• BIST 9079.97
  • Altın 2307.885
  • Dolar 32.316
  • Euro 35.0335
  • Muğla 16 °C
  • İzmir 21 °C
  • Aydın 21 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C

Köylüler Harmandarı Bağrına Bastı

Köylüler Harmandarı Bağrına Bastı
Marmaris köylüleri, ilk kez Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adaylarından biriyle tanıştı. AK Parti Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Harmandar, dün, 30 Mart’ta yapılacak yerel seçim çalışmalarını Orhaniye, Turgut, Bayır ve Selimiye köyleri il

 İl Başkanı Nihat Öztürk, Marmaris İlçe Başkan Hasan Engin, İl Başkan Yardımcısı Esat Tugay ile  kadın kolları üyelerinin de aralarında bulunduğu bir otobüs dolusu partililerinin de eşlik ettiği Mansur Harmandar, sabah saatlerinde ilk olarak Orhaniye’ye uğradı. Önce bir kıraathanedeki vatandaşlarla selamlaşıp, sohbet ettikten sonra gittiği muhtarlık binasının bahçesinde kendisini bekleyen kalabalık köylü grubuyla aynı masayı paylaştı.

 

"Bende Bir Köylüyüm"

İlçe Başkanı Hasan Engin, kendilerine gösterilen ilgiden ötürü teşekkür ettikten sonra sözü alan İl Başkanı Nihat Öztürk, Ak Partili belediyelerin yönetime gelmesi halinde vatandaşın hizmet göreceğini söyledi. Mansur Harmandar ise ilk kez geldiği Orhaniye’yi çok beğendiğini belirttiği ve sıcak karşılamalarından ötürü teşekkür ettiği köylülere, “Ben de bir köylüyüm, köyde yetişmiş biriyim. Köylülerin sıkıntılarından, çektikleri zahmetlerden haberim var” dedi.

 

"Büyükşehir Yasası Köylere Büyük Avantaj Sağlayacak"

Büyükşehir yasasını, köylere ve köylülere yeni imkan ve avantajlar sağlayacağını kaydeden Profesör Harmandar, şunları söyledi.

 

“Büyükşehir Yasası, şehre verilen hizmetlerin köylere, köylülere ulaşmasını sağlayacak bir yasadır. Yasanın aleyhinde söylemler olabiliyor, bunlara inanmayın. Söz konusu Yasa, köylerin ve beldelerin lehine işleyecek bir yasadır. ‘Neler var bu yasanın içinde?’ derseniz, öncelikle, köyleri ilçelere, şehre taşıyan yolların Büyükşehir tarafından yapılmasını sağlayacak. Özellikle anayollarımız şehirlerarası yollarımızın standardında olacak. Köydeki kazanılmış haklarınız aynen devam edecek. Daha önceki tüm hak ve avantajlarınız, her türlü imkanlarınız, yine köylülerin lehine devam edecek. Yeni yasaya göre, 5 yıl emlak vergisinden muaf tutulacaksınız. Bunun yanı sıra ayrıca, büyükşehirlerin gelirleri artıyor. Türkiye’deki gelirlerin yüzde 5’i büyükşehirlere ayrılıyordu, şimdi bu oran yüzde 6’ya çıktı. İl genelinde toplanan gelirin yüzde 2’5’u ilçelere veriliyordu, şimdi yüzde 4,5’a çıktı. Muğla genelindeki belediyelerimizin gelirleri yüzde 100 artıyor. Yani iki katına çıkıyor. Dolayısıyla hizmet etme imkanımız da artıyor.  Artık, köylü-şehirliye farklı hizmet gitmeyecek, aynı hizmet verilecek, aynı imkanlar sunulacak. Yollarımız daha güzel olacak, suyumuz olacak, şimşek çaktığında elektrikler kesilmeyecek. Datça’da 9-10 köy gezdim hep aynı şeyi söylediler, bir şimşek çakmasıyla elektriklerin kesilmesinden yakındılar. Bu yakınmalar da bitecek.”

