• BIST 8718.11
  • Altın 2246.536
  • Dolar 32.3335
  • Euro 35.1875
  • Muğla 7 °C
  • İzmir 7 °C
  • Aydın 9 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 2 °C

Gürer: “İktidar çarşı pazardan bihaber”

Gürer: “İktidar çarşı pazardan bihaber”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kamu çalışanlarına verilen ücret artışı, yapılan zamlarla cebe girmeden eridi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gürer: “TÜİK yine kamu çalışanı ve emekliyi vurdu”

Gürer: “Memur maaş artışı en az yüzde 30 olmalıydı”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, gerçek enflasyonun yüzde 40’lara dayandığı ülkemizde, kamu çalışanları ve emekli maaşlarına, TÜİK’in inandırıcı olmayan enflasyon hesabı üzerinden yüzde 7.36 ve yüzde 8.36 oranında artış yapılmasının yoksulluğu  artıracağını söyledi. 

2020 yılı enflasyonunu yüzde 14.6 olarak açıklayan TÜİK’i çarşı ve pazara davet eden Gürer, “İktidar baskısı ile enflasyonu düşük gösteren TÜİK  geçen yıla göre yüzde 50’in altında zamlanan bir ürün bulabilirlerse öpüp başlarına koysunlar” dedi. 

 

Gürer, ekonomideki kötü gidişatın üzerini, TÜİK’in sanal enflasyon rakamlarıyla örtmeye çalışan iktidarın, faturayı ödettiği kamu çalışanlarının ve emeklilerin  alım gücünün geçen yıla göre 3’te 1 oranında azaldığını, bu kesimin de artık yoksullaştığını belirterek, “Maaş artışları gerçek enflasyon rakamına göre belirlenmiş olsaydı, artışlar yüzde 30’un altında kalmazdı” diye konuştu. 

 

BU NASIL HESAP

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TÜİK’in açıkladığı 2020 yılı enflasyon oranı ve bu orana göre belirlenen emekli ve memurların maaş artışlarını eleştirdi. İktidarın  kamu çalışanlarına ve emekliye düşük ücret artışı için her yolu denediğini ancak elektrikten doğalgaz ve vergilere kadar vatandaşın gözünün yaşına bakmadan fiyat artırdığını söyledi. Memur ve emekli için  TÜİK enflasyon  verileri üzerinden yapılacak artışın  daha çok yoksulluk ve sorun üreteceğini vurgulayan Gürer, kamu çalışanları ve emeklinin yoksulluk sınırı altında  gelir ile yaşama mahkûm edileceğini söyledi.

ÇARŞI GERÇEK ENFLASYONU GÖSTERİYOR

TÜİK’in  hesaplama yöntemleri gerçekçi olmadığı için açıkladığı rakamların artık inandırıcılığının kalmadığını söyleyen  Ömer Fethi Gürer, “Çarşıda, pazarda geçen yıla göre tüm ürünler yüzde 50 ila yüzde 100 arasında zamlandı. Elektronik ürünler ve beyaz eşyadaki zam oranlara yüzde 40’ı geçti. Temel gıda ürünlerine, elektriğe, doğalgaza yapılan zamlar durmuyor. Vergi artışları da vatandaşın ödeme gücünü zorluyor. Vatandaşa  uygulanan cezalarda da  2021 yılı için iktidarın eli tutulmuyor. Yani  yurttaştan alacağını alırken gözünün yaşına bakmıyor. Yap-İşlet ile geçilmeyen köprü ve tünel  ödemelerinde müteahhitin hakkını koruyor. Otoyol geçiş ücretlerine bile yüzde 26 oranında zam yapıyor. Ancak çalışanın ücret artışında enflasyonun düşük çıkması için hesaplama sepetine kullanılmayan ve fiyatı sabit duran ürünler atılıp enflasyon düşük gösteriliyor. TÜİK’in açıkladığı yüzde 14.6 enflasyon artışı  çalışana yüzde 30-40 gibi yansıyor “şeklinde konuştu. 

