• BIST 9546.11
  • Altın 2483.641
  • Dolar 32.522
  • Euro 34.8521
  • Muğla 18 °C
  • İzmir 21 °C
  • Aydın 23 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C

Yurtta Barış, Dünyada Barış

Yurtta Barış, Dünyada Barış
NATO Bünyesinde İstanbul'da Üç Yıl Boyunca Görev Yapmış Olan Emekli Alman Tuğgeneral Eckhard Lisec, TSK'nın Bundan Sonra Geçmişteki Gibi Silahlı Bir Darbe Daha Yapamayacağını Söyledi.

"TSK BUNDAN SONRA DARBE YAPMAZ"

NATO Bünyesinde İstanbul'da Üç Yıl Boyunca Görev Yapmış Olan Emekli Alman Tuğgeneral Eckhard Lisec, TSK'nın Bundan Sonra Geçmişteki Gibi Silahlı Bir Darbe Daha Yapamayacağını Söyledi.

NATO bünyesinde İstanbul'da üç yıl boyunca görev yapmış olan emekli Alman Tuğgeneral Eckhard Lisec, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) bundan sonra geçmişteki gibi silahlı bir darbe daha yapamayacağını söyledi. Lisec, Avrupa Birliği (AB) uyum sürecinde her kesim gibi TSK'nın da kendini muazzam şekilde geliştirdiğini söyledi.

Emekli Tuğgeneral Eckhardt Lisec verdiği konferansta Türkiye ve Almanya'da ordu-siyaset ilişkilerini karşılaştırdı. Lisec, Bonn Türk-Alman Toplumu ve Alman Dış Politika Cemiyeti tarafından Almanya'nın eski başkenti Bonn'daki "Almanya Tarihi Evi" Müzesinde düzenlenen konferansta "TSK, Kemalizmin bekçisi olabilir mi?" adli bir sunum yaptı. Burada konuşan konuşan Lisec tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de modern iletişim araçlarının çok geliştiğini, internet, cep telefonu ağı ve çok sayıda televizyon kanalı olduğunu hatırlatarak, "TSK geçmişte yaşanan silahlı darbe gibi bir darbeyi bundan sonra yapamaz. Türkiye'de en son 28 Şubat süreci yaşandı. O silahsız yapılan bir müdahaleydi. Hatta 2007'de yılındaki Cumhurbaşkanı seçimlerinde modern iletişim aracı internet kullanılarak bir müdahale yapılmak istendi" dedi.

Atatürk'ün "Yurtta Barış, Dünyada Barış" sözünü konuşmasınada sıklıkla hatırlatan Eckhardt Lisec, ''Türkiye 1923'ten 1950 yıllara kadar hiçbir askeri harekatta yer almadı. Acaba yaşasaydı 50'den sonra da herhangi bir harekata izin verir miydi, tabii ki bunu bilemeyiz'' ifadesini kullandı. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin İç Hizmet Kanunu'nda Anayasayı korumak gibi bir görevi olduğuna dikkat çeken emekli Tuğgeneral Lisec, ''Ancak bu görev Anayasada belirtilmiyor. Sadece iç hizmet kanununda var. Almanya'da ise Anayasayı halk kendisi korur ve bunu Anayasayı Koruma Teşkilatı bunu yapar, ordu değil'' diye konuştu.

Sunumunda, Türkiye'de Genelkurmay Başkanı'nın aslında Başbakana karşı sorumlu olmasına karşın sadece devlet başkanından emir alabildiğini kaydeden emekli Tuğgeneral, ''Resmi yapıda Başbakanın ardından Milli Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı geliyor. Ancak Türkiye'de savunma bakanının ordu üzerinde emir verme yetkisi yok. Bakan sadece maaş ve ihtiyaçları karşılamak ve teçhizat alımlarından sorumlu. Almanya'da bu işi ordu idaresi yapar" dedi.

Konferanstaki sunumunda Kemalizm'in altı prensibini bağlamında TSK'nın yapısını anlatan Lisec, Generkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un da fotoğrafını göstererek, ''Başbuğ göreve geldiğinde söylediği şu cümle dikkat çekiciydi. 'Başbuğ TSK siyasete mesafeli duracak' dedi. Bu TSK'nın da daha fazla demokrasi istediği yönünde algılanabilir. AB uyum sürecinde Türkiye'de herkes kendisini geliştiyor. Ordu da bu anlamda kendini geliştirmeye devam ediyor'' diye konuştu.

Türkiye'de iken başına gelen komik olayları da anlatan olayında emekli Tuğgeneral Lisec, ''Bir bıyıklı Alman general arkadaşımla orduevine gireceğimiz zaman görevli asker "bıyıkla buraya giremezsiniz" dedi. Ben, Türk general arkadaşımdan yardım istemek zorunda kaldım. Halbuki Mustafa Kemal'in resimlerine bakıldığında askerken birçok bıyıklı resmi var. Buna anlam vermekte zorlandık'' dedi.

Konferansa ayrıca Alman Dış Siyaset Cemiyeti Başkanı Dr. Wolfgang Rünge, Bonn Türk-Alman Toplum Başkanı Dietrich Schlegel ve Rheinische- Friedrich Wilhelms Üniversitesi Avrupa Entegrasyonbilimleri elemanı Andreas Marchetti gibi çok sayıda davetli katıldı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141