• BIST 8793.17
  • Altın 2239.515
  • Dolar 32.3387
  • Euro 35.0829
  • Muğla 11 °C
  • İzmir 13 °C
  • Aydın 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 6 °C

24 firmaya maskede fahiş fiyat cezası 

24 firmaya maskede fahiş fiyat cezası 
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, fahiş fiyatla maske satan firmaları Meclis gündemine getirdi.

 

 

 

 

 

 

 

Gürer’in bu konudaki önergesine Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan yanıt verdi 

Gürer: “ Vatandaş can, kimi de vurgun peşinde”

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, incelemeye alınan 40 firmadan 24’üne, maske satışında fahiş fiyat artışı yaptığı gerekçesiyle idari para cezası uygulandığını açıkladı. 

 

Önerge sahibi Gürer ise insan sağlığı üzerinden vurgun yapmaya kalkan firmaların sayısındaki artışın dikkat çekici ve düşündürücü olduğunu söyledi. 

 

 

GÜRER, FAHİŞ FİYATLA MASKE SATAN 

FİRMALARI TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, korona virüs tedbirlerinin en önemli ayağından biri olan maske kullanımı ile maske satışı yapan firmaların denetiminde ortaya çıkan olumsuzlukların açıklanması için Ticaret Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi. 

CHP Milletvekili Gürer önergesinde, şu soruların yanıtlanmasını istedi: 

“Ücretli maske üretimi yapan firma sayısı kaçtır? Ücretli maske satışı sürecinde toplam satılan maske sayısı kaçtır? Pandemi başından beri yurttaşların satın aldığı maskelere ödediği bedel toplam olarak ne kadardır?

Pandemi sürecinde zorunlu kullanım ürünü olan maskelerin satışında haksız fiyat artışı nedeniyle hakkında yasal işlem başlatılan firma sayısı kaçtır?

Pandemi sürecinde maske ihracatı miktarımız ve elde edilen ihracat bedeli ne kadardır?

Maske ihracatı yaptığımız ülkeler hangileridir?”

HAKSIZ FİYAT DEĞERLENDİRME KURULU 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da yapılan değişiklik

ile üretici, tedarikçi ve perakende işletmelerin fahiş fiyat artışı ve stokçuluk uygulamalarını engellemek ve gerekli hallerde idari para cezası kararı almak amacıyla "Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu" oluşturulduğunu açıkladı. 

40 FİRMA DENETLENDİ, 24’Ü CEZA ALDI 

Bakan Pekcan, oluşturulan Kurul tarafından, maske satışında yaşanan fahiş fiyat artışının tespiti kapsamında 40 firma incelemeye alındığını belirterek bu firmalardan fahiş fiyat artışı yaptığı tespit edilen 24 firmaya idari para cezası uygulandığını ifade etti. 

BAKAN PEKCAN, İSTATİSTİKİ VERİLERİ AÇIKLAMADI 

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, CHP Milletvekili Gürer’in soru önergesinde yer alan diğer istatistiksel bilgilere yanıt vermedi. 

CUMHURBAŞKANI “ÜCRETSİZ DAĞITILACAK” DEMİŞTİ 

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise koronavirüsle mücadelenin başladığı ilk günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın maskenin vatandaşlara ücretsiz dağıtılacağı yönünde açıklamalarda bulunduğunu anımsattı. 

MASKELERLE İLGİLİ İDDİALAR

Korona virüsle mücadelenin en önemli ayaklarından biri olan maskenin sonraki süreçte vatandaşlara ücretli şekilde ulaştırıldığını belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Maskelerde ilgili pek çok iddia ülke gündemini meşgul etti. Bazı maskelerin koruma sağlamadığı, usulüne uygun olarak üretilmediği ileri sürüldü” hatırlatmasında bulundu. 

KİMİ CAN DERDİNDE KİMİ VURGUN PEŞİNDE 

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın fahiş fiyatla ilgili idari para cezası uygulanan firmaların sayısını açıkladığını ancak, uygunsuz maske üretimi yapan firmalarla ilgili verileri açıklamadığını belirten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bir tarafta canının derdine düşmüş olan yurttaş, diğer yanda fırsatçılık ve haksız kazanç peşinde koşanlar var. Ülkemizde çok dürüst üretici firmalarımız ve iş insanlarının yanında ne yazık ki insan sağlığı üzerinden vurgun yapmaya çalışan bir kesim de var. Fahiş fiyat uygulamasıyla ilgili ceza alan firmalar sadece Bakanlığın saptamış oldukları firmalardır. Bir de bakanlığın tespit edemediği firmalar yok mu? Ayrıca maskelerin virüse karşı koruyup korumadığı üretimin  yanı sıra alanda da temin edilip incelenmeli ve denetlenmeli” diye konuştu. 

UYGUNSUZ MASKE ÜRETİMİ VAKA SAYISINI ARTIRIYOR OLABİLİR Mİ?

Ömer Fethi Gürer, maske, mesafe ve temizlik ölçülerine genel olarak uyulmasına rağmen virüsün bu kadar artış göstermesinin altında, uygunsuz maske üretiminin  etkisi olabileceği de dikkate alınarak gerekli girişimlerde bulunulması gerektiğini de sözlerine ekledi. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141