• BIST 9548.09
  • Altın 2495.504
  • Dolar 32.4973
  • Euro 34.5457
  • Muğla 17 °C
  • İzmir 23 °C
  • Aydın 24 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 22 °C

Ziyaretçi Paşa vukuatlı çıktı!

Ziyaretçi Paşa vukuatlı çıktı!
Ergenekon'un en önemli iki sanığını ziyaret eden paşa Kıbrıs'ta görev yaptı. Ancak o günlerde Kıbrıs'ta Susurluk benzeri bir olay vardı.

Kocaeli'nin Kandıra ilçesindeki Cezaevi'nde yatan Ergenekon sanıklarının Korgeneral seviyesinde bir Garnizon Komutanı tarafından ziyaret edilmesi büyük yankı uyandırdı. Bu ziyaret Genelkurmay Başkanlığı'nın Ergenekon olayına bakışında bir "tavır değişikliği" olarak algılandı. Üstelik ziyarete giden Korgereral Galip Mendi de ilginç biri isimdi. Kıbrıs'ta görev yaptığı yıllarda oranın Susurluk olayından sorumlu tutulmak istenmiş, basın çok üstüne gitmişti.

Peki askerin mesaj vermek için seçtiği Korgeneral Galip Mendi kimdir?

Halen Kocaeli'nde Kara Kuvvetleri Komutanlığı EDOK Destek Eğitim Garnizon komutanı olan Mendi, çeşitli rütbelerde Kıbrıs'ta görev yaptı.

1992'de Özel Kuvvetler Komutanlığı bünyesine atandı. İki yılı süreyle Özel Kuvvetler Okul Komutanı oldu. K.K.T.C'de Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı, 1997'de ise Özel Kuvvetler Alay Komutanlığı yapan Mendi, 30 Ağustos 1998'de Tuğgeneral oldu.

KIBRIS SUSURLUĞUNDAN SORUMLU TUTULDU

KKTC'de ise Güvenlik Komutanıyken ismi çok duyuldu. Bugünün Cumhurbaşkanı, o günlerin CTP lideri Mehmet Ali Talat ile pek yıldızı barışmadı.

Albay rütbesindeyken de Kıbrıs'te görev yapan Mendi'nin, Tümgeneral rütbesinde de KKTC'ye atanması Talat ve arkadaşlarınca eleştirildi. Ve o günlerde Kıbrıs'ta Susurluk benzeri bir olay patlak verdi.

ADALI'NIN DAVASINDA İFADESİ ALINDI

6 Temmuz 1996'da Sivil Savunma Teşkilatı'nın üzerine giden gazeteci Kutlu Adalı, Lefkoşa'daki evinin önünde vurularak öldürüldü. Gözler artık SST'deydi. O sırada Sivil Savunma Teşkilâtı'nın başında da Albay Galip Mendi bulunuyordu. Doğal olarak bu tepkilerden payını aldı.

ÇATLI ADAYA MI GELDİ?

Kutlu Adalı'nın eşi, kocasının öldürülmeden önce tehditler aldığını söylüyor, bu tehditlerdin birinin de bizzat Mendi tarafından yapıldığını iddia ediyordu. Hatta Adalı öldürülmeden Abdullah Çatlı'yı adada görenler olmuştu...

Adalı'nın ailesi daha sonra AİHM'e dava açkıt. Türkiye'ye karşı açılan bu davada mahkeme Galip Mendi'yi sorguladı. AİHM davada Adalı'nın ailesini haklı buldu. Türkiye'yi "cinayeti yeterli derecede araştırmadığı için" tazminata mahkum etti.

GENELKURMAY GERİ ADIM ATMADI

Bugün Türkiye'de Ergenekon olayı dolayısıyla ''Bir kısım basının'' gösterdiği tavrın aynısı, o dönemde KKTC'deki ''Bir kısım basın'' tarafından Mendi'ye gösterildi.

Ama ne Mendi, ne de Genelkurmay taviz vermedi…Talat da, Mendi ile karşılaşmamaya özen gösterdi. Geçen yıl Korgeneral rütbesine yükselen Mendi'nin KKTC'deki en yakın dostu ise Rauf Denktaş oldu.

  • Yorumlar 5
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0252 412 2141