• BIST 8980.39
  • Altın 2284.818
  • Dolar 32.3279
  • Euro 35.0498
  • Muğla 20 °C
  • İzmir 22 °C
  • Aydın 22 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 18 °C

“Yaptığım işler seçime yönelik değil”

“Yaptığım işler seçime yönelik değil”
Gazetemizin köşe yazarlarıyla “Marmaris Geçmişin Muhasebesini Yapacak”ı slogan seçerek başladığımız söyleşilerimizin ilk konuğu Armutalan Belediye Başkanı Muhammet Ünlü oldu.

Dizgi-Grafik-Derleme: Derya ÇAVUŞ
Yazarlarımız, Metin Cangör, Ercan Güneştutar, Erkal Gerzile, Hilmi Kıvrak ve Halil Canda'nın ilk konuğu Armutalan Belediye Başkanı Muhammet Ünlü oldu. Muhammet Ünlü ve Armutalan Belediyesi Basın Halkla İlişkiler Müdürü Mahmut Mengilli'nin de katıldığı söyleşide; 5 yıla yakındır yapılanlar, yollar, parklar, sanat ve spor konuşuldu. İşte size o keyifli söyleşinin detayları.

“Çocuklar sevindiriyor, karalama kampanyaları üzüyor”
Metin Cangör: 5 yıla yakın süredir Belediye Başkanlığı yapıyorsunuz. Bu zaman içerisinde sizi en çok üzen ve en çok sevindiren ne olmuştur?
Muhammet Ünlü: Seçilmenin ayrı bir sevinci var her şeyden önce. Seçildiğimizin 1. ya da 2. ayı falandı. Bir yere gittik. Daha o zaman orada park falan yoktu. Yanımıza küçük bir çocuk geldi. “Başkanım biz buraya park istiyoruz” dedi. Ve aradan 2 ay geçti geçmedi oraya park yaptık. Bildiğiniz gibi ben çocukları çok seviyorum ve onlar için birçok yere park yaptık. Biz o parkı yaptıktan sonra tekrar oraya gezmeye gittik. Ve o minik çocuk yine geldi yanıma “Başkan amca çok teşekkür ederim. Bizim parkımızı yaptınız” dedi. İşte beni en çok sevindiren bunlar. Çocuklar mutlu olunca bende sevinip mutlu oluyorum.
Üzen olaya gelince; Bizim amacımız doğru, yasal çerçeveler içerisinde halkımızın en çok yararlanabileceği ve sorunlarını gidereceği hizmetler üretmek. Bunların içerisinde 'Çamur at izi kalsın' tarzında karalama kampanyalarının yapılması üzüyor beni. Yoksa eleştiriler değil. Tabi ki eleştirileceğiz.

Erkal Gerzile: Datça'dan Armutalan'a dönülen yerde, lambaların yeni koyulduğu yerde çok keskin bir dönüş yolu var. Bir çare düşünülemez mi?
Muhammet Ünlü: İmkan yok diye bir şey yok. Ama bizim asıl amacımız oradan gelen oraya dönsün diye değil. Datça'dan gelen o kavşağı dönerek girsin diye. Rahatlıkla oraya dönülmesin diye yaptık. Oraya bariyerde yapsak, ışıkta yapsak en kısa mesafeden işimize geldiği yerden kullanıyoruz.
Halil Canda: Ben o yolu her gün kullanıyorum. Bana yeşil yandığında bile korkuyorum, adam durmuyor, gidiyor. Ama şu an sürekli sarı ışık yanıyor bu yüzden herkes temkinli.

