• BIST 8779.01
  • Altın 2237.934
  • Dolar 32.3378
  • Euro 35.0669
  • Muğla 11 °C
  • İzmir 13 °C
  • Aydın 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 6 °C

Yaratıcı zeka ürünleri hayatı kolaylaştırmak için tasarlandı

Yaratıcı zeka ürünleri hayatı kolaylaştırmak için tasarlandı
Türk Patent Enstitüsü'nden son yıllarda tescil alan ilginç buluşlar arasında yüzmeye yardımcı şorttan iklimlendirilebilir ayakkabıya, sabun fotoselli musluktan güneş enerjisi ile çalışan şarj etme özellikli çantaya kadar onlarca buluş yer alıyor- Yüzm

EFSUN YILMAZ - Türk Patent Enstitüsü'nden (TPA) son yıllarda tescil alan ilginç buluşlar arasında yüzmeye yardımcı şort, iklimlendirilebilir ayakkabı, sabun fotoselli musluk, güneş enerjisiyle çalışan ve şarj etme özelliği bulunan çantanın da olduğu çok sayıda buluş yer alıyor.

TPA'nın buluşlar derlemesinde günlük hayatı kolaylaştırmak ve güzelleştirmek amacıyla Türkiye'nin her bölgesinden sıra dışı öneriler bulunuyor.

Kurumdan tescil alan çalışmalar arasındaki yüzmeye yardımcı şort, kişiyi su yüzeyinde tutmaya yardımcı olmak amacıyla geliştirilen ekonomik, pratik ve kullanışlı bir üründen yapılıyor ve özellikle yüzme bilmeyen vatandaşların ilgisini çekiyor.

İklimlendirilebilir ayakkabı ve tabanı başlıklı buluş ise subap, nakil kanalları, çıkış uçları, aerosol kutusu ve tabandan oluşan sisteme dayanıyor. Sistem sayesinde mevsime göre sıcak veya soğuk hava ve hoş kokular ayakkabı tabanına iletiliyor.

- El yıkamada kolaylık

El yıkama işlemini pratik hala getirmek ve zaman tasarrufu sağlamak amacıyla geliştirilen sabun fotoselli musluk ise sabun akışının musluk içinden otomatik olarak yapılmasını sağlıyor. Buluşun kapsamında sabun fotoseli ve sistemin manuel olarak yapılmasını sağlamak amacıyla buton da yer alıyor.

Güneş enerjisi ile şarj etme özellikli çanta ise dış yüzeyine güneş ışınlarını alabilecek bir solar pille çalışıyor. Güneş enerjisini solar pil ile elektrik enerjisine dönüştüren ve bağlantı kablosu ile bataryada depolayan sistem, enerjiyi şarj cihazına aktarıyor. Buluş, günlük hayatta kullanılan çok sayıda cihazın şarj edilmesine de olanak sağlıyor.

Dış mekan lambalarında haşere öldürücü sistem ise özellikle yaz aylarında açık havada rahat etmek isteyenlerin işini kolaylaştıracak. Buluş, dış mekanlarda kullanılan aydınlatma armatür lambasının altına takılan cihazdan oluşuyor. Çalışma enerjisini armatürde bulunan elektrik hattındaki kablo bağlantısı ile alan mekanizma çevredeki haşereleri öldüren bir de cihaz içeriyor.

- Elektronik kredi kartı bir başka rahatlık

Alışveriş merkezlerinde kullanıma sunulmak üzere geliştirilen elektronik kredi kartı birden çok kredi kartı taşımaktan hoşlanmayanlara hitap ediyor. Tüm kredi kartı bilgilerinin tek karta yüklenerek kullanıcıya güvenli alışveriş yapma imkanı sunan elektronik kart, kredi kartları ile yapılan tüm işlemleri gerçekleştirebilmenin yanı sıra kredi kartından çekilecek paraya limit getirme, fatura ödeme ve havale işlemlerini yapabilme olanağını sağlıyor.

Ayrıca, son yıllarda TPA'dan tescil alan ilginç buluşlar arasında sineksavar pike, kullan at soğutucu bardak, kendini temizleyen antimikrobik özelliğe sahip perde, ışıklı şapka, suda batmayan mayo, rüzgarlı havalarda sobadan sızan gazları önleyen cihaz, yangında yere iniş için sırt asansörü de bulunuyor.

Muhabir: Efsun Yılmaz
Yayınlayan: Mehmet Yılmaz Güldaş

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141