• BIST 9439.86
  • Altın 2495.274
  • Dolar 32.5958
  • Euro 34.7814
  • Muğla 15 °C
  • İzmir 20 °C
  • Aydın 20 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 20 °C

Yurtta dünyada "mobil imza"

Yurtta dünyada mobil imza
GSMA üyelerine, E-imzanın Türkiye'de geliştirilen mobil çeşidi "mobil imza"yı yaygınlaştırmayı salık verirken, BTK-Turkcell yazışmalarında mobil imza sistemine geçildi. Turkcell tarafından geliştirilen mobil imza uygulaması, GSM Birliği (GSMA) tarafından

        GSM Birliği Mobil İmza İnsiyatifi Direktörü Ton Brand, 704 üyeli GSM Birliği olarak olabildiğince çok sayıda operatörün bu hizmeti kullanmaya başlamasını istediklerini belirtti. Brand "Bu konuda inanılmaz bir potansiyel var. Bu teknolojiyi kullanabileceğiniz alanların nerede son bulacağını hayal edemiyorum. Finans, sigorta, e-oylama... [Mobil imzayı], imzaya ihtiyaç duyduğumuz her alanda kullanabiliriz" şeklinde konuştu.
Turkcell Katma Değerli Servislerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cenk Serdar ise mobil imza çalışmalarına, 3 sene önce, elektronik imza kanununun kabul edildiği ancak pratikte uygulamasının olmadığı bir dönemde başladıklarını anlattı. Başlangıçta finans sektöründe kullanılmaya başlanan mobil imza, şu anda 13 bankanın ve belediyelerin e-devlet uygulamalarında geçerli. Yakında, başta sağlık olmak üzere bir dizi başka sektörde de devreye girecek.
Mobil imzanın kullanım alanlarının internet bankacılığından, ATM'lerden para çekmeye ve ev kapısını açmaya kadar çok geniş kullanım alanları bulunduğuna dikkat çeken Serdar, "Mobil imza, uzaktan ispat gerektiren her yerde hayatınızı kolaylaştıracak bir araç. Aynı zamanda kanun gözünde 'ıslak imza'nızla aynı geçerliliğe sahip," dedi. Serdar, uygulama hakkında "Mobil imzayla, tek bir şifre ezberlemeniz yeterli oluyor. Yarın bunu Google, Yahoo gibi şirketlerle de entegre edeceğiz. İnternette o kadar çok uygulama kullanıyoruz, hepsi için ayrı şifreler var. Artık bir tane imzayla tüm işlemlerinizi gerçekleştirebileceksiniz," bilgilerini verdi.
Mobil imza 75 bin kullanıcısıyla kendisinden önce geliştirilen e-imza sistemine oranla çok daha yaygın.
DAHA AZ MÜREKKEP, DAHA HIZLI BÜROKRASİ

Öte yandan, uygulamanın en önemli resmi kullanımlarından birine de yine dün başlandı. Turkcell ve Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) arasındaki yazışmalarda, "Elektronik Ortamda Kurumlar Arası e-imza/mobil e-imzalı Belge Paylaşım Sistemi", yani elektronik ve mobil imzalı yasal belgeler geçerli olacak.
BTK başkanı Tayfun Acarer, "Sistem, BTK'nın E-Devlet Kapısı'na model teşkil etmek ve kurumlar arası e-imzalı veya mobil e-imzalı doküman paylaşımı sağlayarak bir ilki gerçekleştirerek diğer kurumlara örnek oluşturabilmek amacıyla başlatıldı," dedi. Acarer uygulamanın, kurumlar arasındaki evrak alışverişinde pek çok süreci ortadan kaldırdığını ve birkaç gün sürebilen yazışma sürecini 10 dakikaya indirdiğini söyledi.
"Bu, Türkiye'de kurumlar arasında güvenli elektronik imzalı belge iletimi sağlayan ilk uygulama" diyen Acarer, Aynı altyapının BTK ile Avea arasında kurulmasına yönelik çalışmaların 15 Ekim 2008'de tamamlandığını da bildirdi. BTK, bu altyapıyı kullanarak başka kurum ve kuruluşlarla da aynı sisteme geçmeyi hedefliyor.


  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141