“Öneriler sunuldu ama arkası gelmedi”
Ercan Güneştutar: Antalya futbol kulüpleri kamplardan çok para kazanıyor. Bizde kış turizmini hareketlendirmek için Asparan'a yapılan sahaları faaliyete geçirsek. Sizin burada 5 yılda ne gibi bir çalışmanız oldu? Size burayı işletelim diye bir teklif oldu mu?
Muhammet Ünlü: Orası tabi ki Armutalan Belediyesine Tarım Orman Bakanlığı tarafından Spor alanı olarak tahsis edilen bir alan. Biz göreve geldiğimizde parasal olarak sıkıntımız vardı, memur maaşlarımızı bile ödeyememiştik. Oraya bizden önce bir düzenleme yapılmış. Onun parasını dahi 100 milyarını biz ödedik. O paraya ben gerçekten acıyorum. Ben göreve geldikten sonra bütün büyük işletmeleri, otelleri tek tek arayıp çağırıp konuştum. Seçimden önce herkes yapacak oldu ama hiç kimse yanaşmadı. Bu konuda ulusal düzeyde de çalışmalarımız oldu. Gaziantep ile de görüşmelerimiz oldu. Hatta Trabzonspor o sene Şampiyonada oynuyordu. O sene Trabzonspor tur atlamış olsaydı orasının yapımını üstlenecekti. Ama tur atlayamadı. Oraya tek sahanın yapımı turizme bir katkı sağlamaz. Oraya en fazla 2 saha sığıyordu. Buraya organizatör arkadaşlar gelip araştırma yaptılar. Ve buraya 10 tane saha olmasını istediler. Onlar kendileri de destek olacaklardı. Bizim belediye olarak bütçemiz belli, 5,5 trilyon gibi gerçekleşen bir bütçemiz var. Buraya yapılacak alan herkesin yararlanabileceği bir alan olmalı. Buraya yapılacak olan tesise 1-1,5 trilyonu yatırmamız yazık olurdu. Bazı kişiler geldi burası için atış alanı yapalım dediler ama sonradan gözükmediler. Hatta Ticaret Odasından da böyle bir öneri geldi. Şartlarınız bildirin dedik, olmadı. Ama başka öneriler de geldi, biz burayı alalım, işletelim, kar edersek belediyeye parasını ödeyelim. Ama böyle bir şeyi hiç kimsenin kabullenmesi mümkün değil. Sen işin ticari kısmını düşünüyorsun ama bende belediyenin çıkarlarını düşünmeliyim. Her şey yasal çerçeve içerisinde olacaksa olur. Orası için şöyle güzel bir öneri gelmişti ama onun yasal sorununu çözemedik. Biliyorsunuz orası 30 dönüm bir yer. Oraya cüceler köyü yapalım diye bir öneri gelmişti. Türkiye'nin her yerinden oraya cüceler gelecek ve oradaki her yer okul, cami, Pazar, yerleşim yerleri olacaktı. Ben bunun turizm açısından da çok farklı olacağına inanıyordum. Bırakın yurt dışından gelecekleri, bizim çevremizde olan herkesin burayı ilgiyle izleyeceklerini, gezeceklerini düşünüyordum. Burası Orman Bakanlığı tarafından belediyemize spor alanı olarak tahsis edildi. Ben bu alanın tahsis şeklini görüşmek için bakanlıkla görüşmeye gittim. Sonuçta bu tahsiste orada spor alanı da olacak, okulu da olacak her şeyi olacaktı. Ama bakanlık bunu kabul etmedi.
Ercan Güneştutar: Aslında burada sahaların olması Marmaris'e hareketlilik getirir. Çünkü Futbol Kulüpleri tek başlarına gelmiyorlar.
Muhammet Ünlü: Bu güzel bir şey olur tabiî. Ama ben 5,5 trilyonluk bir bütçenin 1,5 trilyonunu oraya atamam. Ben orası için önerilere her zaman açığım dedim. Öneri sunmadılar mı? Sundular ama arkası gelmedi. Orada kaldı.

Ercan Güneştutar: Sizin seçim bildirgenizdeki bir maddede Kültür Hizmet Binası ve Çok Amaçlı Sosyal Tesis vardı. Bu konuda bir şeyler yapıldı mı?
Muhammet Ünlü: Beş sene geçti seçimden bu yana. Biz göreve geldiğimizden itibaren beldemize Kapalı Spor Salonu yapalım dedik. Önümüze hep yasal sorunlar çıktı erteledik. Belediyenin önündeki yer ile ilgili evvelki sene Sayın Başaran Ulusoy ile görüştüm. Kendileri de gelip yerinde baktılar. Burada şöyle bir şey yapılacaktı. Çok amaçlı salon, modern kütüphane, 400 kişilik kongre salonu ve kapı kapı yer aramayacağımız bir sergi salonu. Şimdi orası için projesini de mecliste görüştükten sonra uygulama safhasına geçeceğiz.

