• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Muğla 26 °C
  • İzmir 26 °C
  • Aydın 28 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C

Mali Müşavir ve Belediye Meclis Üyesi Bestami Şinik’ten Esnaf ve Ticaret Odası’na Açık Mektup

Mali Müşavir ve Belediye Meclis Üyesi Bestami Şinik’ten Esnaf ve Ticaret Odası’na Açık Mektup
Bestami Şinik Marmaris Ticaret Odası ve Marmaris Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı’na yazdığı açık mektubunda şu sözlere yer verdi; Vergi – SGK Taksitleri/ Yapılandırma ödemeleri daha önce olduğu gibi yine ötelenebilir.

 

 

 

 

 

 

 

Bestami Şinik Marmaris Ticaret Odası ve Marmaris Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı’na yazdığı açık mektubunda şu sözlere yer verdi; “İlçemizde,  turizm sezonu öncesi ve sonrasında yaşanılan olumsuzlukların ticaret hayatını nasıl etkilediğini en yakından görüp tespitini yapan ve bu konuda çözüm arayışları içerisinde olan bir kuruluşun yöneticisi olarak,  7256 sayılı yasa ile getirilen yapılandırılma ile ilgili aşağıda görüşlerinize sunduğumuz hususların, Başkanlığınız aracılığı ile TOBB ve Sayın Cumhurbaşkanı ve T.C. Hükümeti ve ilgili bakanlar nezdinde dile getirilmesinin faydalı olacağını ve netice alınabileceğini ümit etmekteyim’’

 

Şinik: “Malumunuz olduğu gibi 11/11/2020 Tarihli ve 7256 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda  Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun 17/11/2020 tarihli ve 31307 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış ve bazı alacakların yapılandırılmasına ilişkin hükümleri yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

       İlçemizde,  turizm sezonu öncesi ve sonrasında ve elan yaşanılan  olumsuzlukların ticaret hayatını nasıl etkilediğini en yakından görüp tespitini yapan ve bu konuda çözüm arayışları içerisinde olan bir kuruluşun yöneticisi olarak,  7256 sayılı yasa ile getirilen  yapılandırılma ile ilgili aşağıda görüşlerinize sunduğumuz hususların, Başkanlığınız aracılığı ile TOBB ve Sayın Cumhurbaşkanı ve T.C. Hükümeti ve ilgili bakanlar nezdinde dile getirilmesinin faydalı olacağını ve netice alınabileceğini ümit etmekteyim.

       Bu kanundan faydalanmak için  Gelir İdaresi Başkanlığına (vergi daireleri) müracaat tarihi 31/12/2020 tarihinde sona ermektedir. İlk taksit ödemesi  OCAK-2021  tarihinde  yapılacak, ilk iki taksiti ödemek zorunlu olup ikinci taksit ise MART-2021 tarihinde ödenecektir. Üçüncü taksit ödemesi MAYIS-2021 , Dördüncü Taksit ödemesi ise TEMMUZ-2021 tarihidir.

       Bu taksitlerin yanında Sosyal Güvenlik Kurumuna olan pirim ve idari para cezalarının ilk taksit ödeme tarihi ise ŞUBAT-2021, ikinci taksit ödeme tarihi NİSAN-2021 dir.

       Turizm sezonunun  büyük buhran yaşadığı,  pandeminin yapılan bütün hesapları altüst ettiği ve olumsuz etkileri hala sürmekte olan bir sezonun  sonuna rastlayan bu taksit ödeme tarihlerinde , geçimini  turizmden elde ettiği gelirle idame ettirmek çabası içerisinde olan ticaret erbabının önemli bir kısmının kış aylarına rastlayan bu günlerde belirtilen taksitleri büyük oranda ödeyemeyeceği, Kanunun çıkarılış amacına uygun  yararlanma hakkını kaybedeceği,  taksitler ödenemeyeceği için üyeleriniz bakımından  büyük bir mağduriyet yaşanacağı gün gibi ortadadır.

 

       Ayrıca şu anda en yoğun bir şekilde yaşanan, ne zaman sonuçlanacağı ve etkileri hesaplanamayan,  özellikle ekonomiye etkilerinin uzun süre telafi edilemeyeceği uzmanlarca ifade edilen bu  pandemi döneminde 18(Onsekiz)(üç yıl) azami taksit  süresinin  5(beş)yıllık  döneme yayılacak şekilde düzenlenmesinin ticari hayatı çok rahatlatacağı, Vergi İdaresi bakımından tahsilatı önemli ölçüde arttıracağı şimdiye kadarki tecrübelerimizden çıkardığımız sonuçtur. 

