Gemi geri dönüşüm tesislerindeki zehirlenme
Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (GEMİSANDER), İzmir Tabip Odası ve Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu, Aliağa Gemi Geri Dönüşüm Tesisleri'ndeki bir işletmede iki işçinin gazdan zehirlenerek hayatını kaybettiği olaya ilişkin açıklama yaptı.
GEMİSANDER'den yapılan yazılı açıklamada, Aliağa'da 2 işçinin zehirlenerek yaşamını yitirdiği iş kazası nedeniyle büyük üzüntü duyulduğu belirtildi.
Aliağa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında görevlendirilen bilirkişinin inceleme yapabilmesi amacıyla yatar haldeki gemideki suyun tahliye edilerek geminin normal pozisyona getirileceği ifade edilen açıklamada, "Bayram sevinci yaşanırken, tüm sektörümüzü derin acı ve üzüntüye sevk eden bu olayda hayatın kaybeden işçilerimize Allah'tan rahmet, kederli yakınlarına ve tüm camiamıza başsağlığı dileriz. Yaşanan iş kazası nedeniyle sektörümüz derin bir acı ve üzüntü içinde. Olayın tüm sektöre mal edilmemesi gerekir" denildi.
Açıklamada, sektörde lisanslı 21 firmanın faaliyet gösterdiği kaydedildi.
- İzmir Tabip Odasının açıklaması
İzmir Tabip Odası İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Komisyonu'ndan yapılan yazılı açıklamada, iş yeri güvenliği ve işçi sağlığı konusunda Türkiye'nin sicilinin iyi olmadığı, gemi yapımı ve sökümü alanında kötü sicilin daha da belirginleştiği öne sürüldü.
Filmlere set olmuş geminin, Türkiye'ye sökülmek için getirilmesinin medyaya kutlama yaparcasına konu olduğu belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"İlk bakışta görünen odur ki olayda ağır ihmal vardır. Bu olayda kolayca gerçekleştirilebilir önlemler alınsaydı bir zamanların aşk gemisi, bugünün ölüm gemisine dönüşmezdi. Bu açıdan bakarak yaşanan iş kazası görünümlü bu acı olayı cinayet olarak adlandırmaktan kendimizi alamıyoruz. Aliağa'daki gemi tersanelerinde geçtiğimiz nisan ayında 2 emekçinin cinayete kurban gittiği bilgisini de paylaşmak isteriz. İşçi istihdamında taşeronlaşma temel çalışma sistemi olarak benimsenmiştir. İş yerlerinde denetimsizlik had safhadadır."
Açıklamada, bundan sonra ölümlerin yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınması istendi.
Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu'ndan yapılan açıklamada ise gemi söküm tesislerindeki iş kazalarının önüne geçilmesi için alınan önlemlerin artırılması talep edildi.
Tesislerde insan ve çevreye duyarlı üretim gerçekleştirilmesi istenen açıklamada, işçilerin, daha çok para kazanma hırsıyla gerekli önlemler alınmadan çalıştırılmasının cinayete davetiye çıkarmak olacağı savunuldu.
Aliağa Gemi Geri Dönüşüm Tesisleri'nde sökümü yapılmak üzere getirilen ve faal olduğu dönemde "Quail Cruises" adlı firma tarafından işletilen "Pacific" adlı kruvaziyerin makine dairesinde biriken suyun tahliyesini yapan 11 işçi, iki gün önce, ortaya çıkan gazdan zehirlenmişti. İşçilerden Doğan Balcı (37) ve Davut Özdemir (40) hayatını kaybetmişti.
Muhabir: Mustafa Yıldırım
Yayınlayan: Ahmet Ekici
Kaynak:AA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.