Ercan Güneştutar: Buradaki en büyük sorunlardan birisi de yatak sayısından fazla sandalye sayısının olması. Marmaris Belediyesi bu konu ile ilgili bir kısıtlamaya gitti. Sizde böyle bir kısıtlama oldu mu? Olacak mı?
Muhammet Ünlü: Bazı şeyler sizlerin dışında gelişiyor. İşyeri-konut olarak düşündüğümüzde burası da bir belediye. Buranın da sosyal, kültürel, yeşil alana, işyerine, her türlü alana ihtiyacı var. Buranında bir imar planı var. Buradakilerin yasal hakkını ellerinden almaya hiç kimsenin ne hakkı var, ne ilgisi var. Bu insanların yasal haklarıysa buna kimse el süremez. Burada işyerlerinin fazla görünmesinin sebebine gelince, aslında hepsi yol üzeri yani ana caddeler üzeri. Ara sokaklara girdiğinizde bu sorunlarla karşılaşılmaz. Oralarda sadece oteller ve altında barları var. Bizim işyerlerimizin yoğun olduğu caddeler Adnan Menderes Caddesi, Yunus Nadi Caddesi, Kenan Evren Bulvarı bir de Şehit Ahmet Benler Caddesinde belirli bölümler. Armutalan'da şu anda 700 tane işyeri var. Apartlar, oteller dahil bu sayıya. İçmeler Belediyesine baktığımız zaman bizim bir mahallemiz kadar, nüfus olarak baktığımızda bizim yarımızın daha altında ama işyeri olarak baktığımızda 2-3 bin işyeri var. Bunu eleştirme anlamında söylemiyorum ama, hani suçlanıyor ya Armutalan işyeri çokluğundan dolayı, o yüzden söylüyorum. Yerleşik yaşayan 20 bine yakın nüfusun olduğu bir yerde bu normal. Bizim yatak sayımız 18 bin. Evet haklısınız bunun orantılı olması daha iyi. Ama bu dengeyi ne İçmeler'de ne Marmaris'te ne de turistik başka bir yerde bulamıyoruz.
Adamın yasal hakkı ise oraya işyeri açma, ne yapabilirsiniz? Ama yeni imar planında “yeni açılacak işyerleri 40 metrekarenin altında olamaz” diye bir düzenleme yapıldı.

Ercan Güneştutar: Armutalan'da Kent Meclisi neden yok?
Muhammet Ünlü: Aslında onun da alt yapısı oluşturuldu. Ama bölgemizde resmi daire yok, sivil toplum örgütü de ADD ve ARDER var. Marmaris'te kurulan Kent Meclisi öncesinde bizim altyapımız mevcuttu. Fakat sorunlar ortak olunca bunu askıya aldık.
Ercan Güneştutar: Beldeler içerisinde en büyük 4. belde ünvanına sahip bir yere Kent Meclisi yakışır. Marmaris'e bağlı kalınmamalı.
Muhammet Ünlü: Kent Meclisinin amacı herkesin bir araya gelerek sorunların tartışılması ve çözüm bulunmasıdır. Biz yine ilgililerle bir araya gelip sorunları ve çözüm yollarını tartışıyoruz ama bu Kent Meclisi adı altında değil. Ben göreve geldiğim günden itibaren sezon öncesi ve sonrası tüm esnafla toplantı yaparım. Sezon öncesi toplantımızda nasıl davranalım, nasıl bir işyeri olmalı, sorunlar neler? Nasıl gideririz? Gibi sorulara cevap bularak sezona başlarız. Sezon sonunda da sezon değerlendirmesi yaparak, gelecek sezonda “nelere dikkat edelim, neler yapalım” konuşuyoruz. Herkesle bir araya geliyoruz aslında ama adı dediğiniz anlamda Kent Meclisi değil.