      7256  sayılı kanunun Ortak Hükümler Başlıklı 3. Maddesinin

16. Fıkrasında;

        “Cumhurbaşkanı’na , bu Kanunda öngörülen başvuru ve ilk taksit ödeme sürelerini bir aya kadar, yabancı ülkelerde de faaliyette bulunan vergi mükelleflerinden, Ticaret Bakanlığı tarafından olağanüstü politik riskin gerçekleştiği tespit edilen ülkede faaliyette bulunan ve bu ülkedeki faaliyetleri nedeniyle durumları 213 sayılı Kanunun 13 üncü maddesine göre mücbir sebep hâli kabul edilenlerin, bu Kanun kapsamında alacakları yapılandırılan alacaklı idarelere mücbir sebep hâllerinin devam ettiği süre içinde ödemeleri gereken taksitlerin ödeme süreleri ile 213 sayılı Kanunun 15 inci maddesine göre mücbir sebep hâli ilan edilen yerlerdeki dairelere (alacaklı idarelere) mücbir sebep hâlinin vukuu tarihinden itibaren ödenmesi gereken taksitlerin ödeme sürelerini, mücbir sebep hâlinin bitim tarihini takip eden aydan başlamak üzere topluca veya ayrı ayrı bir yıla kadar uzatmaya yetkilidir.”demektedir.

Yine aynı maddenin 

       17. Fıkrasında ise ;

       “On altıncı fıkra hükümlerine göre mücbir sebep nedeniyle ödeme süresi uzatılan taksitler için altıncı fıkrada yer alan, taksitlerden ilk ikisinin süresinde ödenmesi şartı aranmaz. “ demektedir.

       Bu fıkralar mucibince  mücbir sebep kapsamında turizm bölgelerine münhasıran ilk taksit ödeme süresinin, Gelir İdaresi Başkanlığına (Vergi Dairelerine)  yapılacak OCAK-2021, MART-2021  taksit ödemeleri ile, SGK’na ödenmesi gereken ŞUBAT-2021,  NİSAN-2021,  taksitlerinin ötelenerek, Gelir idaresi Başkanlığı ödemelerinin MAYIS-2021,  SGK ödemelerinin de HAZİRAN-2021 tarihlerinde başlatılmasının  çok sağlıklı sonuçlar vereceğini, mükelleflerin taksitlendirme haklarının zayi olmayacağını, ödemelerin daha düzgün yapılacağını Mesleki tecrübelerime dayanarak ifade etmek istiyorum.  

       Vergi Barışı kapsamında daha önce çıkarılan kanun gereğince , ilk iki  ödemesi yine kış aylarına tekabül eden taksit ödemeleri ile ilgili olarak Marmaris Ticaret Odası ve Marmaris Esnaf ve Sanatkarlar odasına iletmiş  olduğumuz dilekçelerdeki uyarılarımızın,  o dönemde Marmaris Ticaret Odası Başkanı olan Sayın Mehmet BAYSAL, Oda Sekreteri Sayın Taşkın Baykara’nın bölge ticaret odaları ve TOBB nezdinde dile getirerek yapmış oldukları  girişimler,  Marmaris Esnaf Odası Başkanı Sayın Şükrü AYYILDIZ’ın  iletilen hususları  Esnaf Sanatkarlar Konfederasyonu nezdinde dile getirmeleri ve ilgili bakanlıklar ve Hükümet nezdindeki girişimleri, yerel basından GÜNDEM gazetesi sahibi Temel IRMAK tarafından kaleme alınıp takip edilmesi ve  kamuoyundan gelen benzer taleplerin Hükümet tarafından değerlendirilerek Bakanlar Kurulu’nca alınan karar neticesinde ötelendiğini de belirtmek istiyorum.

       Bu kapsamda dile getirmiş bulunduğum hususların Marmaris Meslek odaları Yönetim Kurulu Başkan ve üyeleri vasıtası ile gerekli yerlere taşınacağına ve sonuç almak için gerekli gayretleri göstereceğinize olan inancımı belirterek saygılar sunuyorum.” Dedi

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141