki projeleri de yürütecek. AA Ar-Ge birimi, haber toplama ve arşivleme gibi çeşitli projelere destek için de başvuru yaptı.

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141