• BIST 8718.11
  • Altın 2246.456
  • Dolar 32.3316
  • Euro 35.1959
  • Muğla 6 °C
  • İzmir 7 °C
  • Aydın 5 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 1 °C

İşte siyasi partiler ve içinde oldukları ittifaklar

İşte siyasi partiler ve içinde oldukları ittifaklar
Seçime girecek ittifaklar belli oldu! İşte siyasi partiler ve içinde oldukları ittifaklar

14 Mayıs 2023 seçimlerinde ittifak safları netleşti, protokoller imzalandı. Peki, bu seçimlere kaç ittifak girecek?

Seçimlere iki aydan kısa süre kala ittifakların YSK'ya başvuruları da sona ermek üzere. 

 

14 Mayıs'taki seçimlere ittifak yaparak girecek olan partiler, 24 Mart’a kadar ittifak protokollerini YSK’ya ulaştırabilecek. Partiler 6 Nisan saat 18.00’e kadar ise bu ittifaktan vazgeçebilecekler. İttifaktan vazgeçen partilerin olması halinde, ittifakta kalan diğer partilere protokolde değişiklik yapmaları için 7 Nisan saat 17.00’ye kadar süre tanınacak. 8 Nisan itibarıyla ittifak protokolleri kesinleşmiş olacak ve ittifaklar ile siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi için YSK’da kura çekilecek.

 

İşte şimdiye kadar YSK'ya başvuran ittifaklar...

screenshot-20230324-175947-samsung-internet.jpg

MİLLET İTTİFAKI

 

Millet İttifakı heyeti, ittifak protokolünü Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı'na (YSK) ilk sunan ittifak oldu.

 

6’lı masa temsilcileri DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İdris Şahin, CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, Gelecek Partisi Seçim ve Hukuk İşleri Başkanı Ayhan Sefer Üstün, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Hukuk İşleri Başkanı Bülent Kaya, İYİ Parti Seçim İşleri Başkanı Şenol Sunat, Demokrat Parti Genel Sekreteri Serhan Yücel, Seçim İttifakı Protokolü’nü Yüksek Seçim Kurulu’na sundu.

 

CUMHUR İTTİFAKI

screenshot-20230324-180000-samsung-internet.jpg

AKP, MHP, BBP ve Yeniden Refah Parti'sinin 14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Seçimi'nde Cumhur İttifakı adıyla girmesine ilişkin protokol, Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) sunuldu. HÜDA-PAR ise AKP'nin listelerinden seçime girme kararını açıklarken, Cumhur İttifakı'na dışarıdan destek verecek.

 

EMEK VE ÖZGÜRLÜK İTTİFAKI

screenshot-20230324-180026-samsung-internet.jpg

 

Emek ve Özgürlük İttifakı, hazırladıkları ittifak protokolünü Yüksek Seçim Kurulu’na sundu. Buna göre HDP’nin Yeşil ve Sol Gelecek Parti’den seçimlere girmesi netleşti. YSK’ya sunulan protokolde Yeşil Sol Parti, Türkiye İşçi Partisi ve Emek Partisi’nin “Emek ve Özgürlük İttifakı” adıyla seçime katılacağı belirtildi. Emek ve Özgürlük İttifakı seçimlerde cumhurbaşkanı adayı çıkarmadı.

 

ATA İTTİFAKI

screenshot-20230324-180010-samsung-internet.jpg

Zafer Partisi ile Adalet Partisi'nin, 14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Seçimi'ne Ata İttifakı adıyla girmesine ilişkin protokol, Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) teslim edildi. Ata İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı ise Sinan Oğan.

 

SOSYALİST GÜÇ BİRLİĞİ

screenshot-20230324-180015-samsung-internet.jpg

HDP’nin de içinde bulunduğu Emek ve Özgürlük İttifakı ile görüşmeler yapan SOL Parti, Türkiye Sosyalist İşçi Partisi (TSİP), Türkiye Komünist Hareketi (TKH) ve Türkiye Komünist Partisi (TKP) ile birlikte Sosyalist Güç Birliği ile yola devam etme kararı aldı. Sosyalist Güç Birliği ise seçimlerde Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleme kararı aldı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141