İçten Muğla da çözüm sürecini anlattı
Cumhuriyetin kuruluşundan sonra en büyük adım
Çözüm süreciyle birlikte başlayan sosyal, siyasal ve ekonomik gelişmeleri değerlendiren İçten, Türkiye tarihi için Cumhuriyetin ilanından sonra en büyük adımın çözüm süreci olduğunu kaydetti. AK Parti’nin çözüm sürecini güdeme getirmesiyle bazı çevrelerin toplumu kaygılandıracak dezenformasyonlar yaptığına dikkat çeken İçten, zaman içinde söz konusu kaygıların giderildiğini ifade etti. Kardeşlik ve birlikte var olma anlayışı üzerine inşa edilen sürecin, bütün şeffaflığıyla kamuoyunun gözü önünde devam ettirildiğini hatırlattı. Kürt sorununun tarihsel bir süreç izlediğini anlatan İçten, “Cumhuriyetin kuruluşundan sonra başlayan ve hepimizi yakından ilgilendiren özünde bir demokrasi meselesi olan Kürt sorunu çözüm süreciyle birlikte sorun olmaktan çıktı” diye konuştu.
Siyasi, sosyal ve ekonomik değişimler
Çözüm sürecinin ilk adımlarının atıldığı günden bu yana Türkiye’de sosyal, siyasal, kültürel ve ekonomik alanda olumlu yönde hızlı gelişmeler yaşandığına dikkat çeken İçten, bu başlıklardaki gelişmeleri şöyle özetledi: “Diyarbakırlı bir Kürt olarak Muğla’da çözüm süreciyle birlikte yaşanan değişimi Muğla’da anlatıyor olmam, kat ettiğimiz yolu göstermek açısında son derece önemlidir. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Başkanımız Ahmet Davutoğlu ve bütün ak kadrolar elimizi taşın altına koyarak başlattığımız çözüm süreci artık bütün Türkiye’nin ortak bir paydası olmuştur. Meclis çatısı altında yürüttüğümüz bu süreç, toplumda ciddi bir teveccüh görmüş, ülkenin dört bir tarafındaki insanlarımız tarafından desteklenmektedir. Bu adımla birlikte artık gençlerimiz yok yere hayatını kaybetmiyor. Annelerin yürek yakan feryatları semalarda yankılanmıyor. Bu toplumsal barış ve kardeşliği pekiştirdi. Toplumun bütün kesimlerinin bireysel hak ve özgürlükleri önündeki engelleri kaldırdık. Herkesin inandığı gibi yaşadığı yeni bir Türkiye sayfası açtık. Bu işin kültürel boyutunu oluşturuyor. Siyasete çoğulculuğu sağlamak, her kesimin sesini Meclis’te duyurabilmesi için yasal düzenlemeler yaptık. Bu da yapılan çalışmaların siyasi safhasını oluşturuyor. Bölgeler arasındaki yatırımlardaki adaletsizliği kaldırarak, ekonomik boyuttaki iyileşmeleri yaptık. Peki, yaptıklarımız yeterli mi? Asla! Unutmayın ki bizler kendimizi yaptıklarımızla sınırlamayan, her gün yeni icraatlar için emek harcayan bir siyasi gelenekten geliyoruz.”
Birlikte başaracağız, birlikte yaşayacağız
Konuşmasının başında çözüm süreciyle birlikte bazı kesimlerin toplumu yanlış yönlendirdiği yönündeki açıklamalarını hatırlatan İçten, bütün engellemelere rağmen Türkiye toplumunun yalanlara itibar etmediğine dikkat çekti. İçten, sözlerini şöyle tamamladı: “Çözüm sürecini istemeyenler de vardı. Çıktığımız bu yolda böyleleriyle karşılaşacağımız elbette biliyorduk. Ancak bu bizi yıldırmadı. Başladığımız yolda bizi alıkoymadı. Kapı kapı dolaştık, gece gündüz demeden yalvar yakar anlattık. Bu sürecin kardeşlik ve yeniden kucaklaşma süreci olduğunu izah ettik. ‘Birlikte başaracağız, birlikte yaşayacağız’ dedik. Bugün geldiğimiz noktada şükürler olsun asırların ötesine dayanan birlik ve kardeşliğimizi yeniden sağladık.”
Yoğun bir katılımın olduğu programın sonunda katılımcılar Cuma İçten ile hatıra fotoğrafı çekindi.
Egen Gençlik Kulüpleri Federasyonu yönetimi, Cuma İçten’e günün anısına plaket takdim etti.
Cuma İçten ise çözüm sürecine destek veren ve bu uğurda çalışanlara TBMM armalı onur belgesi verdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.