• BIST 9079.97
  • Altın 2308.987
  • Dolar 32.315
  • Euro 35.0532
  • Muğla 16 °C
  • İzmir 21 °C
  • Aydın 21 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C

CHP'den Orman Yangınları İçin Suç Duyurusu

CHP'den Orman Yangınları İçin Suç Duyurusu
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Marmaris İlçe Örgütü adına İlçe Başkanı Zekican Balcı Marmaris yangınlarında ihmali olduğu gerekçesiyle kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulundu.

 

 

 

 

 


Marmaris Adliyesinde bir araya gelen partililere CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban ve CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay destek verdi.

CHP Marmaris İlçe Başkanı Zekican Balcı’nın konuşmasında ‘’ Sizlere geçtiğimiz yaz içinde bulunduğumuz ve Türkiye’de özellikle Muğla’da olağanüstü yangınlarla mücadele ettik, bu yangınlarda en fazla zararı gören bölge de Muğla ve Marmaris oldu. Marmaris en fazla zarar gören ilçesi oldu. Yaklaşık 13.600 hektar ormanlık alan kızılçam ormanlarıyla kaplı alan kül oldu. Bugün burada Muğla Milletvekillerimiz Sayın Burak Erbay ve Mürsel Alban ile birlikte bu yetkililer hakkında orman yangınlarının çıkması konusunda ve bu kadar büyüyüp söndürülememesi konusunda ihmali olan kamu görevlileri hakkında ve 3.şahıslar hakkında suç duyurusunda bulunmak için toplandık. CHP Marmaris İlçe Başkanlığı olarak bu yangınların 13.600 hektar alanı kaplayacak şekilde büyümesinde ve söndürülememesinde ihmali olanlar hakkında Marmaris Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyusunda bulunuyoruz. Bunun sebebi de şudur; Tabi ki de orman yangını bir doğal afettir. Bunun hepimiz bilincindeyiz, ancak Devlet görevlileri, yetkilileri ve kamu görevlileri bu yangınların çıkmasının öncelikle önlenmesinde, eğer önlenemiyorsa da mümkün olduğunca hızlı bir şekilde doğal yaşamı en az etkileyecek şekilde hızlı bir şekilde söndürülmesiyle yükümlüdürler sorumlulukları budur, ama Marmaris’te maalesef bunu gördük, yaşadık günlerce havadan uçak müdahalesi yangın uçaklarının müdahalesini gerekiyor diye bas bas bağırdık ancak 8. Günün sonunda ancak söndürülebildi bu yangınlar, dolayısıyla daha 1 ay önce bir yangın çıkmıştı biliyorsunuz Marmaris te bunun esasında bir habercisi niteliğindeydi. Bununla ilgili bir önlem alınmadı. Orman Genel Müdürlüğü yetkilileri tarafından yada Orman Bakanlığı yetkileri tarafından bunlarla ilgili dilekçemizi sayın Savcımıza sunduk ve bu işin takipçisi olacağız.’’ dedi.

CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay’ın konuşmasında ‘’ Pandemi hastalıklarla mücadele ederken üstüne bu yangın belasıyla maalesef savaşmak zorunda kaldık. Yaz aylarında gerçekten canımız yandı, içimiz yandı. Milyonlarca ağacımız, canlılar yok oldu. Bu süreçte şunu gördük, maalesef yeteri kadar hazırlıklı değilmişiz bunu yaşadık ve gördük. 2 boyutu var bence hem yangın öncesi alınması gereken tedbirler, hem de yangın sırasında yangın söndürme faaliyetleri yürütülmesi diyebiliriz. Bu noktada şunu yaşadık günlerce sahadaydık, Marmaris te, Köyceğiz, Milas, Bodrum ve Menteşedeydik. Bölgenin insanı olarak şunu biliyoruz orman teşkilatının çok güçlü olduğunu bildiğimiz, ciddi bütçeler aktaran orman teşkilatının olası yangınlarda tedbirler aldığını neydi bu tedbirler, koridorlar açıldığını biliyorduk. Bir yangın anında açılan koridorlarda yangının gelip bir yerde duracağını zannediyorduk. Ama bu yangınlarda gördük ki günlerce Marmaris’i konuşacak olursak Armutalanda başlayan, İçmelere giden oradan Turunç, Orhaniye, Turgut ve Hisarönüne kadar günlerce çarşı pazar gibi gezen bir yangın var. Demek ki bu koridor açılmamış. Bu yangın 10 gün boyunca böyle gezdiyse burada birilerinin sorumluluğu var. Bu bütçeler aktarıldı, yetkililer var, aylık personeller alıyorlar, yetişmiş personelleri var onları da eleştiriyoruz yani 6 aylık part-time olmaz diyoruz. Bu şekilde bir çalışma yürütüldü maalesef o koridorlar açılmamıştı ve gerekli havuzlar oluşturulmamış ne olursa olsun göletlerin oluşturulması lazımdı. Helikopterlerin gelip gittiği mesafeler uzaktı. Yangın söndürme sırasında 12.ve 13.günde Bodrumda gece çalışan helikopterleri gördüm. Peki bu gece çalışan helikopterler neden Marmaris te de çalışmadı. Eğer böyle bir imkan varsa işte bizde burada ülkesini seven bu toprakları seven insanlar olarak bırakın siyasi bir kimliğimizi bir kenara bunu sorgulamak zorundayız.’’ Dedi.

CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban’ın konuşmasında ‘’ 29 temmuzda başlayan bir yangın süreci ve ateşin burada yayıldığı bir nokta Marmaris oldu. Konu neden bu kadar yangınlarla ilgili yeteri kadar tedbir alınabildi mi, alınamadı mı, bu süreç doğru yönetilebildi mi, yönetilemedi mi, Orman Bakanı gerekli tedbiri yangınla ilgili aldı mı almadı mı, Orman Genel Müdürlüğü gerekli tedbirleri aldı mı almadı mı ve Bölge İl Müdürü, Muğla Valisi, İlçe Kaymakamları gerekli tedbirleri alındı mı alınmadı mı bundan ibarettir. Muğla’nın %68 i orman olan bir ildir. Bu ilin, bu ilçelerin yangınla mücadele ekibi yeteri kadar var mıydı yok muydu. Gece görüşlü yangın söndürme helikopterleri ve uçakları var mıydı yok muydu. Tedbirler neden alınamadı onu çok merak ediyoruz. Bakanlığın yangın söndürme filosunda ki eksiklikleri nelerdi, niye yangın bu kadar çok çoğaldı gitti müdahale edilemedi onu merak ediyoruz. Yangın da bir ihmal var mıydı, yangında görev ihmali var mıydı bunu merak ediyoruz.’’ Dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141