SAĞIR SULTAN BİLE DUYDU

Enflasyon oranını yüzde 14.6 olarak açıklanması ile kamu çalışanları ve emeklilerin maaş artışlarının belirlendiğini bunun neticesinde çalışanlar ile emeklilerin maaşlarının yoksulluk sınırı altında kaldığını belirten Gürer, “Yeni yılda peşi sıra gelen zamlarla daha verilen ücret çalışanlar ve emeklilerin cebine girmeden geri alındı. Alım gücü geçen yıla göre daha da düştü. Ülkeyi yöneten siyasi iktidar saraydan çıkıp pazarı, marketi bir gezsin. Tüm kesimlerin alım gücü nasıl daraldığını görecektir. Tane ile gram ile alım dönemi başladı. Vatandaş temel giderlerini sınırlamak için çabalıyor. Elektrik, doğalgaz faturalarını dahi ödemekte zorlanıyor. Çalışan kesimin alım gücünün daralması esnafa da yansıyor. Çalışan ve emekli geçinebilmek için bütçesini sıktıkça esnafın geliri de düşüyor. Çalışan ve emekliye düşük ücret artışı yalnız yoksulluğu artırmaya yarıyor. Çarşı ve pazarda geçen yıla göre yüzde 50’in altında zamlanan bir ürün bulabilmek olası değil. İktidar hesabına göre çarşıda ve pazarda geçen yıl 100 liraya dolan bir file bu yıl 114.6 lirayla dolabiliyor. Böyle bir çarşı pazar yok. Marketlerde ekmekten yumurtaya ay çiçek yağından makarna, bulgur, fasulye, nohut, mercimek, salça, et, peynir ve sebzeye kadar tüm ürünler zamlandı. Bunun yanında birde yılın ilk gününde elektrik ve doğalgaza gelen zamları sağır sultan bile duydu ama iktidar eliyle enflasyonu belirleyen TÜİK sanki bu artışlardan haberi yok” ifadelerini kullandı. 

İKTİDAR, 1 TAŞLA  2 KUŞ VURUYOR 

TÜİK’in gerçek olmayan enflasyon hesabına göre kamu çalışanlarına ve emeklilere yılın ilk 6 ayı için yüzde 7.36 ve yüzde 8.36 oranında maaş artışı yapılacak olmasının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan CHP Milletvekili  Ömer Fethi Gürer, “ Ülkede yoksulluk yaygınlaşıyor. Bir mutlu azınlık dışında her kesim geçim sıkıntısı yaşıyor. Asgari ücret açlık sınırında. Kamu çalışanları ve emekli için saptanan ücret artışı dişinin kavuğuna yetmez durumda. Bu süreç yoksulluğu tetikler ve sorunlarını artırır. İşsizlik geniş tanımlı on milyonu aştı. İşsiz üniversite mezunu sayısı gün geçtikçe artıyor. Bir ailede çalışan bir kişi ile evler geçim derdinde. Ücretlerde gerçeklere göre sağlanamadığında mağduriyetler büyüyor. Gerçek enflasyon yüzde 40’lara dayanmışken, TÜİK, enflasyon sepetine emeklilerin ve kamu çalışanlarının senede bir kez bile almayacağı ürünleri koyarak, rakamları düşük gösteriyor. Böylece 1 taşla 2 kuş vuran TÜİK, hem ekonomideki kötü gidişatın üzerine örtmeye hem de kamu çalışanlarına verilecek maaş artışını düşük tutmaya çalışıyor. Ancak görünen köy kılavuz istemez. Çarşı, pazarda yurttaş gerçek enflasyonu  yaşıyor, yoksullaşıyor” açıklamasında bulundu. 

YENİDEN BELİRLENMELİ 

Gürer, emekli ve kamu çalışanlarının maaş artışlarının gerçek enflasyona göre hesaplanması gerektiğine de işaret ederek, “ Kamu çalışanı ve emekli gelirine göre yaşamaya çalıştığı zaman piyasada üretimin dahi düşüceği unutulmamalıdır. Gelir kaybının  alım gücüne neden olması piyasayı da boğar. Geçilmeyen köprü ve yollara, kullanılmayan havaalanlarının müteahhitlerine döviz cinsinden tıkır tıkır para ödeyen iktidar, emekliye, memura gelince sırtını dönüyor. Bu kabul edilebilir bir durum  değildir.” ifadelerini kullandı. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141