• BIST 8989.95
  • Altın 2281.224
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.049
  • Muğla 19 °C
  • İzmir 19 °C
  • Aydın 19 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 13 °C

Girgin: Pandemide Hayat Durdu Motokuryeler Durmadı

Girgin: Pandemide Hayat Durdu Motokuryeler Durmadı
CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin Meclis Genel Kurulunda yaptığı konuşmada

 

 

 

 

 

 

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin Meclis Genel Kurulunda yaptığı konuşmada Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na motokurye işçilerinin yaşadıkları sorunlar için bir çalışma yapılıp yapılmadığını sordu.

Meclis Araştırma Komisyonu kurulması için önerge de veren Girgin, “TBMM üzerine düşeni yapmalı, ilk olarak motokuryelerin yaşadığı bütün sorunların tespit edilmesi, bu sorunların çözümüne yönelik düzenlemeler yapılması, sektörde sendikalı, güvenceli bir çalışma yaşamının tesis edilmesi hedefiyle bir Meclis Araştırma Komisyonu kurmalıdır" dedi.

 

MOTOKURYELER ESNEK VE GÜVENCESİZ ÇALIŞMA KOŞULLARINA MAHKÛM EDİLDİ

 

Girgin motokuryelerin artan önemini şu sözlerle vurguladı: “Dünya çapında hızla yayılan online alışveriş sistemi ile insanlar her türlü ihtiyaçlarını giderek artan oranda internet alışverişleri üzerinden karşılamaktadır. Bu alışverişlerin en hızlı ve sorunsuz şekilde alıcılara ulaşması için de şirketler her geçen gün sektörde daha fazla motokurye istihdam etmektedir. Motokuryelik esnek ve güvencesiz çalışma koşullarına mahkûm edilmiş, giderek büyüyen bir meslek grubudur.”

 

BASKI,MOBİNG,DÜŞÜK ÜCRET VE SİGORTASIZLIK HAD SAFHADA

 

Kovid-19 Salgını ile çoğu sektör durma noktasına gelirken; alışverişin internete kayması ve restoranların kapanması ile birlikte iki teker üzerinde yaşayan motosikletli kuryeler çalışmaktan nefes almaya fırsat bulamaz hale geldi. Girgin bu konuda şunları söyledi: “Motokuryelerin kimi şirketlerin evrak ve eşyalarını taşıyor; kimi ise yiyecek siparişlerini yetiştirme telaşıyla gün boyu trafikte koşuşturuyor. Sektör büyüdükçe motokuryelerin sorunları da artıyor. Baskı, mobing, düşük ücret, sigortasızlık, uzun çalışma saatleri gibi birçok sorunla mücadele eden motokuryeler için “hayat durdu ama onlar durmadı” diyebiliriz. Buna rağmen aşılamada motokuryelere öncelik tanınmadı. Bütün yüklerine rağmen, motokuryeler görmezden geliyor.”

 

KAYITSIZLIK, DÜŞÜK ÜCRETLER VE İŞ KAZALARI SEKTÖRÜN RUTİNİ HALİNE GELDİ

 

Girgin sektör hakkında şu bilgileri verdi: “Türkiye genelinde toplam 100 binin üstünde motokurye çalışmaktadır. Bu motokuryelerin bir kısmı esnaf kurye olarak bireysel çalışmakta, bir kısmı şirketlere bağlı olarak çalışmaktadır. Yüz bin motorlu kuryenin en az 50 bininin kayıtsız çalıştığı tahmin ediliyor. Kayıtsızlık beraberinde düşük ücreti getiriyor. Düşük ücretler, özellikle mültecilere, göçmenlere ve tatil dönemlerinde çalışan öğrencilere dayatılıyor.

İşsizlik sorununun her geçen gün artması, işsiz kalma kaygısı, insanlarımızı her türlü zor koşulda çalışmaya mahkûm etmiştir. Evlerine ekmek götürmek için 12 saatlik iş gününün üstüne bir de mesaiye kalmak zorunda bırakılan motokurye işçiler yorgunlukla birlikte kaçınılmaz kazalar yapmaya sürüklenmektedir.

Geçtiğimiz 10 ay içerisinde motokuryelerin yaptığı kazalar sonucunda en az 160 işçi yaşamını kaybetmiş, en az 620 işçi sakat kalmış ve en az 3100 işçi çeşitli şekillerde yaralanmıştır. Buna rağmen evlerine ekmek parası götürme derdine düşen genç, orta yaş denilebilecek insanlar, üniversite mezunu hatta yüksek lisans yapmış insanlar, çaresizlikten çalışmaya devam etmektedir.”

 

SENDİKALI VE GÜVENCELİ BİR ÇALIŞMA YAŞAMI MOTOKURYELERİN DE HAKKI

 

Sendikalı ve güvenceli bir çalışma yaşamının motokuryelerin de hakkı olduğunu belirten Girgin son olarak ““İş yoğunluğu gelirlerine yansıdı mı? İş güvenliklerini nasıl sağlıyorlar? Gün içinde nasıl olaylar ile karşılaşıyorlar? Virüsten korunmak için ne gibi önlemler alıyorlar? Tüm bu sorulara yanıt aramak için motokurye olarak çalışan tüm işçilerin yaşadıkları sorunların gündeme getirilmesi, bu konunun çözümü için adımlar atılması başta işçilerin güvenli koşullarda çalışmalarının sağlanması açısından, Anayasal bir hak olan sendikalaşma haklarına saygı gösterilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu bağlamda, motokuryelerin yaşadığı bütün sorunların tespit edilmeli, bu sorunların çözümüne yönelik düzenlemeler yapılmalı, sektörde sendikalı, güvenceli bir çalışma yaşamı tesis edilmeli, bu konuda TBMM üzerine düşeni yapmalıdır” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141