 

KÖYLÜLER İSTEKLERİNİ ANLATTI

Harmandar, “Sizinle biraz samimi olmak istiyorum. Sizinle karşı karşıya, göz göze, gönül gönüle konuşmak istiyorum. Sizler konuşun, biz dinleyelim. Ondan sonra da sizlere hizmet için, üzerimize düşeni nasıl yaparız düşüncesi içerisinde ödevimizi çalışalım. Onun için sizlerin de bizlerden dilek ve temennileriniz varsa dinlemek isterim” diyerek sözü köylülere bıraktı. Muhtar Arif Ulupınar, köy sakinleri adına sorun ve isteklerini anlattı.

İmar olmayışı sebebiyle köylünün ev, muhtarlığı ise yürüyüş yolu daha yapamamasında, Orhaniye’nin en önemli gelir kalemlerinden biri olmasına rağmen arıcılarının borç içinde olmasından ve köyün ortasından geçen karayolu sebebiyle vatandaşların sırtında adeta trafik levhasıyla dolaşacak hele gelmesinden yakındı.

 

"İMAR SORUN OLMAKTAN ÇIKACAK"

Büyükşehir Yasası’nın imar konusunda belediyelere yetki sağlayacağını vurgulayan Mansur Harmandar, Muhtar Ulupınar’ın sözlerine karşılık olarak şu ifadeleri kullandı: “,Büyükşehir belediyelerine 1/1000 ve 1/5000’lik imar planlarını hazırlama yetkisi veriliyor. 30 Mart’tan sonra İnşallah biz göreve gelirsek, imarı sorun olmaktan çıkarırız. Bu sorunu da sizlerle birlikte aşarız. Çok iyi biliyorum ki, aracılık bölgemizdeki birçok köyün olmazsa olmazı. Ancak yine biliyorum ki, ürününüzü hak ettiği fiyata satamıyorsunuz. Portakal, limon ve nar üreticileri de sizler gibi, hak ettiği kazancı elde edemiyor. Ürünü ham olarak değil de katma değeri yüksek bir ürün haline getirmeliyiz. İşte burada da Büyükşehir’in faydası görülecek: Çünkü, Yasa, büyükşehirlere tarım, hayvancılı ve besicilik konusunda şirketleşebileceğiz. Özellikle zeytinyağ ve balımızı katma değeri daha yüksek kaliteli bir marka haline getirerek dünyanın dört bir yanına ihraç edebileceğiz. Yol ve trafik konusuna gelince bu konuda hiç şüpheniz olmasın, Büyükşehirle birlikte çok kısa sürede çözülebilecek bir sorun bu.”

 

KAÇAK YAPILAŞMAYLA MÜCADELE EDİYORUZ

Ak Parti Muğla İl Başkanı Nihat Öztürk de partililerinin 11 yıldır iktidarda olduğunu ve bu süreçte hiçbir Muğla köylüsünün evlerinin yıkılmadığını belirterek, “Muğla genelinde 8 bin 800 kaçak yapı var. Hükümetimiz 11 yıldır görevde. Geçen sürede köylünün evi yıkılmadı. Biz rant uğruna kaçak yapılaşmayla mücadele veriyoruz. Sayın Başbakanımızın çok net mesajı var, ev köylünün evi, köylü evinde yaşayacak. İmar sorunun Çözümü  için Büyükşehir büyük bir adım olacak. İnşallah Ankara’nın da desteğiyle bu sorun yasal düzenlemelerle hallolacak” diye konuştu.

 

Mansur Harmandar ve beraberindekiler, çay içip, sohbet ettikleri köylülerle hatıra fotoğrafı çektirdikten sonra da  Turgut Köyü’ne gitti.

