• BIST 8718.11
  • Altın 2244.828
  • Dolar 32.333
  • Euro 35.1639
  • Muğla 7 °C
  • İzmir 7 °C
  • Aydın 9 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 2 °C

CHP'li Vekiller, “Kota Kalkmalıdır!'

CHP'li Vekiller, “Kota Kalkmalıdır!'
Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekilleri, Rusya'ya domates kotasının kaldırılması için üreticilere destek olacaklarını belirttiler.

 

 

 

 

 

 

Muğla Milletvekilleri Suat Özcan ve Süleyman Girgin ile Antalya Milletvekili Aydın Özer, CHP Seydikemer İlçe Başkanı Cemil Daydır ve yetkili isimler katılımlarını sağlayarak Seydikemer Kumluova Toptancı Hali'nde üreticilerin sorunlarını dinlediler.

CHP'li Milletvekilleri ile üreticiler birlikte kota artışı yerine kotanın kalkması çağrısı yaptılar. Rusya’nın domates alımına uyguladığı 200 bin tonluk kotanın dolması sonrası 50 bin ton daha artışa gidileceğinin açıklanmasına rağmen alımlar başlamadığı bildirildi. Seydikemer Kumlova Hali’nde gerçekleşen toplantıya CHP Muğla Milletvekilleri Suat Özcan ve Süleyman Girgin, CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, CHP Muğla İl Başkanı Adem Zeybekoğlu, CHP Seydikemer İlçe Başkanı Cemil Daydır, Demokrat Parti Seydikemer İlçe Başkanı Rasih Yılmaz, CHP Kaş İlçe Başkanı Mehmet Vural Arıkan, Fethiye Ziraat Odası Meclis Başkanı Ali Kemal Karadenizli ile bölgedeki üreticiler katılım sağladıkları görüntülendi.

CHP Seydikemer İlçe Başkanı Cemil Daydır, yönetim olarak bölgedeki sorunların tespiti için geniş çaplı bir çalışma başlattıklarını söyledi. Kotanın yeterli olmadığını dile getiren Daydır, “Üreticilerin masrafları karşılanmıyor. Bizler üreticilerin sorunlarını dinlemek için Seydikemer’e geldik. Bölgede domates üretimi yapan çiftçiler zor durumda. Tarım Bakanlığı ile diğer ilgili kurumlardan kotanın kaldırılması, mazot ve diğer alanlarda desteklemesini istiyoruz.” dedi.

ÖZCAN, “TARIM BAKANI ARTIK KENDİSİNİ GÖSTERSİN”
CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan ise, çiftçi kazanacağını bilse her zaman üretim yapar ifadelerine yer verdi. Çiftçiye şans yok diyen Özcan, “Çiftçilerin hali ortada! Artık köyden kente göç başladı. Köyde genç kalmadı. Çiftçi kazanacağını bilse her zaman üretime devam eder. Ama artık çiftçiye şans tanınmıyor. Gelişmiş ülkeler tarıma çok büyük önem veriyor. Dünyanın gelecekteki en büyük sorunu beslenme ve su olacak. Biz ne yapıyoruz. Hala dışarıdan ürün almaya devam ediyoruz. Kendi çiftçimize değil dışarıdaki çiftçiye destek vermiş oluyoruz. Her ay 5 bin kişi çiftçilikten vazgeçiyor. Bu gidişle artık domatesi de dışarıdan almaya başlayacağız. Dünya ile kavga ederseniz, ekonomiye gelince işte böyle zor durumlara düşeriz. Bu konularla tarım bakanı ilgilenmesi gerekiyor. Artık kendini göstersin. Bu sorunlar düzelmezse ülkemiz daha da kötüye gidecek. Bu üretim birçok kişiye istihdam sağlıyor. Kendi sorununa sahip çıkanlar mutlaka mücadeleyi kazanır.” dedi.

GİRGİN, “ÇİFTÇİLERİN YÜZÜ GÜLMEZSE, KİMSENİN YÜZÜ GÜLMEZ”
CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin ise, “Pandemi koşullarına rağmen canla başla üretim yapan çiftçilerimizin yüzü gülmezse; kimsenin yüzü gülmez. Çiftçiye sırtını dönen iktidar da iflah olmaz. Doğal nedenlerden zarara uğrayan üreticilerimiz için TARSİM’in kapsamının genişletilmesini talep ettik. 2020 yılı Şubat ayında kota 150 bin tondu. Bu kotanın yükseltilmesini hatta kaldırılmasını istedik. Daha sonra bu kota 200 bin tona çıktı. 13 milyon ton domates üretiyoruz, 540 bin tonunu ihraç ediyoruz. Kotanın kesinlikle kaldırılması lazım… Tercihini tarımdan ve çiftçiden yana kullanmayan iktidara üreticilerimiz, günü geldiğinde gereken cevabı verecektir. Bütün milletvekilleri olarak Meclis’te seslendik… Kotayı kaldırın, eğer ihracat yasaklanmışsa bütçeye doğrudan destek verilmesi çağrısında bulunduk; verilmedi. Alt ve orta sınıf ürünler için yeni pazarlar arayın dedik, aranmadı. Maliyetler yükseldiğinde çiftçilere destek verilsin dedik, verilmedi. Çiftçilere fide ve diğer desteklerin sağlanmasını istedik. Çiftçiden yana olmazsanız ithalatın önünü açarsanız. Trakya büyüklüğündeki bir alan tarımdan uzaklaştırıldı. Üreticiler, Çiftçi Kayıt Sistemi’nden ayrılmaya başladı. Bizler her zaman sizin yanındayız. Sizlerin gücüne güç katmak için her zaman geleceğiz” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141