• BIST 8740.24
  • Altın 2234.833
  • Dolar 32.3364
  • Euro 35.1115
  • Muğla 11 °C
  • İzmir 13 °C
  • Aydın 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 6 °C

Erdoğan, "Ormanlarımızı yakanları bulup ciğerlerini yakmak boynumuzun borcudur"

Erdoğan, "Ormanlarımızı yakanları bulup ciğerlerini yakmak boynumuzun borcudur"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, orman yangınlarının devam ettiği Muğla’da yaptığı incelemelerin ardından konuştu.

 

 

 

 

 

Erdoğan, "Ormanlarımızı yakanları bulup ciğerlerini yakmak boynumuzun borcudur" dedi. Öte yandan Erdoğan, Marmaris'te konuşmasının ardından vatandaşa çay fırlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, barınma, gıda, temizlik malzemesi ve benzeri ihtiyaçlar için gereken her türlü tedbirin alındığını ve her türlü ikmal mekanizmasının oluşturulduğunu bildirdi.

Erdoğan, “Yangında hava araçlarının yanında 80 arazöz, 35 tanker, 31 iş makinesi, 176 hizmet aracı, 1400 personel görev yapmaktadır” dedi.

“Ormanlarımızı yakanları bulup ciğerlerini yakmak boynumuzun borcudur” diyen Erdoğan'ın satırbaşları şöyle oldu:

Yangınlar çeşitli oteller, evler zarar görmüştür. Muğla'dan diğer ekiplerimizde ve Azerbaycan'dan gelen ekipler çalışmalarını sürdürmektedir.

Sağlık Bakanlığımız da 38 ambulans ve 175 personelle vatandaşlarımıza yardımcı olmaktadır. Boşaltılan mahallelerimizdeki vatandaşlarımız en yakındaki güvenli yerleşim yerlerine aktarılmıştır. Tabi burada en büyük üzüntümü ifade etmek istiyorum. Yangında Şahin Akdemir kardeşimizi kaybetmiş olmamız en büyük üzüntümüzdür.

Bu kardeşimiz yangın çalışanlara yardım ederken geride sevenlerini bıraktı. Türkiye Şahin'i ve onun gibi canı pahasına ülkesini korumaya çalışanları asla unutmamıştır, unutmayacaktır.

Bu tespitlere göre konutlar ahırlar, ticari alanlarla ilgili gerekli adımlar atılmaya başlanacaktır.

Marmaris'teki yangının birini çocukların başlattığını bilinmekle diğer yangılar araştırılıyor. Terör örgütü yöneticilerinin ormanları yakma talimatlarını vermesinin ardından son yıllarda orman yangınları 2 katına çıkmıştır.

Tabi ülkemizin karşılaştığı her krizde orman yangınları konusunda da istismarcı bir kesim hemen harekete geçmiştir. Sosyal medya ve çeşitli kanallardan yalanlar ortaya saçılmıştır. Siyaset konusu yapılması gereken bir mesele değildir.

Canlarını tehlikeye atarak mücadele eden tüm çalışanlara zerre kadar saygısı olmayan bu zihniyeti yok farz ediyoruz.

Allah'ın izniyle bu yangınların izleri kısa sürede silinecektir. Canlı kaybı dışındaki her şeyi telafi edecek güce sahibiz.

Birliğe beraberliğe, dayanışma gibi en çok ihtiyacımız olan dönemde tüm vatandaşlarımızı bir binanın tuğlaları gibi sıkı sıkıya kenetlenmeye davet ediyorum.

Vatandaşlarımızın hiçbir mağduriyetine de meydan verilmeyecektir. Devlet dayanışmasını bozmak isteyen provokatörlere asla izin vermeyeceğiz.

2 itfaiyecimiz şehit oldu. Onlara da rahmet diliyorum. Ailelerine sabırlar diliyorum. Kendi alanında dünyanın en iyilerinden olan orman teşkilatımızı...

Bu noktada özellikle bugün sabah itibarıyla orman yangınlarından etkilenen bölgelerimizi genel hayata etkili afet bölgesi ilan ettik. Antalya, Manavgat, Akseki Gündoğmuş'ta yangından etkilenen tüm mahalleler, Osmaniye, Kadirli ilçesi, Muğla- Marmaris, Bodrum, Milas Köyceğiz, Adana, Kozan yangından etkilenen tüm mahalleler hayata etkili afet bölgesi ilan edilmiştir.

Tarım hayvancılık ve seraların hasarları karşılanacaktır. Hasar gören evlere 50 bin liraya kadar eşya yardımı yapılacaktır. Ev kiralayanlara ev kira yardımı yapılacaktır. Afet bölgesinde vergiler ertelenecek. SGK primleri ertelenecek. Tarım ziraat borçları ertelenecek. Faizsiz esnaf kredisi verilecek. KOSGEB acil desteği verilecek. 1 ay içerisinde evlerin inşaatına başlatılacak.

Yangından etkilenen bölgelerde ortaya çıkan acil ihtiyaç için 50 milyon TL ödenek gönderilmiştir. Yanan alanlara fidan dikimine ilk yağmurların ardından başlıyoruz. Biz iktidar olduğumuz süre içerisinde 5 milyon ağaç dikmiş bir iktidarız. Orman alanımızı bu süre içerisinde 23 milyon hektara çıkarmıştık.

Bir kez daha Antalya'mız ve Muğla'mız başta olmak üzere, yangınla mücadele edenlere orada yaşayanlara geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.

Uçak sayısı 16'yı buldu

Uçak sayısını çeşitli ülkelerden gelen desteklerle artırdıklarını belirten Erdoğan, "Başta Rusya olmak üzere İran ve Ukrayna'dan gelenlerle yangın söndürme uçaklarımızın sayısı 16'yı buldu. 5 helikopterimiz noktasal söndürmeyi gerçekleştiriyor. 9 insansız hava aracımızla etkin bir şekilde sahadayız." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, şöyle devam etti:

"(Orman yangınlarında terör şüphesi) Böyle bir irtibat tespit edersek ki şimdiden bazı emarelere ulaşıldı, sonu nereye giderse gitsin takip edecek, gereğini yapacağız."

 

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0252 412 2141