• BIST 9039.84
  • Altın 2301.553
  • Dolar 32.325
  • Euro 35.056
  • Muğla 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Aydın 25 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

GİRGİN GAZİLER GÜNÜ’NDE ŞEHİT YAKINLARI VE GAZİLERİN SORUNLARINI MECLİSE TAŞIDI

GİRGİN GAZİLER GÜNÜ’NDE ŞEHİT YAKINLARI VE GAZİLERİN SORUNLARINI MECLİSE TAŞIDI
CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin 19 Eylül Gaziler Günü’nde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya şehit yakınlarının ve gazilerin sorunlarını sordu. 


 

 

 

 


“Şehit yakınlarının ve gazilerin hakları Anayasa ile güvence altına alınmıştır” diyen Girgin şunları söyledi: 
ŞEHİT YAKINLARI VE GAZİLERİN YAŞAMA KOŞULLARINI KORUYACAK POLİTİKALARA İHTİYAÇ VAR
Şehit yakınları ve gazilerimiz önemli sorunlarla boğuşmaktadır. Bu sorunları gidermeye yönelik politikaları hayata geçirmek sosyal devlet olmanın gereğidir. Ayrıca Anayasamızın 10’uncu maddesinde “…harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmaz” hükmü yer almaktadır. 
Anayasamızın 61. maddesi, “Devlet harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleriyle malul ve gazilerini korur ve toplumda kendilerine yaraşır bir hayat seviyesi sağlar” demektedir. Şehit yakınları ve gazilerin yaşama koşullarını eşitlik ilkesi içinde koruyacak politikalar ivedilikle hayata geçirilmelidir.
ŞEHİT YAKINLARI VE GAZİLER YÜKSEK KURULU KURULMALIDIR
Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun dediği gibi Şehit Yakınları ve Gaziler Yüksek Kurulu'nun kurulması lazım. Neden Yüksek Kurul? Çünkü devletin içinde bağımsız bir kurum olmalıdır. Bu kurum gündelik siyasete konu olmayacak şekilde, uzun erimli çözümler üretmelidir. Şehit yakınları ve gaziler arasında ayrımcılık var. Bu ayrımcılığı ortadan kaldıracak politikaların üretilmesi lazım. Ayrımcılık yaparsanız toplumu bölersiniz, ayrıştırır, kutuplaştırırsınız. Yüksek Kurul bu konuda da insiyatif geliştirmelidir. 
ŞEHİT YAKINLARI VE GAZİLER ARASINDAKİ AYRIM KALDIRILMALIDIR 
Girgin Bakan Soylu’ya şu soruları sordu: 
1)Malul gazilerimizin ortez protez tekerlekli sandalye ve özel hastanelerde tedavilerinde ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır bu yaşanan sıkıntıları gidermek için bir çalışmanız var mıdır?
2)Şehit Ailelerimize ve Malul Gazilerimize ödenen şehitlik ve malullük maaşları yoksulluk sınırının altındadır. Bu konu ile ilgili çalışmalarınız var mıdır?
3)Şehit ailelerimizin ve gazilerimizin kendilerine yakışır bir hayat seviyesi sağlamak için bir çalışmanız var mıdır?
4) Şehit ve malul gazi çocukları eğitim konusunda birçok sorunlarla boğuşmaktadır. Bu konuda hangi çalışmalar yapılmaktadır?
5) Şehit ve malul gazi çocuklarının tamamına istihdam hakkı verilmesi konusunda bir çalışmanız var mıdır? 
6) Araç alımında ÖTV muafiyeti hakkının engellilik durumları dikkate alınmadan tüm gaziler ve şehit yakınları için sağlanması yönünde bir çalışmanız var mıdır?
7)Araç alımında ÖTV muafiyeti hakkı 2022 yılı için 450.500 TL üzerindeki araçlarda geçerli değildir. Günümüz ekonomik koşullarında 450.000 TL'ye alınabilecek sıfır araç nerede ise hiç kalmamış, dolayısıyla bu haktan faydalanmak nerede ise imkansız hale gelmiştir. 450.000 TL sınırını arttırmayı düşünüyor musunuz? 
8) Muharip Gazilerde (Kore ve Kıbrıs Gazileri) SGK bağlantısı olanlarla olmayanlar arasında maaş farkı bulunmaktadır. Aynı savaşa katılmış kişilere 1005 sayılı "İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun"  kapsamında verilen Şeref Aylıklarında, SGK'lı olup olmamalarından dolayı maaş farkı olması adaletsiz bir durum yaratmaktadır. Bu adaletsizliğin giderilmesi için bir çalışmanız var mıdır?

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141