• BIST 8736.27
  • Altın 2236.233
  • Dolar 32.3361
  • Euro 35.1035
  • Muğla 11 °C
  • İzmir 13 °C
  • Aydın 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 6 °C

182 YILLIK MARMARİS TARİHİ KALEME ALINDI

182 YILLIK MARMARİS TARİHİ KALEME ALINDI
Marmaris Ticaret Odası, Marmaris’in geçmişini yansıtan ve tarihine ışık tutan kültür yayınlarına 182 yıllık Marmaris arşivinin derlendiği bir yayın daha ekledi.

 “1841-1845 Marmaris Kazası Temettüat Defterleri” okuyucularla buluştu. 

              “1841-1845 Marmaris Kazası Ahalileri Temettüat Defterleri” isimli 16. kültür yayınını hazırlayan Marmaris Ticaret Odası (MTO), Osmanlı Arşivleri’nden derlenen belgelerle Marmaris’in 182 yıl önceki ticari yapısını, ailelerini, üretilen ürünleri gün yüzüne çıkarıyor. Arşivci Yazar Selahattin Durmaz’ın uzun uğraşları sonucu hazırlanan esere MTO tarafından hazırlanan online kitap portalı kultur.mto.org.tr  adresinden ücretsiz olarak ulaşılabilecek. 

OSMANLI’DA KADINLAR İLK KEZ MARMARİS’TE VERGİ MÜKELLEFİ OLDU 

Tarihe ışık tutan yayın ile ilgili MTO Başkanı S. Mutlu Ayhan, “Marmaris tarihini araştırmak, geçmişi kayıt altına alarak gelecek nesillere aktarmak Odamızın başlıca görevlerinden olmuştur. Bu eserde Marmaris’in ticari geçmişini gün yüzüne çıkarıyoruz. Osmanlı’da 1839 yılında hayata geçirilen Tanzimat Hareketi ile birlikte yeni bir vergi yapılandırılmasına geçilmiş, bu kapsamda tüm ülkede olduğu gibi Marmaris halkı da sayıma tabi tutulmuştur. Bu eser bize bugün hala yöremizin en önemli sektörlerinden olan arıcılığın o günlerde de yoğun bir şekilde yapıldığını ortaya koymuştur. Yapılan istatistikler o dönemde nüfusa oranla kişi başına 2 arılı kovan düştüğünü göstermektedir. Diğer taraftan temettuat defterlerinden çıkan bir başka önemli husus ise kökeninin Ege Adaları’na ait olduğu tahmin edilen ve ilçemizin yalnızca Bozburun köyünde rastladığımız kıymetli bir koyun cinsi olan ve bugün muhtemelen nesli tükenmiş olan “eşkafi” koyun cinsine ev sahipliği yaptığımızı açığa çıkartmış bulunuyoruz. Ayrıca temettuat defterlerinde açığa çıkan bir diğer önemli husus ise Marmarisli kadın mükelleflerin de kayıt altına alınmasıdır. Kadın mükelleflere ait ticari emtiaların 1841-1845 yıllarında kayıt altına alınarak arşivlendiğini ve Osmanlı’da ilk kez Marmarisli kadınların devlet kayıtlarında yer almış olduğunu da öğreniyoruz. Bu nedenle bu önemli yayının hem ilçemize hem de bilim camiasına hayırlı olmasını diliyorum.”

MARMARİS İÇİN ÇOK KIYMETLİ BİR ARŞİV

Kitabın yazarı Selahattin Durmaz kitapla ilgili olarak şöyle konuştu; “Temettuat defterleri Osmanlı taşrasına ilişkin tahlili araştırmalar için kıymetli istatistiki bilgiler içermektedirler. Bu defterler Cumhurbaşkanlığı Osmanlı Arşivi’nde “Mâliyeden Müdevver Defterler” ve “Kamil Kepeci” tasniflerinde yer almaktadır. Bu defterlerin çoğunluğu 1988 yılında tasnif edilerek 9 katalog içinde, o zamanki eyalet sistemine göre, 17.447 defter olarak araştırmalara sunulmuştur. O dönemde Rodos’a (Cezayir-i Bahr-i Sefid - Ege Adaları) tabi olan Marmaris ve köylerinin bundan yaklaşık 182 yıl önceki  sosyo-ekonomik ve kültürel durumunu bildiren Marmaris Temettuat Defterleri de kayıt altına alınmış ve günümüze kadar ulaşabilmiştir. Söz konusu defterlerdeki veriler sayesinde XIX. Yüzyılın ortalarında, Marmaris ve köylerinde yaşamış bölgemiz insanlarının hane hane mal varlıkları, toprak ve hayvan ürünleri, devlete verdikleri vergiler, meslekleri, başka cinsten kazançları ve bir yıl sonraki tahmini gelirleri dikkatlice ve ciddiyetle yazılmıştır. Bu defterler birinci elden, çok kıymetli özgün arşiv kayıtlarıdır.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141