 

TARIM VE HAYVANCILIK GELİŞECEK

Köy muhtarlığının altındaki avluda vatandaşlarla bir araya gelen Harmandar, Büyükşehir Yasası’nın ilgili maddesini okuyarak, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin 30 Mart yerel seçimlerinin ardından her türlü tarım ve hayvancılık faaliyetini destekleme yetkisi kazanacağının altını çizdikten sonra şunları söyledi: “Dolayısıyla, köylülerimiz tarımla, hayvancılıkla, besicilikle ilgili her türlü imkanı daha fazla kullanma şansı bulacaklar. Ayrıca suyu da çok ucuz tarifeyle kullanacak köylülerimiz. Uygulanmakta olan en ucuz tarifenin 4’te 1’i fiyatına kullanacak köylülerimiz. Biliyorum, imar sorunlarınız var arıcılarımızın sorunları var arıcılarımızın sorunları var. Bunların hepsini çözeceğiz”

 TURİZMİ 8-10 AYA YAYACAĞIZ

 İl Başkanı Nihat Öztürk’ün, Turgut köylüsünün tekneler için iskele istediğini hatırlatınca, Harmandar,”İskeleyi de yapacağız. Yapacaklarımızla köylülerimizin eline geçecek parayı 5’e katlayacağız. Başta bal olmak üzere ürettiklerini daha iyi değerlendirecekler. Turizmden daha fazla yararlanma imkanları sağlayacağız. Turizmi 8-10 aya yayacağız. Sadece güneşten, kumdan ve denizde yararlanmayacağız, kültür turizmini hareketlendireceğiz.  Yeterince gün yüzüne çıkarılmamış Tarihi eserlerimiz var burada.  Bunları gün yüzüne çıkarıp turizme kazandıracağız.”

 Turgut Muhtarı Naci İşler de Marmaris’in tüm köylerinde olduğu gibi imar sorununa dikkat çekti, bu yönde sıkıntılarının bulunduğunu dile getirince, Harmandar, Orhaniye’de olduğu gibi Büyükşehir belediyelerine 1/1000 ve 1/5000’lik imar planlarını hazırlama yetkisi verildiğini hatırlatarak, “İnşallah göreve getirilirsek birlikte bu sorunu çözeceğiz” dedi.

 Ak Partili heyet, daha sonra çalışmalarını sırasıyla Bayır ve Selimiye köyleri ile Bozburun beldesinde sürdürdü.

Bu arada Ak Parti Muğla ve Cavidan Öner başkanlığındaki Marmaris kadın kollarının üyeleri, gün boyu hiç boş durmadı. Kapı kapı dolaştı, köylülerle tanıştı, tek tek ellerini sıktı.  Partilerince hazırlanan broşürleri dağıttı. Yerel seçimlerde destek vermelerini istedikleri Muğla Büyükşehir ve Marmaris belediye başkan adaylarını tanıttı.



  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • BAŞKAN OKTAY'DAN İTFAİYEYE ZİYARET28 Eylül 2022 Çarşamba 13:43
  • Başkan Gürün Tıbbi Bitkiler Koleksiyon Bahçesi’ni İnceledi27 Eylül 2022 Salı 15:13
  • ÇOCUK PARKINA ÇİRKİN SALDIRIYA TEPKİ27 Eylül 2022 Salı 14:55
  • HALK MASASI VATANDAŞLA BELEDİYE ARASINDA KÖPRÜ OLDU27 Eylül 2022 Salı 14:48
  • Büyükşehir’le Bisiklet Yol Ağı Genişliyor18 Ağustos 2022 Perşembe 12:47
  • Büyükşehirden Fidan ve Tohum Desteği18 Ağustos 2022 Perşembe 12:40
  • Fethiye Belediyesi Deprem Tatbikatı Yaptı18 Ağustos 2022 Perşembe 12:33
  • BAŞKANLA PERSONEL ÖĞLE YEMEĞİNDE BULUŞTU18 Ağustos 2022 Perşembe 12:30
  • ZABITALAR DİLENCİLERE GÖZ AÇTIRMIYOR18 Ağustos 2022 Perşembe 12:27
  • MARMARİS’TE YÜZLER GÜLÜYOR06 Ağustos 2022 Cumartesi 10:54
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0252 412 2141