Ercan Güneştutar: Seçim öncesi çocuklara ve yaşlılara ücretsiz ulaşım diye bir sözünüz vardı. Bunu gerçekleştirebildiniz mi?
Muhammet Ünlü: Seçim çalışmalarında, yapılacakların yasal yönünü araştırmıyorsunuz. Ben bunun yasal bir sıkıntı olduğunu, olacağını düşünmemiştim. Ben onu siyasal olarak ta düşünmemiştim hala da siyasal olarak düşünmüyorum. Ben bunu belediyenin yetkisinde olduğunu düşünüp söylemiştim. Biz bunu meclis gündemine de almıştık. Fakat yasal zorunluluk sebebiyle bunu gerçekleştiremedik. Ama şuan çok yoksul aileler var, biz bu ailelere kendi imkanlarımızla bu imkanları sağlıyoruz. Talep olduğu sürece öğrencilere ve yoksul ailelere bu tür imkanları sağlıyoruz. Gelenleri geri çevirmiyoruz.
Ercan Güneştutar: bu arada ilaçlama konusunda birçok yerden başarılısınız. Bunun için de tebrik ediyorum. Bir kere aradık, hemen gelip ilaçlamaya başladılar.

“Yaptığım hiçbir iş seçime yönelik değil”
Erkal Gerzile: bu konudaki başarınız tartışılmaz. İlaçlama hakikatten süper, ilgili ve alakalı. Hep devamı geliyor. Bunun arkasından hemen şunu sorayım. Yapılacak işlerin neredeyse büyük bir çoğunluğu son seneye denk geliyor. Bununla ilgili ne söyleyeceksiniz?
Muhammet Ünlü: Az önce de söylemiştim. Biz ilk zamanlar personelin maaşını ödemekte zorlandık. İlk 2-2,5 sene para harcayacak, yatırım yapacak gücümüz yoktu. Üstelik göreve geldiğimizde geçmiş dönemin 1 trilyon borcunu ödedik. Geçmiş ayların su paraları toplanmamış, bir sürü şey. Sayaç okuyan aletler aldık. O zamanın parasıyla 2 tanesi için 14 milyar verdik. O yoklukta iyi para. Allahtan almışız diyorum. Okunan fatura bedelleri gelince personelin maaşlarını ödedik. Biz ilk göreve geldiğimiz zamanlarda 4 bin metrekare asfalt yapabildik. O zamanki parayla 8-10 milyar tuttu. Ertesi sene 2-3'e katlandı, daha çoğaldı yaptığımız alanlar. Bu seneye gelindiğinde ise 250 bin metrekare asfaltlama çalışması yaptık. İşte bazıları yazmış ya, Adnan Menderes Caddesi 4,5 yıl duruldu da şimdi mi başlandı diye. Bir işe başlamadan önce bir plan yapacaksınız, altyapı oluşturacaksınız. Bu masa değil ki kapıdan geçerse alırsın geçmezse değiştirirsin. Burada alt yapıda elektrik, su, kanalizasyon, telefon var. Olmayan bir yerde yayaların geçmesi için alan oluşturacaksın. Orada kaldırım yok. Oraya bir alan oluşturacağız yayaların geçmesi için. Projeyi oluşturup bütçene bakıp saptayacaksın. Siyasi düşünmeden, siyasi kimliğimin dışında Muhammet Ünlü olarak söylüyorum; burada yaptığım hangi iş olursa olsun hiçbirini seçime yönelik düşünmedim. Biz gücümüz oranında plan yaparak bu günlere geldik. Datça Yolu göreve geldiğim andan itibaren çalışılıyor ama geçen sene bitti. Bunun için de seçim yatırımı diyebilirler. Adnan Menderes Caddesi'nin 2 seneden beri çalışması yapılıyor. Seçim dönemine geldiyse ve art niyetli insanlar buna seçim yatırımı diyorlarsa desinler.

Erkal Gerzile: Belediye'nin yaptığı yeşil alanlarda belirli bir kriter var mı? Sizin uygun gördüğünüz yere mi yapılıyor? Yoksa bizler mi bunu sizden talep ediyoruz?
Muhammet Ünlü: İmar planında yeşil alan görünen yerlere yapılıyor. İnsanların yoğun yaşadığı yerlere öncelik verdik sadece. Mesela Camiavlu mevkii hurdalık, çöplük gibiydi. Orada fark edilir güzellikler yaptık. Parklar, spor alanları, ailece oturabileceğiniz güzel yerler yaptık. Bütçemiz yettiğince sırayla güzel şeyler yapacağız. Sağlık Ocağı tamamlandıktan sonra etrafı yeşillendirilecek, güzelleştirilecek. Benim seçim propagandalarımda modern Sağlık Ocağı vardı. İmar Planında da orası Sağlık Ocağı görünüyor ve başladık. Bunun için çok savaş verdik. En başından beri meclisimizde bile yapılmasın diye elimizden geleni yapacağız diyenler oldu, yıkılsın diyenler oldu. Bu sağlık Ocağı Muğla Bölgesi'nin en büyük sağlık ocağı. İçeride boya tamamlandı, fayans, seramikleri ve merdiven mermerleri döşendi. Birkaç gün önce de kapı kasalarını gördüm, onlar da gelmiş. Oraya taşınmamak için uğraşanlar olsa da bina son hızla hazırlanıyor. Ayrıca bir de çevre düzenlemesi yapılacak.

