• BIST 10208.65
  • Altın 2391.91
  • Dolar 32.3216
  • Euro 34.6843
  • Muğla 24 °C
  • İzmir 25 °C
  • Aydın 27 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C

KAÇEP Başkanı Başpınar: Gazi Mustafa Kemal'in bizlere kazandırdığı bu hakları savunmaya devam edeceğiz

KAÇEP Başkanı Başpınar: Gazi Mustafa Kemal'in bizlere kazandırdığı bu hakları savunmaya devam edeceğiz
MHP Muğla İl "Kadın, Aile Çocuk Engelli Politikaları" (KAÇEP)

MHP Muğla İl "Kadın, Aile Çocuk Engelli Politikaları" (KAÇEP) Başkanı Esen Başpınar 5 Aralık Kadın Hakları günü
dolayısıyla bir basın açıklaması yaptı. 


Başkan Başpınar: ''Yeryüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir'' sözünün sahibi Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet'in ilanından sonra 1930 yılından itibaren başlamak üzere bir dizi yasa çıkarmıştır. Tüm bu yasalar kadının önce Belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma, ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanımıştır. Kadınlarımızın milletvekili seçme seçilme hakkı kazanmasının temelini atmış olup, nihayet 5 Aralık 1934 yılında Anayasa ve Seçim Kanunu'nda yapılan yasa değişikleri ile tanınmış ve 5 Aralık Kadın Hakları Gününü bizlere kazandırmıştır. 
Ayrıca yine 1930 yılında kadınlara doğum izni düzenlenmiş, 1933 yılında da kız çocuklarına mesleki eğitim vermek amacıyla Kız Teknik Öğretim Müdürlüğü kurulmuştur. Türk Medeni Kanunu'nun kabulü ile birlikte Türk kadınları Türk erkekleri ile eşit statüye getirilerek eşit yurttaş olma hakkını da kazanmıştır. Evlenme, boşanma, mirastan eşit pay alma gibi konularda Türk kadının hakları güvence altına alınmıştır. Yine 4 Ekim 1926 tarihinde evlilikte resmi nikah zorunluluğu getirilmiş, Türk kadını, Türk tarihi boyuca süregeldiği gibi toplumsal değerlerini koruma ve müdafa üzerine ait olduğu statüye kavuşmuştur.

Kadim tarihimiz boyunca bilmekteyiz ki, kadınlarımız her daim devlet yönetiminde söz sahibiydi. Khatun kişi Han'ı sefere çıkarsa devletinin başına geçerdi. Toplumal statü denkliğini evdeş kelimesinde bile görmekteyiz. Kadın hakları uzun tarihimiz boyunca her daim korunmuştur. Buna en çok katkıyı da Türk erkekleri koymuştur. Kadınına ben Han'ım, evdeşim de benim Hanım diyerek kadınını kendinden üstün görmüştür. Ben bir dağım diyen Türk erkekği o da benim dağımın karı diyerek günümüze değin uzanan karı ve koca birliğini yani aile birliğini diri tutmuştur.

Tarihimizin kökeninde Alp kadınların ayağına gidilmiş, Alp kadın erkek ayağına gitmemiştir. Ak Çibek Arığ, Altın Arığ, Ay Huucın, Harmandeli, Cangıl Mirza, Nözügüm, Züya Tülek, Su Suluv, Manas Kanıkey gibi önder kadın alplerimiz var olmuş, tıpkı Nene Hatunlar, Kara Fatmalar gibi.. Kadınlarımız her daim hem asaletlerini hem de haklarını korumuşlardır.

Bizler MHP Muğla Kaçep Başkanlığı olarak kadim tarihimizin yüz akı kadınlarımızın her daim okuyucusu, takipçisi, koruyucusu olmaya devam edeceğiz. Umay anamızın şifacılığından, Kam kadının ilminden, Muazzez İlmiye Çığ'ın çalışmalarından Akkızlardan, savaşçısından, sporcusuna, bilim insanından, hukukçusuna, doktoruna, mimarına, siyaset erbabına tüm kadınlarımızın haklarının gözeticisi pozisyonunda, mazlumun yanında duran asilleriz. 

Gazi Mustafa Kemal'in bizlere kazandırdığı bu haklar ile 5 Aralık Kadın Hakları günümüzde, “Ey kahraman Türk kadını! Sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın” diyor ve bu günü kutluyoruz.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141