• BIST 9548.09
  • Altın 2488.656
  • Dolar 32.5033
  • Euro 34.4966
  • Muğla 15 °C
  • İzmir 22 °C
  • Aydın 20 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 17 °C

Yerli tur şirketlerine katkı vermeliyiz

Yerli tur şirketlerine katkı vermeliyiz
AK Parti Muğla İl Başkanı Kadem Mete, Türkiye'nin turizmdeki en büyük sıkıntısının tur operatörleri noktasında tekelleşilmesi, yabancı tur operatörlerinin sektörü ele geçirmesi olduğunu belirti

"Zamanında Öger Tur gibi başarılı olan tur operatörlerinin maalesef ayakta kalamamış olmasıdır. Biz devlet olarak bu tur operatörlerini bir şekilde yaşatmamız lazımdı, yaşatamadık. O zaman yenilerini meydana getirmek için katkı vermemiz lazım" dedi.


AK Parti Muğla İl Başkanı İhsan Küreci'nin istifasının ardından Genel Merkez tarafından göreve getirilen işadamı Kadem Mete, yönetim kurulu üyeleri ile birlikte basın mensuplarına iftar yemeği verdi. Menteşe Öğretmenevi'ndeki yemekte konuşan AK Parti İl Başkanı Kadem Mete, Türkiye turizminde yaşanılan sıkıntının aslında dünyada söz sahibi olan iki tur şirketinden kaynaklandığını ileri sürdü. Türkiye'nin kendi milli ve yerli tur operatörlerini kurarak desteklemesi gerektiği belirten Mete, "Asıl sıkıntı yabancı tur operatörlerinin bu sektörü ele geçirmesidir" dedi.

Marmaris İlçesi'nde otel işletmeciliği yapan İl Başkanı Mete, "Otellerdeki doluluğun belli oranı iç pazardan karşılanıyor. Yerli turist biraz nefes aldırıyor. Bu konuda ciddi bir çalışma yaptık. Turizmde bugünlerde yüzde 40 doluluk oranında olduğumuzu düşünürsek, yüzde 60 kadar bir boşluğumuz var. Muğla'ya hizmet edebilmek için elimizden geleni yapacağız. Önümüze bakıp çalışacağız. Hükümetimiz tarafından açıklanan turizm eylem planı profesyonel turizmciler dahil bu konuda eksik bilgi sahipleri olduklarını gördüm. Pakette eleştirdiğim bir konu sıkıntıya düştüğünde yardım edilyor olması. Ancak, biz sıkıntıya girmeden yardım edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. İkinci pakete böyle bir destek koydurmayı umut ediyoruz" dedi.

Türkiye'de yeterli sayıda yatak olduğunu ifade eden Mete, "Bundan sonrası Cumhurbaşkanımızın söylediği gibi yerli ve milli tur operatörlerini oluşturmak. Türkiye'de en fazla turizmin bu duruma düşmesinde etkili olan iki tur operatörü var. Birisi TUİ diğeri Thomas Cook. Onların bakış açısına göre riskli bir ülke olduğu için çok rahat bir şekilde bize ayırdıkları uçak koltuklarını yüzde 40'a indirip yüzde 60'ını silerler. Başka yerlere yönlendirerek paralarını kazanmaya devam ederler. Bizim en büyük sıkıntımız şu anda aslında tur operatörleri noktasında tekelleşmiş olunması. Yabancı tur operatörlerinin bu sektörü ele geçirmesidir. Zamanında Öger Tur gibi başarılı olan tur operatörlerinin maalesef ayakta kalamamış olmasıdır. Biz devlet olarak bu tur operatörlerini bir şekilde yaşatmamız lazımdı, yaşatamadık. O zaman yenilerini meydana getirmek için katkı vermemiz lazım" diye konuştu. 

TÜRSAB'A ELEŞTİRİ

Gazetecilerin, "TÜRSAB'ın 'Turizm sektöründe alınması gereken tedbirler' raporuyla ilgili neler düşünüyorsunuz?" yönündeki sorusuna Mete, "TÜRSAB'ın kendisi bir sorun. TÜRSAB baştan aşağıya bir hata. Bu bölgede turizmde doğrudan ve dolaylı olarak etkilenmeyen hiçbir sektör yok" diye cevap verdi.

Öte yandan yemekte MKYK üyesi Yelda Erol Gökcan ve yönetim kurulu üyeleri de hazır bulundu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141