• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Muğla 23 °C
  • İzmir 23 °C
  • Aydın 25 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

İYİ PARTİLİ TOKSOY: ARICILARIMIZ ZOR DURUMDA

İYİ PARTİLİ TOKSOY: ARICILARIMIZ ZOR DURUMDA
İYİ Parti Marmaris İlçe Başkanı Ali Toksoy yaptığı yazılı basın açıklamasında

'Arıcılar için boş tenekenin dahi 45 TL bandına geldiğini belirten üreticilerimiz için  bu maliyetler ile üretim yapmanın neredeyse imkansız olduğu açıktır.'

Başkan Toksoy: 'Marmaris’in turizmin yanında ön plana çıkarabileceği başka değerler de vardır. Örneğin çam balı. Türkiye, bal üretiminde dünya ilk beş sıralaması içinde yer alırken, çam balı üretiminde ise birinci sırada bulunmaktadır.
Dünyadaki çam balı üretiminin yüzde 92si Ege bölgesinde yüzde 8i ise Yunanistan’da gerçekleştirilmektedir. Çam balı üretiminde Muğla’nın katkısı yüzde 75, Marmaris’in ise yüzde 30 civarındaydı.
Yaşanan yangın sonrasında maalesef üretim alanlarımız yok olmuş her ne kadar milli parklar arıcılarımızın kullanımına ( kovan koymaya ) açıldı ise de kavurucu sıcaklar sebebi ile bal akımı istenen düzeylere ulaşmamıştır.
Ayrıca yangın bölgesindeki arıcılar için verilen kovan başı 30 TL destek sözü balcılarımıza ödenmemiş olup , 6 ay önce ayrıca alınan tüm arıcılara yapılacak 20 TL kovan başı destek ise maalesef artan masraflar sonrasında son derece yetersiz kalmıştır. 20 TL destek kararı alındığından şekeri 280 TL ‘ye mazotu 9 TL ye aldığını belirten arıcılar güncel durumda ise şekerin 530 TL mazotun ise 16 TL bandında olduğunu belirtmişlerdir.
Bal üreticilerimiz ile yaptığımız görüşmeler ‘de özellikle Marmaris bölgemizdeki üreticilerin bir çoğu gezgin arıcı olduğu için , artan akaryakıt giderleri , beslenme şekerleri için artan maliyetler bal üreticilerini son derece zor durumda bıraktığı ve arıcılığın bitme noktasına geldiğini bildirmişlerdir. Arıcılar için boş tenekenin dahi 45 TL bandına geldiğini belirten üreticilerimiz için  bu maliyetler ile üretim yapmanın neredeyse imkansız olduğu açıktır.
Bu açıklamalar doğrultusunda buradan yatırımının bir çoğu bal üzerine olan AKP İlçe Başkanı aracılığı ile hükümet yetkililerine seslenmek istiyoruz.  Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerinin artık bu olumsuzluklara müdahale ederek, arıcılarımızı zor durumdan kurtarmasını , çalışmalar yapılıyor demek yerine ise somut adımlar atarak , ( üreticiye yakıtta ÖTV indirimi , şeker alımında destek vb ) çözüm üretmelerini talep ediyoruz.
 
Sözlerime Mustafa Kemal ATATÜRK’ün şu sözleri ile son vermek istiyorum. ‘Milletimiz çiftçidir. Milletin çiftçilikteki çalışma imkanlarını , asri ve iktisadi tedbirlerle en yüksek seviyeye çıkarmalıyız.’ dedi. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141