Halil Canda: Marmaris'te bulunan semt pazarı gibi bir Pazar düşünüyor musunuz?
Muhammet Ünlü: Bizim şu anki pazarımız Pazar yeri değil. Yersizlikten, dükkansızlıktan sokağa kurulan bir Pazar yeri. Ama bir Pazar yerinin orada olması da bir nostalji. Çünkü turist o tür yerleri daha çok seviyor. Belediye'nin arkasında bir alanımız var. Biz oraya sadece yiyeceğin satıldığı bir Pazar yeri yapalım dedik. Üstü kapalı etrafı açık, 50 dolayında da tezgah olsun. Benim, senin, ötekinin arabası var Pazar ihtiyaçları için Marmaris'e gidiyorlar, istedikleri yere gidiyorlar. Ama inanın ki küçücük meblağlarla pazara giden insanlarımız var. Onlar için oralar zor. Ama belediyenin arkasındaki alan Pazar yeri için uygun. Ama art niyetli insanlar bizi şikayet ettiler. Halbuki oranın yasal bir sıkıntısı yok. İmar Planında 5 bin metrekarenin üzerinde bulunan alanlara Pazar yeri gibi şeyler yapılabilir diye notlar var. Valilikten kaymakamlığa kadar her yere şikayet ettiler. Ve burayı incelettirdiler. Baktılar yasal olmayan birşey yok. Buna da itiraz etti arkadaşlar Aydın Bölgeye, hem benim için hem meclis üyelerim için. Buradan bir yargılama çıkmadı ama Aydın Bölge benim yargılanacağıma karar vermiş. Ben çıkar yargılanırım, yasal olmayan bişey yok ki. Ben o Pazar yerini yaparsam oraya belediye bütçesine yılda 150-200 milyar kazanç olacak. Bende bu parayla Sağlık Ocağının yanındaki parkı güzelce yaparım. Hem de halkın oraya buraya giderken verecekleri dolmuş paraları ceplerinde kalmış olup, küçük meblağlarla pazara giden vatandaşımıza destek olmuş olacağız.

Hilmi Kıvrak: Armutalan Belediyespor Kulübü'nün kapatılacağı konusunda duyumlarımız var. Bu konuda ne söyleyeceksiniz? 300-400 öğrencinin internet cafeler yerine spor kulüplerine gelmesi daha iyi değil mi?
Muhammet Ünlü: Bizim ne o kulübü kapatacağımız ne de öyle bir söylemimiz oldu. Yönetimi ayrı olan bir şey bu ama biz belediye olarak bunu destekliyoruz. Desteklediğimiz bir şeyin kapatılması gibi bir söylemin olması mümkün değildir. Biz göreve geldiğimizde Futbol şubesi vardı sadece. Şimdi Voleybol – Basketbol var. Şuan toplam 350 çocuğumuz var burada. Dışardan adam getirerek spor yaptırmaktansa kendi çocuklarımızı alt yapıdan yetiştirip oynatmak daha mantıklı. Şuan 5 maç yaptık 4 galibiyetimiz var ve oynayanların hepsi kendi çocuklarımız.

Yaklaşık 2,5 saat süren söyleşimiz sonunda Armutalan Belediye Başkanı Muhammet Ünlü'nün ofisimizden mutlu ayrılması bizleri de sevindirdi.

NOT: Gazetemizin amacı halkımıza hizmet olup bilinmeyen konularda 1.ci elden bilgi sunmak. İlerde Marmaris ve İçmeler Belediye Başkanlar ile de yapılacak söyleşiler için halkımızdan gelecek soruları da kendilerine yansıtmanın da görevimiz olduğu bilincindeyiz.
Adresimiz: deryam84_i@hotmail.com

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141